Tiesa, „Eurovia Lietuva“ darbuosis ne viena, o kartu su UAB „Plungės lagūna“.

Priminsime, kad dar 2018 metų sausį Savivaldybės administracija paskelbė supaprastintą atvirą konkursą minėtų keturių miesto gatvių atnaujinimo projektui įgyvendinti. Po pusmečio paskelbtas laimėtojas – bendrovė „Žemaitijos keliai“, birželio 28 dieną su ja pasirašyta sutartis.

Pretenzijų dėl konkurso turėjusi AB „Eurovia Lietuva“ kreipėsi į teismą. Byla, kurią nagrinėjo Klaipėdos apygardos teismas, Lietuvos apeliacinis teismas ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, užbaigta šių metų vasario 7-ąją Savivaldybei nepalankia nutartimi.

Sutartis su „Žemaitijos keliais“ paskelbta niekine, o Rietavo gatvėje pradėtus darbus, kurių atlikta už 81 tūkst. eurų, liepta nutraukti. Savivaldybė įpareigota iš naujo peržiūrėti ir įvertinti konkursui pateiktus pasiūlymus. Taip ir padaryta. Galiausiai pasirinktas jau ne „Žemaitijos kelių“, o kiek pigesnis bendrovių „Eurovia Lietuva“ ir „Plungės lagūna“ pasiūlymas.

Nors Aukščiausiojo Teismo nutartis priimta vasario pradžioje, o netrukus buvo peržiūrėti ir tiekėjų pasiūlymai, sutarties su „Eurovia Lietuva“ pasirašyti neskubėta. Mat pradėta abejoti, ar apskritai verta imtis projekto, kuriam Europos Sąjunga skiria 769 tūkst. eurų, valstybė – 67 tūkstančius, o Savivaldybės biudžetui jis kainuos net apie 3,6 milijono eurų.

Beje, įdomu tai, kad 2016 metais buvo suskaičiuota, jog projektas atsieis 905 tūkst. eurų ir Savivaldybei kainuos tik 67 tūkstančius. Vėliau sumos augo – projekto vertė pakilo iki 1,589 mln. eurų, Savivaldybės prisidėjimas – iki 751 tūkst. eurų. Parengus gatvių techninius projektus, projekto vertė, lyginant su pradine, šoktelėjo kone šešis kartus – net iki 5,21 milijono. Tik įvykdžius viešuosius pirkimus ji šiek tiek aptirpo.

Galų gale nuspręsta – darbus reikia tęsti. „Sutartį pasirašiau, nes toks buvo Tarybos sprendimas. Reikia pripažinti, kad projektas – labai brangus, didelė našta mūsų biudžetui, tad dėl jo ir man, ir daliai Tarybos narių kilo nemenkų abejonių“, – „Žemaičiui“ sakė Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Bagužis.

Galutinė projekto vertė – 4,454 mln. eurų. „Eurovia Lietuva“ ir „Plungės lagūna“ už šią sumą sutvarkys Rietavo, Laisvės ir Telšių gatvių atkarpas bei visą Minijos gatvę: įrengs pagrindus, išasfaltuos, nuties pėsčiųjų ir dviračių takus, įrengs apšvietimą, saugaus eismo priemones, mažąją architektūrą. Be to, bus įrengtos dvi žiedinės sankryžos: Rietavo ir Laisvės gatvių bei Telšių, Vandentiekio ir Laisvės gatvių sankirtose.

Įsigaliojus trečiadienį pasirašytai sutarčiai, rangovai turės 20 dienų darbo projektui parengti, o tuomet jau turėtų prasidėti remontas. Šiemet planuojama sutvarkyti visą numatytąją Rietavo gatvės atkarpą.