Ar stulpas vidury tako – normalu?

Dėstyti problemą plungiškis Juozas pradėjo primindamas, kaip prieš trejus metus A. Jucio gatvėje įvyko skaudi avarija – pėsčiųjų perėjoje sužalotas mažametis berniukas. Po šios nelaimės buvo imtasi konkrečių veiksmų, pėsčiųjų perėjose įrengiamas apšvietimas.

Juozo paminėtoje Kalniškių gatvėje, perėjoje ties posūkiu į neseniai rekonstruotą Nausodžio gatvę, taip pat buvo įrengtas apšvietimas, įrengti lietaus surinkimo tinklai, naujai išklotas šaligatvis. Tik darbai, anot pašnekovo, buvo padaryti neapgalvotai ir neužbaigti iki galo.

„Abejose gatvės pusėse pastatytos apšvietimo atramos. Ir ne bet kur, o vidury šaligatvio. Sakyčiau, gana keistas sumanymas. Mes, gyvenantys šioje ir aplinkinėse gatvėse, norime išgirsti konkretų atsakymą, kas lėmė tokius sprendimus. Šitie stulpai trukdo ne tik pėstiesiems, bet ir sniego valymo technikai. Negi Saugaus eismo organizavimo komisija nemato, kaip atrodo „saugus“ eismas perėjose Ryto, Lankos, Kalniškių gatvėse?“ – retoriškai klausė plungiškis.

Juozas pasakojo savo akim matęs, kaip šią žiemą valyti šaligatviai ties tokiais vidury praėjimo išdygusiais stulpais: sniegas kaskart sustumiamas iš abiejų pusių iki pat apšvietimo stulpų. Tada pėstiesiems belieka tik žengti į važiuojamąją kelio dalį, kad aplenktų tuos sniego kalnus. O tai nėra saugu, ypač vaikams, senjorams, mamoms su vežimėliais. Bet apie tai, panašu, niekas nepagalvojo.

Nerūpi saviems, tad kodėl turi rūpėti svetimiems?

Bet ne tik dėl ne vietoje įrengtų gatvės apšvietimo stulpų Juozas sakė yra susirūpinęs. Jis paminėjo ir daugiau gėdingo broko, kurį pastebi kasdien vaikščiodamas minėtame kvartale. Nors Kalniškių gatvė ir šaligatvis rekonstruoti jau prieš kurį laiką, tačiau posūkyje į Ryto gatvę nežinia kodėl pritrūko vos kelių metrų plytelių šaligatviams sujungti.

„Kasdien praeinu pro šią vietą ir svarstau, ko pritrūko: pinigų, plytelių ar išmonės? Vargais negalais pavyko prisikviesti techninės priežiūros darbuotoją iš Savivaldybės ir techninės priežiūros darbuotoją iš Kauno. Apėjo, apžiūrėjo ir abu sutartinai stebėjosi, kaip taip galėjo atsitikti, kad darbai nebuvo užbaigti iki galo. Bet ar kauniečiams gali rūpėti tokios bėdos, jeigu patiems plungiškiams jos nerūpi“, – kalbėjo Juozas.

Galima suprasti, kad projektuotojų būta ne vietinių (Ryto gatvės rekonstrukcijos projektą rengė UAB „Šiaulių hidroprojektas“) ir jie skubėjo užbaigti darbus bei gauti pinigus, bet tada kyla klausimas, kur žiūri tuos projektus tvirtinantys vietiniai valdininkai?

Apie „nukąstą“ šaligatvį paklaustas Savivaldybės Vietos ūkio skyriaus vedėjas Arvydas Liutika nedaugžodžiavo, tik pasakė, kad darbai atlikti pagal patvirtintą projektą, o šioje vietoje pėsčiųjų tako įrengti nebuvo galima, nes žalioji veja esą kerta kelio ir privataus sklypo ribas.

