Prieš penkerius metus sukūrusi savo internetinę parduotuvę „Faustus handmade“, prieš kelias dienas plungiškė pravėrė ir savo fizinės parduotuvės duris, tad kviečia visus užeiti.

Madų demonstravimas mokykloje

Kuomet F. Bagdonaitė lankė pagrindinę „Ryto“ mokyklą, jos dėmesį patraukė technologijų pamokos, o ypač – siuvimas. Tuo metu iš mokytojų ir kitų bendraklasių sužinojo, kad po pamokų vyksta jaunųjų dizainerių užsiėmimai. Būsimi siuvėjai ir dizaineriai būrėsi į komandas, modeliavo, siuvo savo drabužių kolekcijas ir varžėsi tarpusavyje „Madų blykstė“ renginyje, kuriame demonstruojamas ne tik talentas, bet ir fantazija, kruopštumas. Tuo tarpu Faustei kilo mintis kolekciją sukurti savarankiškai.

„Buvo momentas gyvenime, kada labai troškau tapti modeliu ir lipti ant podiumo. Tada pamaniau, kaip būtų smagu ne tik pasisiūti drabužius, bet dar su jais ir į sceną žengti“, – prisiminė plungiškė.

Išsvajotą kolekciją F. Bagdonaitė sumodeliavo ir pasiuvo per dvejus metus, jai demonstruoti prireikė penkių modelių. Tada sako ir supratusi, jog baigusi vidurinę mokyklą nebesvarstys jokių kitų variantų – žinioms gilinti pasirinko Klaipėdos technologijų mokymo centrą, siuvėjo programą.

Neplanuotas verslas

Bet ne tik siuvimas domino moksleivę. Radusi laisvo laiko po pamokų mergina įsitraukė į jaunimo klubo „Interact“ veiklą – su bendraminčiais organizuodavo renginius, rinkdavo lėšas įvairiems kilniems darbams. Faustė kurį laiką buvo šio klubo narė, bet galiausiai ėmėsi ir prezidentės pareigų.

„Aš esu tokia aktyvistė nuo pat mažų dienų. Buvau savanorė Kultūros centro jaunimo klube, taip pat prisidėjau organizuojant renginius, šventes, festivalius bei muges. Dvejus metus buvau dekoracijų koordinatorė festivalyje „Mindėėė“. Kur menas ir kūryba – ten esu ir aš“, – šypsojosi F. Bagdonaitė.

Mergina pasakojo, kad būdama dar visai jauna ėmėsi rankdarbių. Gebėjimus turbūt paveldėjo iš savo tėvelių, kurie taip pat turi meno „gyslelę“. Mama daugiau nei dvi dešimtis metų džiugina pačiais įvairiausiais mezginiais, o tėtis turi netradicinį laisvalaikio užsiėmimą – gamina medines sages.

Matydama tokius šaunius pavyzdžius šeimoje, Faustė užsikrėtė ir pati. O sykį, sukaupusi visą drąsą, savo kurtus aksesuarus, džemperius su atspaudais bei savo piešinius ėmė viešinti socialiniuose tinkluose. Nors apie verslą sakosi jokių minčių net neturėjusi, bet nejučia atsirado ir pirmieji klientai, susižavėję merginos talentu.

„Kurti verslą, mano manymu, yra didžiulis iššūkis, o jį kurti būnant jaunam – dar sunkiau. Visų pirma, niekas manimi netikėjo ir atrodžiau nerimtai. Prisiklausiau ir visokių nuomonių: vieni bandė atkalbėti, patarė nerizikuoti, o kiti iškart nuteikė blogiausiam scenarijui – tau vistiek nepavyks.“

Paklausė savo širdies balso

Faustė tikra žemaitė – užsispyrusi ir tvirto būdo, tad nepasidavė atkalbinėjama ir toliau kruopščiai triūsė prie savo darbų. Laikui bėgant jos pastangomis patikėjo tėvai, draugai ir kiti artimieji, o netikėtai gautas pasiūlymas tarsi pralaužė žiemos ledus jos kūrybiniame kelyje.

„Iš vietinio verslininko sulaukiau netikėto pasiūlymo bendradarbiauti. Su jo pagalba išplėčiau savo gaminių asortimentą, pradėjau gaminti išskirtinio dizaino medines stalines lempas su mandalų raštais. Vykdavome į muges ne tik su savo, bet jau ir su kitų kūrėjų gaminiais“ – kalbėjo plungiškė.

O kai į palapinę ėmė nebetilpti visi mugėse siūlomi dirbiniai bei pakilo kainos už palapinių nuomą, mergina nutarė ieškoti nuolatinės erdvesnės patalpos prekybai.

Pirmoji oficiali vieta, į kurią įsikėlė jaunoji verslininkė, buvo... turgelis. Pasak pašnekovės, prekyba sekėsi visai neblogai, bet tam tikri įsipareigojimai griovė planus.

„Uždarbiu nesiskundžiau, bet darbo valandos buvo ganėtinai trumpos ir mums nepavykdavo susiderinti savo išvykų į muges. Tad giliai širdyje vis audžiau mintį apie kitas patalpas“, – pasakojo Faustė.

Plungiškei svajojant apie savo parduotuvėlę, patalpų paieškos kurį laiką nedavė jokių rezultatų. Baugino ne tik nuomos kaina, bet ir tinkamos vietos nesisekė rasti. Vienu metu mergina jau buvo ties pasidavimo riba ir ketino viską mesti, bet artimųjų paskatinta sudalyvavo „Metų jaunasis verslininkas“ konkurse.

„Tą dieną, kuomet skelbė nugalėtojus, aš išgirdau net dvi džiugias naujienas. Man pavyko pelnyti antrąją vietą ir po renginio sulaukiau senelio skambučio, kuris pranešė, kad rado neblogą pasiūlymą patalpų nuomai. Pasakiau sau, kad čia tikrai ženklas, nenuleisti rankų ir eiti tik į priekį“, – pasakojo jaunoji verslininkė.

Svajonės visada pildosi

Tada, kai visą šalį, o ir pasaulį namuose įkalino karantinas, Faustė tvirtina labai nesikrimtusi, nes ir toje situacijoje įžvelgė teigiamų pusių.

„Kaip tik tuo metu aš sugalvojau prisijungti prie dar vienos bendruomenės, esančios Plungėje, – „Spiečius“. Norėjau pasisemti kuo daugiau žinių apie verslo kūrimą, tad nieko nelaukusi užpildžiau paraišką. Sudėtingiausias iššūkis tuo metu man atrodė visokie mokesčiai, buhalterija ir panašūs dalykai, tikrai buvo sudėtinga susigaudyti tame“, – pirmuosius žingsnius savo verslo link prisiminė mergina.

Mokymai vyko nuotoliniu būdu, tad buvo patogu neišeinant iš namų analizuoti, kaip kuriamas verslas ir kokios yra galimybės. Faustė jau turėjo savo verslo idėją bei sulaukė mentorių pagalbos, tad pavyko sėkmingai užbaigti visą programą, kurioje gavo ne tik teorinių žinių, bet ir praktinių.

Kad įdėtas triūsas ir didžiulės pastangos duoda vaisių, galime įsitikinti ir patys. Praėjusią savaitę mergina pagaliau išpildė savo ilgai brandintą ir puoselėtą svajoję – Vytauto g. 7-35, Plungėje, duris atvėrė jauki ir spalvinga jos krautuvėlė „Faustus rankdarbiai“.