Viena populiariausių susibūrimo vietų

„Nuo pat atidarymo pradžios stebime didžiulį turistų susidomėjimą Germanto ežero pažintiniu taku — čia plūsta ir vietiniai, ir turistai. Dėl atnaujintos infrastruktūros poilsiavietėje, atokvėpio vietose laiką pamėgo leisti šeimos su vaikais ir neįgalieji“,— sako Telšių turizmo informacijos centro vadovė Jurgita Armalienė.

Jos toks susidomėjimas naujuoju taku nestebina — Germanto ežero apylinkės yra viena labiausiai pamėgtų telšiškių ir netoliese gyvenančių plungiškių vietų.

„Naujasis Germanto pažintinis takas vingiuoja palei Germanto ir Ilgio ežero pakrantes, o jos, be jokios abejonės, yra svarbiausia regiono vasaros poilsio vieta, į kurią atvyksta ir netoliese gyvenantys plungiškiai. Čia nuo seno vykdavo gegužinės, kilo poilsio vilos, dabar įrengti ir paplūdimiai, kurie po atnaujinimo yra dar labiau pritaikyti žmonių poreikiams“,— mini J.Armalienė.

Turizmo informacijos centro vadovė tikisi, kad turistų gausiai lankomas Žemaitijos regionas turės dar vieną traukos objektą, kurį bus galima rekomenduoti keliautojams iš užsienio.

„Skaičiuojame, kad per kelis metus užsienio turistų srautai Telšiuose išaugo nuo 24 iki 31 tūkst., todėl tikimės, kad šiais metais lankytojų iš užsienio bus dar daugiau. Dažniausiai pas mus atvyksta Latvijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Rusijos, Izraelio gyventojai ir labai didžiuojamės, kad turėsime dar vieną gamtos objektą, kurį galėsime jiems parodyti“,— sako J.Armalienė.

Keliuose kilometruose — gamtos įvairovė

VĮ Valstybinių miškų urėdijos Telšių regioninio padalinio gamtotvarkos specialistė Edita Lydienė sako, kad naujasis pažintinis takas yra ypatingas gamtiniu požiūriu.

„Didžioji tako dalis bėga ežerų pakrantėmis, o apytiksliai trečdalis kelio — mišku. Ypatinga yra trumpa aukštapelkės atkarpėlė prie Ilgio ežero, pereinanti į užlietąjį juodalksnyną — žemąją pelkę. Gamtiniu požiūriu, tai labai turtingas kraštovaizdis, nes eidami vos kelis kilometrus įrengtu taku, galime grožėtis visais Žemaitijos kraštams ir Germanto draustiniui būdingais augalais“,— sako specialistė.

Germanto draustino aukštapelkės ruoželyje auga kiminai, saulašarės, spanguolės, kiti rūgščią terpę mėgstantys augalai. Gyvūnai, pasak specialistės, nėra lengvai pastebimi — tam, kad jie įsidrąsintų ir prabėgtų keliukais, reikia ypatingos tylos ir rimties, tačiau dviračiu taku striksinčias jerubes pamatyti galima.

2 km basomis kojomis

Tiems, kurie nori ne tik pamatyti, bet ir pajausti gamtos stebuklus, pažintinis takas siūlo unikalią galimybę — kelis kilometrus keliauti basomis kojomis.

„Draustinio paviršius yra unikalus, nuklotas šakomis, šakelėmis, akmenukais, spygliais, kankorėžiais, vietomis — dumblu, durpėmis, lentomis. Viena tako atkarpa buvo rengiama su užuomina, kad jį galima pereiti basomis kojomis ir oda pajausti tikrąją draustinio žemę. Taip pat sakome, kad čia nemokamai galima sudalyvauti gamtos garsų terapijoje: pradedant medžių ošimo garsais, baigiant akmenis skalaujančio ežero bangų tyvuliavimu“,— sako gamtotvarkos specialistė.

Germanto pažintiniame take bus galima rasti tris medinius namelius, skirtus meditacijai, penkias ugnies pojūčių vietas, 20 atokvėpio vietų. Šalia draustinio tako taip pat įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės, atnaujinta vaikščiojimo tako medinė danga, įrengta beveik 6 km ilgio trasa dviračiams.

Taip pat — gausybė informacinių stendų, kurie padės lankytojams susipažinti su vietoje augančia augalija bei draustinyje sutinkamais gyvūnais.

Kam reikia pažintinių takų?

Pasak E. Lydienės, venas pirmųjų įkurtų Lietuvoje Germanto kraštovaizdžio draustinis savo pažintinio tako laukė net kelis dešimtmečius. Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos pastangomis, metus trukęs tako įrengimo projektas jau baigėsi ir yra oficialiai atvertas visuomenei.

Paklausta, kodėl ir kam tokio tako reikia, E.Lydienė sako, kad, visų pirma, pažintinis takas tarnauja visuomenei, siūlydamas kokybišką poilsį gamtoje. Antra priežastis — miško ir ežero pakrantėse esančios draustinio augalijos išsaugojimas.

„Jei miško paklote praeina vienas žmogus, jokios žalos gamtai jis nepadaro, tačiau kai nuolat mišku ar ežero pakrantėmis keliauja didelės žmonių grupės, gamta kenčia. Išmindomi įvairūs augalai, kai kur ima išvis nebeželti žolė, — dėl to reikia įtvirtintų, specialių takų, kurie nukreiptų keliautojų srautą ten, kur kiekvienas žingsnis būtų drąsus ir nekeltų jokios žalos gamtai, tik malonumą tam, kuris žingsniuoja“,— sako E.Lydienė.

Germanto kraštovaizdžio draustinyje esantis pažintinis takas su Telšių miestu yra sujungtas dviračių trasa ir pėsčiųjų takais, nuo Telšių nutolęs apie 3 km. Iš Plungės čia patogiausia atvykti į Telšius vedančiu keliu — dviračiu arba automobiliu.