„Kad gra­žaus, kal­vo­to ir miš­kin­go Že­mai­ti­jos na­cio­na­li­nio par­ko kraš­to­vaiz­džio, Pla­te­lių eže­ro apy­lin­kių ne­terš­tų lan­ky­to­jų pa­lik­tos šiukš­lės, mū­sų par­ko di­rek­ci­jos dar­buo­to­jai su­ren­gė šva­ros ak­ci­ją, ku­rios me­tu iš eže­ro pa­kran­čių bu­vo pa­ša­lin­tos se­nos, su­trū­ni­ju­sios ir ne­be­nau­do­ja­mos, be­šei­mi­nin­kės val­tys. Taip pat bu­vo su­rink­tos ras­tos šiukš­lės“, – sa­ko­ma ŽNP pra­ne­ši­me.

Si­tu­a­ci­ja su se­no­mis val­ti­mis, pa­sak ŽNP dar­buo­to­jų, iš­ties su­dė­tin­ga. Tai de­šimt­me­tį gu­lin­čios, šei­mi­nin­kų ap­leis­tos ir pa­mirš­tos se­nie­nos. Nu­si­try­nę ir re­gist­ra­ci­jos nu­me­riai, ku­rie gal­būt bū­tų pa­dė­ję su­ras­ti tik­ruo­sius val­čių sa­vi­nin­kus.

Iš­va­lius pie­ti­nes Pla­te­lių eže­ro pa­kran­tes, su­rink­ta ir iš­vež­ta apie 30 val­čių. Be­je, tai dar ne vis­kas – va­ly­mo dar­bai bus tę­sia­mi, nu­ma­to­ma pa­tik­rin­ti ir iš­va­ly­ti vi­so eže­ro pa­kran­tes.

ŽNP ti­ki­si, kad šei­mi­nin­kai tu­rės są­ži­nės ir pa­tys pa­si­rū­pins sa­vo tur­tu – pa­ša­lins ne­be­nau­do­ja­mas val­tis. Taip pat pri­me­na 2014 m. lie­pos 18 d. pa­tvir­tin­tą Že­mai­ti­jos na­cio­na­li­nio par­ko lan­ky­mo tai­syk­lių 15 punk­tą, ku­ria­me yra nu­ma­ty­ta, kad „Val­čių sa­vi­nin­kai val­čių lai­ky­mo vie­tą eže­rų pa­kran­tė­se ga­li įreng­ti tik su­de­ri­nus su Na­cio­na­li­nio par­ko di­rek­ci­ja“.

De­ja, as­me­nys šio punk­to ne­pai­so ar net ne­ži­no. Dėl to, sie­kiant pa­lai­ky­ti šva­rą ir tvar­ką eže­rų pa­kran­tė­se, ŽNP di­rek­ci­ja ima­si griež­tes­nių veiks­mų: val­čių sa­vi­nin­kai tu­rės lai­ky­tis val­čių vie­tos įren­gi­mo rei­ka­la­vi­mų, o ne­su­de­ri­nus val­čių sto­vė­ji­mo vie­tų, bus ski­ria­mos ad­mi­nist­ra­ci­nės nuo­bau­dos.

Be val­čių, ŽNP dar­buo­to­jai iš­ve­žė ir ki­to­kio šlamš­to iš ma­si­nio lan­ky­mo­si vie­tų: plas­ti­ki­nių pa­kuo­čių, stik­li­nių ir plas­ti­ki­nių bu­te­lių, ki­to­kių at­lie­kų.

ŽNP ra­gi­na vi­sus bū­ti at­sa­kin­gais par­ko lan­ky­to­jais – sau­go­ti ne tik sa­vo, bet ir vi­sų ben­drą tur­tą – gam­tą.