Panaši stovykla rengiama antrąkart. Šį savaitgalį į ją susirinko 20 vaikų iš Visagino pagrindinės „Žiburio“ mokyklos. Jų laukė dvi dienos aktyvių fizinių užduočių, strateginiai žaidimai, vakaronė prie laužo, o taip pat ir maisto gaminimo varžybos kartu su 16 jungtinių priešakinių Nyderlandų Karalystės pajėgų kareivių, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Simboliška, kad šįkart renginys sutapo ir su Lietuvos įstojimo į Aljansą 15-os metų jubiliejumi – kol sostinėje vyko oficialūs minėjimai, saujelė regiono vaikų turėjo progą susipažinti su NATO kariais iš arčiau.

Darbą ir linksmybes suderino

Po rytinės mankštos vaikai su olandų kariais patraukė į mišką. Čia jie išsiskirstė komandomis po 5-6 vaikus, kiekvienai iš jų vadovavo Nyderlandų Karalystės pajėgų atstovas, demonstravęs vaikams, kaip teisingai ir tvirtai surišti mazgus, iš kokių rąstų geriausiai statyti pastogę.

Geriausia nuotaika, regis, vyravo 21-erių eilinio Džulijaus (Julius) vadovaujamoje vaikų grupėje. Nors pastogę jie statė ir ne mikliausiai iš visų komandų, tačiau olandų kareivis su savimi turėjo nešiojamą garso kolonėlę, todėl kartu su vaikais linksminosi skambant Rita Ora, „Panic! At The Disco“ ir kitų garsių grupių kūriniams, o kitos vaikų komandos su baltu pavydu žiūrėjo į šios komandos darbą.

Džulijus šypsosi – įprastai tokią pastogę kariai pastato per porą minučių. Tačiau jo teigimu, šioje stovykloje yra svarbu ne tik tai, kad vaikai kažko išmoktų, bet ir smagiai praleisti laiką.

„Aš esu labai socialus žmogus, todėl man patinka, kai pavyksta darbą ir muziką suderinti. Noriu šiems vaikams suteikti ne tik įgūdžių, bet ir linksmybių. Mums svarbu, kad vaikai pamatytų, jog mes ne tik sėdime barakuose, bet turime ir žmogiškąją pusę“, – teigė Džulijus.

Leido pakilnoti granatsvaidį

Po sočių kareiviškų pietų, kurių metu olandams ausys linko nuo žemaičių blynų, kariškiai pademonstravo vaikams savo „žaislus“. Vaikams buvo leista palaikyti tuščius ginklus – nuo mažiausio pistoleto „Glock“, iki granatsvaidžio, – apsivilkti visą, daugiau nei 20 kilogramų sveriančią kario mantą, pamėginti užtaisyti kulkosvaidį.

Būtent pastarajam veiksmui atlikti reikia nemažai jėgos ir staigumo. Užtaisyti kulkosvaidį sunkiai sekėsi ne tik mergaitėms, bet ir vaikinams. Po keliolikos bandymų 14-os metų Maksimui pagaliau pavyko tai padaryti – net suprakaitavęs jaunuolis pasiekęs savo tikslą sudaužė delnais su ginklą prilaikiusiu kareiviu.

Maksimas jau dvejus metus dalyvauja Lietuvos šaulių sąjungos veikloje, vaikšto į žygius. Nors dar nežino, ar ateityje užsirašys į savanorius, tačiau pritaria, kad tokia veikla ugdo jaunimo pilietiškumą ir patriotiškumą.

„Čia labai linksma. Tiek priklausydamas šaulių sąjungai, tiek dalyvaudamas tokiose stovyklose daug išmokstu, galiu susipažinti su kareiviais, suprasti, ką tai reiškia“, – sako vaikinas.

Nyderlandų Karalystės pajėgų Majorė: „Norime, kad žinotumėte, kodėl esame čia“

Pažiūrėti, kaip sekasi vaikams atvyko ir aukštesnio rango karininkai. Viena iš jų – Nyderlandų Karalystės pajėgų Majorė Marjan Hendriks. Jos manymu, vaikams tokia stovykla bus naudinga ne vien dėl fizinių išbandymų, bet ir dėl komunikacinių gebėjimų ugdymo.

„Kai negali susišnekėti savo kalba, reikia ieškoti būdų, kaip kitaip galima komunikuoti. Kai kurie iš vaikų šiek tiek moka angliškai. Kitus tokios situacijos priverčia mąstyti kūrybiškai – naudoti gestus, rankas, kojas, kad kiti galėtų suprasti, ką nori pasakyti“, – svarsto M. Hendriks.

Padėti suprasti – vienas iš pagrindinių šio renginio tikslų. Majorės teigimu, ryšiai su vietos bendruomenėmis leidžia geriau paaiškinti, ką NATO pajėgos veikia Lietuvoje.

„Daugelis yra girdėję, kad kažkur Rukloje bazuojasi Aljanso kariai, tačiau nelabai supranta, kodėl ir ką mes čia veikiame. Norime, kad geriau suprastumėte, kodėl esame čia ir kuo jums stengiamės padėti, o ir patys siekiame pažinti mus priėmusią šalį ir jos žmones“, – teigia Nyderlandų Karalystės pajėgų Majorė M. Hendriks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)