Per pirmadienį vykusį Plungės rajono savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdį pristatyta, kaip naujoji įstaiga, suplanuota vadinamosiose kareivinėse esančios „Babrungo“ progimnazijos teritorijoje, turėtų atrodyti.

Pasirinkta vieta – idealiausia

Kad naujajam darželiui tinkamiausia vieta – prie „Babrungo“ progimnazijos, nuspręsta ankstesnių posėdžių metu. Kaip tuomet sakė Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Gintautas Rimeikis, šios mokyklos teritorija – išties didelė, tad darželis ten puikiausiai tilps, be to, nereikės steigti atskiros įstaigos, prijungus darželį prie progimnazijos, pigiau kainuos jo administravimas.

Pasirinktą vietą palaikė ir Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas Tomas Jocys, pasak kurio, Stoties gatvėje ir vadinamųjų kareivinių teritorijoje – išties daug gyventojų, o darželio nėra, tad ne atsitiktinai pasirinkta minėta vieta.

Be to, anot T. Jocio, „Babrungo“ progimnazijos teritorija patraukli ir dėl aplink ją sutvarkytų inžinerinių tinklų, apšviestų gatvių, įrengtų šaligatvių. Tai itin svarbu, siekiant neišauginti investicijų.

Tuomet kalbėta ir apie tai, jog naujasis darželis duris galėtų atverti 2025-ųjų rugsėjį. Tik kad taip ir įvyktų, būtina imtis projektinės dokumentacijos, nusimatyti tam reikalingų lėšų Savivaldybės biudžete.

Statybos vyktų dviem etapais

Ir panašu, kad sudėjus rankų nesėdima – Savivaldybės administracija jau yra nusipirkusi darželio statybos techninio projekto parengimo paslaugas ir sulaukusi projektuotojų parengtos urbanistinės koncepcijos.

Kaip projektuotojai suplanavo darželį ir „Babrungo“ progimnazijos teritoriją, pirmadienį Švietimo, kultūros ir sporto komiteto dalyviams papasakojo ir parodė Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Petrulevičienė.

Anot jos, suprojektuotas vieno aukšto 2,5 tūkst. kv. m ploto darželis dvylikai darželinukų grupių – 225-iems vaikams. Projektas, sulaukus pritarimo, bus įgyvendinamas dviem etapais. Pirmuoju etapu esą numatyta administracijos korpuso, aktų ir sporto salės bei šešių grupių statyba ir įrengimas, o antruoju – dar šešių papildomų grupių įrengimas.

Pasak K. Petrulevičienės, progimnazijos sklypo teritorija bus suskirstyta į keletą funkcinių zonų. Pagrindinis patekimas į teritoriją planuojamas šiaurinėje sklypo dalyje, o palei Saudravo gatvę projektuojamas vienkrypčio eismo pravažiavimas, kad būtų galimybė judėti ratu.

Taip pat numatytos automobilių statymo vietos, kuriomis galės naudotis tiek darželis, tiek mokykla.

„Kadangi mokykla naudojasi daugiausia dviem įėjimais, tai projektuotojai numatė darželio erdvę šiaurinėje pusėje ir pagrindinę renginių aikštę pietinėje. Vakarinėje pusėje numatoma aktyvaus laisvalaikio zona, atnaujinant esamą krepšinio aikštelę. Projektuojama ir nauja žaidimų aikštelė, kuri bus naudojama ne tik mokyklos ir derželio reikmėms, ja galės naudotis ir Plungės bendruomenė“, – kalbėjo pavaduotoja.

Anot jos, taip pat yra numatyta mokomoji daržininkystės zona su lauko klase mokyklos poreikiams. O darželiui projektuojama atskira uždara lauko erdvė, suskirstyta skirtingoms grupėms. Planuojama ir lauko daržininkystės zona su kupolu bei bendro naudojimo aikštelė.

Domėjosi saugumo klausimu

K. Petrulevičienė sakė, jog vėliau bus galima susipažinti su tuo, kas suprojektuota, detaliau, o dabar esą reikalingas pritarimas tam, kas padaryta, kad projektuotojai galėtų toliau vystyti koncepciją.

Komiteto nariai projektuotojų siūlymams neprieštaravo ir džiaugėsi, jog pamažu judama naujo darželio statybų link.

Tik komiteto narei Juditai Stankutei užkliuvo tai, jog ketinama įrengti ir administracijos korpusą. Politikė domėjosi, ar naujoji įstaiga vis tik turės atskirą administraciją, nors anksčiau kalbėta, jog progimnazijos ir darželio ji bus bendra. G. Rimeikis patikino, jog taip ir bus, o į naująjį korpusą esą bus perkelta visa mokyklos administracija, kuri šiuo metu išsibarsčiusi skirtinguose aukštuose.

Būta klausimų ir dėl mažųjų saugumo – komiteto pirmininkė Vida Bondauskienė teiravosi, kaip ketinama jį užtikrinti. Atsakydama į klausimą K. Petrulevičienė paaiškino, jog savotišką barjerą sukurs ir jau esantys želdynai, be to, darželinukų teritoriją numatyta aptverti, taip užkertant galimybę pas juos patekti progimnazijos moksleiviams ar pašaliniams asmenims.

Daugiau klausimų komiteto nariams nekilo, visi sakė turintys viltį, jog naujojo darželio statybos neužtruks.