Tai kaip tada elgtis pėsčiajam, atėjusiam Kalniškių gatve ir sukančiam į Ryto gatvę? Trypti veją, sukti per gretimą privatų sklypą ar žengti į gatvę? Nereikia būti išminčium, kad suprastum, jog nė vienas iš variantų nėra tinkamas, bet ketvirto juk nėra, o skraidyti dar nė vienas neišmokome.

Visiems neįmanoma įtikti

Vis tik Vietos ūkio skyriaus vedėjas siūlė neskubėti teisti ir smerkti tuos, kurie šitaip suplanavo ir atliko darbus. Pasak jo, gyventojams dažnai viskas atrodo paprasta, nors toli gražu taip nėra – kiekvienas sprendimas esą apsvarstomas ir išnagrinėjamas.

„Rengdami gatvių rekonstrukcijos projektus bandome pristatyti juos ir patiems gyventojams. Tik šioje situacijoje dažnu atveju yra amžinas ginčas, kaip padaryti, kad visi gyventojai būtų patenkinti ir kad būtų išpildyti visų lūkesčiai. Kartais net susidaro įspūdis, kad tada, kai gali teikti pasiūlymus ir išsakyti savo nuomonę, gyventojai nepasinaudoja šia galimybe, o jau pabaigus darbus iškart visi tampa labai protingi ir pradeda ieškoti, prie ko prisikabinti“, – kalbėjo A. Liutika.

Vedėjas pridūrė, kad neatsimena nė vienos gatvės, po kurios sutvarkymo gyventojai būtų buvę viskuo patenkinti. Pasak jo, kartais būna net nesmagu dirbi, žinant, kad vis tiek viskas bus blogai.

Į Juozo klausimą, kodėl apšvietimo stulpai Kalniškių gatvėje įrengti vidury šaligatvių, A Liutika pateikė tokį atsakymą.

„Jeigu stulpas stovi pastatytas tam tikroje vietoje, kad ir vidury šaligatvio, vadinasi, toje vietoje yra įrengtos požeminės komunikacijos, eina elektros kabelis. Dar yra apsauginė zona, kurioje negalima elgtis taip, kaip šauna į galvą. Savaime suprantama, kad mes nesistengiame daryti taip, jog gyventojams būtų blogiau. Be to, yra tam tikros projektavimo taisyklės, kurių privalome laikytis.“

Kartais prireikia ir kastuvo

Apie ne pačioje geriausioje vietoje įrengtus apšvietimo stulpus ir dėl to žiemą nenuvalomus šaligatvius teiravomės Saugaus eismo organizavimo komisijos pirmininko Arūno Juozo Auškalnio.

„Kiek teko domėtis, seniūnija nebuvo gavusi jokių nusiskundimų iš gyventojų, kad apšvietimo stulpai Kalniškių gatvėje mūsų paslaugų teikėjams trukdytų valyti šaligatvius. Ši atkarpa dar nėra tokia kritinė, greičiausiai dar yra laisvos vietos technikai pravažiuoti. Būtų blogiau, jeigu nebūtų kur to sniego nustumti“, – kalbėjo komisijos pirmininkas.

A. J. Auškalnis pridūrė, kad su kelius ir šaligatvius valančiu rangovu pasirašytoje sutartyje yra nurodyta, kad jie privalo turėti ir smulkesnę valymo techniką, o esant reikalui, sniegą nukasti rankiniu būdu, kastuvais. Bet pašnekovas neatmetė ir tos galimybė, kad šią žiemą pasnigus Kalniškių gatvės šaligatviai galėjo būti nuvalyti netinkamai, mat keitėsi rangovo darbuotojai ir vadovai, būta sumaišties.

„O jūsų paminėta perėja Kalniškių gatvėje buvo įrengta būtent pačių gyventojų prašymu. Buvo dar ir kitas variantas pasiūlytas, tik reikėjo užsakyti projektą ir rezultato kantriai laukti 3–4 metus, ko niekas nenorėjo, todėl padaryta greičiau ir paprasčiau“, – pridūrė A. J. Auškalnis.