Įgyvendintas tik trečias projektas

Pirmasis į baseino atidarymo ceremoniją atėjusius plungiškius ir iš toliau atvykusius svečius pasveikino Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis. Jis sakė suskaičiavęs, kad Plungė baseino neturėjo net 30 metų. Per tiek laiko užaugo ne viena plungiškių karta, neturėjusi galimybės pasimokyti plaukimo įgūdžių ir saugaus elgesio vandeny.

„Pati pradžia nebuvo lengva – buvo įgyvendintas tik trečias baseino projektas, bet, kaip sakoma, trečias kartas nemeluoja, ir šiandien mes jau dalyvaujame atidarymo iškilmėse“, – kalbėjo A. Klišonis ir dėkojo Tarybos nariams, kurie pasielgė išmintingai baseino statyboms skirdami gerokai daugiau lėšų, nei buvo numatyta iš pradžių. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šiam projektui skyrė tik 40 proc. reikalingų lėšų, likusią dalį išlaidų padengė pati Savivaldybė. Iš viso baseino statybos atsiėjo 6,1 mln. eurų.

Pasveikinti plungiškių su įsimintina data atvyko net trys Seimo nariai. Pirmasis prie mikrofono stojęs Jurgis Razma kalbėjo, kad po baseino atidarymo plungiškių gyvenimo lygis gerokai paaugs, patrauklesnė gyventi ir dirbti taps ir pati Plungė. Politikas dėkojo kadenciją baigusiai Tarybai, bet sakė negalintis pagirti Vyriausybės, nes 40-ies procentų prisidėjimas buvo gana kuklus.

O štai Seimo narys Jonas Varkalys sakė vis dėlto norintis padėkoti ir buvusiai Vyriausybei, kurios tuomečio kanclerio Algirdo Stončaičio duris J. Varkalys sakė varstęs gana dažnai: ir dėl baseinui reikalingo finansavimo, ir dėl kitų Plungei svarbių reikalų. Seimo narys išreiškė viltį, kad šalia baseino statant universalią sporto salę, Vyriausybė vis tik bus dosnesnė ir padengs didesnę dalį išlaidų.

Paminėtas A. Stončaitis, dabar dirbantis Seimo nariu, taip pat nepraleido progos atvykti į Plungę ir sudalyvauti baseino atidarymo ceremonijoje. Jis prisiminė sostinėje vestas diskusijas, ar Plungei apskritai reikia baseino, kai šalia – ir Platelių ežeras, ir Baltijos jūra, tad gal plungiškiai apsieis be baseino pramogų...

„Nieko panašaus. Regionų plėtra turi vykti, kad kurtųsi šeimos, reikalingos socialinės paslaugos, mokyklos, darželiai, apskritai – pagarbus požiūris į žmogų“ – kalbėjo svečias.

Džiaugėsi baseiną atiduodantys į geras rankas

Ceremonijoje dalyvavęs švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas taip pat pasidžiaugė po 30 metų plungiškiams atsiradusia galimybe net ir šaltuoju metų laiku mėgautis vandens pramogomis, vykdyti mokymo plaukti programą. Viceministras sveikino plungiškius su žemaitišku atkaklumu bei ryžtu net ir gerokai pabrangus statyboms užbaigti baseino projektą ir linkėjo su tokiu pačiu užsispyrimu įgyvendinti ir kitus sumanymus: pastatyti universalią sporto salę bei irklavimo bazę.

Sveikinimo žodį tarė ir buvęs Savivaldybės administracijos direktorius Mindaugas Kaunas, kuriam dar 2020-aisiais buvo lemta tapti baseino statybos projekto vadovu. Jis prisiminė Plungę kadaise turėjus dvi gražias vizijas: tunelio po geležinkeliu ir baseino, o šiandien abi vizijos – jau įgyvendintos.

M. Kaunas dėkojo visiems, prisidėjusiems prie projekto įgyvendinimo, taip pat rangovams, kurie trejus metus važinėjo iš Raseinių į Plungę. „Mes buvome priekabūs, nes šis objektas statomas keliems dešimtmečiams – tikiuosi, kad ne tik mūsų vaikai, bet ir anūkai galės juo naudotis“, – kalbėjo buvęs administracijos direktorius ir pridūrė baseiną atiduodantis į geras rankas – Plungės sporto ir rekreacijos centrui (SRC).

Pasidžiaugti darbų užbaigtuvėmis į Plungę iš Raseinių dar kartą, gal jau paskutinį, atvyko ir minėti rangovai – UAB „Brosta“ projektų direktorius Darius Tamavičius bei statybos direktorius Oleksandras Kotliaras. Jie dėkojo už parodytą pasitikėjimą ir sakė tikintys, kad tai – ne paskutinis bendrai įgyvendintas projektas. O plungiškiams linkėjo šlapio savaitgalio.

Baseiną pašventinęs dekanas klebonas Vytautas Gedvainis patikino, kad jame ir sekmadieniais bus galima maudytis „ir nebus jokio grieko“.

Atvėrė duris visuomenei

Perkirpus simbolinę atidarymo juostą, visi susirinkusieji pakviesti apžiūrėti baseino erdves, kur lankytojų laukia ne tik 25 m ilgio baseinas su įmontuota paaukštinta platforma vaikams mokyti plaukti, bet ir negilus baseinėlis vaikams su nusileidimo kalneliu, pirčių zona ir ledo kambarys, džiakuzi. O keli Plungės specialiojo ugdymo centro auklėtiniai, Plungės trečiojo amžiaus universiteto nariai bei jau minėto Plungės sporto ir rekreacijos centro atstovai tuoj po atidarymo ceremonijos gavo galimybę patys pirmieji išbandyti baseiną ir išmatuoti jį savo yriais.

Na, o šeštadienį baseinas duris atvėrė ir plačiajai visuomenei. Tiesa, pirmąją baseino darbo dieną didelio lankytojų antplūdžio nesulaukta, tačiau antroji diena – sekmadienis – pranoko visus lūkesčius, baseine tądien apsilankė bene du šimtai lankytojų.

Tiems, kas dar nespėjo išbandyti naujojo baseino pramogų, primename, kad baseinas dirba pirmadieniais nuo 13 iki 22 val., antradieniais–penktadieniais – nuo 6 iki 22 val., o šeštadieniais ir sekmadieniais – nuo 8 iki 22 valandos. Pirtys savaitgaliais veiks visą baseino darbo laiką, o darbo dienomis – tik nuo 17 valandos (išimtis bus taikoma tik trečiadieniais, kada pasikaitinti pirtelėse bus galima jau nuo 8-os valandos).