Riba iki aerodromo – 3,6 km

Pasak Plungės rajono mero Audriaus Klišonio, investicija į vėjo jėgainių parką, kuris būtų statomas trijose jų rajono vietose, siektų apie 250 mln. eurų.

„Investuotojai nori statyti 3 atskirus parkus, išdėstytus nuo ribos su Kretingos iki Telšių rajonų. Šateikių seniūnijos, besiribojančios su Kartenos seniūnija, kaimuose turėtų atsirasti vienas parkas su 19 jėgainių. Yra numatyta statyti jūrines 5–7 megavatų vėjo turbinas. Vietos čia tinkamos – vyrauja aukštumos, matome, kaip vėjo jėgainės puikiai funkcionuoja Kretingos rajone“, – „Pajūrio naujienoms“ kalbėjo A. Klišonis.

Paklaustas, ar jėgainės netrukdys Kartenos aerodrome įsikūrusiems Klaipėdos sklandytojams, kilti ir leistis jų orlaiviams, meras atsakė, kad dabar rengiami poveikio aplinkai vertinimo dokumentai ir bus išsiaiškinta, ar nėra teisinių kliūčių.

Redakcijos žiniomis, anksčiau parengtas Plungės rajono Bendrasis planas prasilenkia su dabartiniais teisiniais aktais: anksčiau pagal normatyvus galiojo 5,1 km minimali riba iki aerodromo, dabar ją reikėtų sumažinti iki 3,6 km. Suderėjus su investuotojais, Savivaldybei tektų koreguoti Bendrąjį planą.

Sklandytojams netrukdys

Plungės rajono savivaldybė atkreipė investuotojų dėmesį, kad turbinos kelia didelę vizualinę taršą, o vėjo jėgainių parkas užima labai didelius plotus, kurie, pastačius jėgaines, prarandami ilgiems dešimtmečiams.

Dėl to su investuotojais deramasi dėl kompensacinio mechanizmo bendruomenei: kad būtų skiriama ne mažiau kaip 5 proc. – apie 1,786 mln. Eur – investuotojo gaunamų kasmetinių pajamų. Jei projekto kaštai, kaip numatyta, atsipirktų per 7 m., į Plungės rajono biudžetą per tą laiką atitekėtų 12,5 mln. Eur. Gautas lėšas Savivaldybė panaudotų bendruomenių skatinimui, švietimui, kultūrai ir sportui.

Kretingos meras Antanas Kalnius nemano, kad vėjo jėgainių kaimynystė trukdytų plėtoti oreivystę. Tos pačios nuomonės yra ir Kartenoje įregistruoto Klaipėdos sklandymo klubo pirmininkas Algimantas Skurdenis: „Dar negavome jokio pranešimo, bet jeigu bus išlaikytas 3,6 km atstumas, mums sportuoti netrukdys. Anksčiau netoliese rengė telekomunikacijų bokštus, ir projektuotojai darbus derino su mumis. Norime likti Kartenoje ir plėtoti veiklą.“

Pagaliau – sutarta

Pernai tarp Kretingos rajono politikų ir Klaipėdos sklandymo klubo buvo perbėgusi juoda katė – niekaip nesutarta dėl tolimesnio šio klubo bazės likimo.

Spręsti problemą dėl Kartenos aerodromo Savivaldybę spaudė Susisiekimo ministerija, ragindama perimti turtą savo žinion arba atiduoti valstybei. O Savivaldybė spaudė sklandytojus pristatyti savo veiklos planus, ką šie žada veikti, kokios edukacinės naudos atnešti rajonui ir ragino pakeisti klubo pavadinimą, nurodant, kad priklauso Kretingai, o ne Klaipėdai.

Sklandytojai, kurie tikino patys prieš 30 metų įsirengę aerodromą klampioje pelkėje, už savo lėšas pasistatę angarą technikai laikyti, panoro teismo keliu šį statinį įsiteisinti.

Tačiau teismas angaro klubui nepriteisė. „Susisiekimo ministerijai pranešėme, kad norime perimti Kartenos aerodromo teritoriją – apie 63 ha – ir joje esantį turtą, kuriuo pagal panaudos sutartį leisime ir toliau naudotis klubui“, – patikino meras A. Kalnius.

A.Skurdenis, darsyk priminęs nuoskaudą, kad pačių sklandytojų rankomis sovietmečiu įrengtas, nes valstybė mažai teprisidėjo, jų turtas dabar tapo valstybės nuosavybe. Tačiau patvirtino, kad sklandytojai tariasi su naujuoju Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriumi Egidijumi Viskontu dėl tolimesnės veiklos, ir neužilgo pakeis pavadinimą į Kartenos sklandymo klubą.

---

„Tikimės, kad Kartenos aerodromas nebus panaikintas. Jis – mūsų klubo istorija nuo 1969-ųjų, kai, bent penkiskart kilnoti, savo bazę iš Palangos oro uosto perkėlėme ir įkūrėme čia“, – viltingai kalbėjo sklandytojų klubo vadovas Algimantas Skurdenis.