Visaginas - intriguojantis miestas. Jis traukia grupes studentų, mokslininkų, menininkų ir architektų, o po „Černobylio“ serialo ir būrį kino entuziastų ar solo keliautojus tyrinėti šį toliausiai į rytus nutolusį Lietuvos kampelį. Tai prieštaringas miestas: vieni juo žavisi, kiti - nesupranta. Nepriklausomai nuo nuomonės, jį aplankyti verta, kad numalšintum smalsumą ir galiausiai rastum atsakymą, koks tikrasis Visagino veidas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tačiau veidas - tai tik fasadas. Visagino sielą rasi išdrįsdamas užeiti į pravirą laiptinę, prisėsti ant suoliuko kieme, apsipirkti mažoje parduotuvėlėje ar kioske, užeiti į lėlių muziejų, kurį kuruoja entuziastė, buvusi medicinos darbuotoja... Privalai atidžiai stebėti aplinką, bet kartu į ją įsilieti. Ir svarbiausia, negali pasikliauti vien rega, atmetant tai, kas estetiškai atrodo nepatrauklu. Norint artimiau pažinti Visaginą, turi tapti aktyviu klausytoju. Tai papildomas patyrimo matmuo, keičiantis įprastą miesto suvokimą. Koks atsivertų Visaginas, jei atidžiai įsiklausytum į jo garsovaizdį?

Kaip skamba Visaginas? Kokie garsai atskleidžia jo tikrąjį charakterį? Šis klausimas neturi vieno atsakymo. Visagino garsų yra aibė. Į daugumą nė neatkreiptum dėmesio, jei neieškotum gilesnės reikšmės. Vieni garsai liudija apie šiandien vykstančius pokyčius (plytelių kojimas), kiti - pasakoja apie subtilius daugiabučio kiemo gyvenimo niuansus (ūžianti transformatorinė, kregždžių lizdas balkone, iš pirmojo mikrorajono iki trečiojo ataidinti muzika), daugialypę kultūrą (susipinančios kalbos, vietinės muzikos grupės, religinės bendruomenės), naująją kartą (kavinės atmosfera) ir praeities atspindžius (sirena).

Garsų žemėlapis

Visagino garsų žemėlapis - tai pirmasis Visagine ir trečias Lietuvoje bandymas atspindėti vietovės garsovaizdį. Garsų žemėlapis - tam tikros vietovės ir laikmečio garsų archyvas, taikomas etnografijos, istorijos, ekologijos tyrinėjimams, audio mene ir kitiems kūrybiniams sumanymams. Visagino atveju, garsų žemėlapis - tai ir kūrybiškas miesto pažinimo (keliavimo) įrankis.

Visagino garsų žemėlapyje vienas kitą papildo dvi garsų grupės: aplinkos garsai ir pasakojamai. Gyventojų pasakojamos istorijos ir komentarai - atspindi vietos nuotaiką, atskleidžia miesto daugialypiškumą ir subtilias detales.

Visagino garsų žemėlapio pagrindą sudaro kūrybinių dirbtuvių metu ir savanorių surinkti garsai. Kūrybinės garsų žemėlapio dirbtuvės vyko 2019 m. liepos 26-28 d. Tris dienas dirbtuvių dalyviai tyrinėjo garsinį miesto sluoksnį, įrašinėjo garsus ir generavo idėjas tolimesniam jų panaudojimui. Kūrybinį procesą moderavo tarptautinė komanda: miesto antropologė Jekaterina Lavrinec (LT), žurnalistai Marielle Vitureau (FR) ir Vladimiras Kriučevas (RU). Trijų dienų nepakako tam, kad būtų įrašyti įdomiausi miesto garsai, todėl garsų biblioteką papildė ir trijų savanorių prigaudyti garsai. Garsų žemėlapis bus pildomas ir tobulinamas toliau.

Pirmasis garsų žemėlapio įkvėptas kūrybinis produktas - netradicinis maršrutas po miestą, sekant garsų pėdsakais. Susidomėjimo sulaukusios ekskursijos bus kartojamos (naujienas sekite Facebook).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)