Nuo tos dienos, kai buvo perkirpta aktyvaus poilsio ir pramogų zonos atidarymo juostelė, nepraėjo nė mėnuo – naujojo objekto atidarymo iškilmės vyko sausio 28-ąją. Jau tada daug kam kilo įtarimų: kodėl taip skubama priduoti ir atidaryti? Ar tik po stora sniego paklote nebus likę daug broko, kurį pasinaudojus proga stengiamasi prakišti?

Per atidarymą kalbėjęs darbus atlikusios UAB „Plungės lagūna“ generalinis direktorius Darius Bieliauskas sakė: „Neslepiame, kad defektų liko, visi jie užfiksuoti, o pavasarį, nutirpus sniegui, bus pašalinti. Atsakomybės už broką nesikratom. Taigi pavasarį ir žolė bus atsėta, ir visa kita padaryta. Be to, kaip ir visuose objektuose, penkeriems metams turime garantinius įsipareigojimus.“

Tai, kad objekte liko defektų, patvirtino ir „Žemaičio“ kalbintas Plungės rajono savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Bagužis. „Aš laikiausi pozicijos, kad tą objektą reikia priduoti pavasarį. Iki to laiko rangovai – bendrovės „LitCon“ ir „Plungės lagūna“ – būtų ir visus darbus užbaigusios, ir defektus pašalinusios. Dabar aktyvaus poilsio ir pramogų zoną perėmėme tokią pusiau luptą, pusiau skustą. Raginau niekur neskubėti, juolab kad iki oficialaus darbų pabaigos termino dar buvo likę keli mėnesiai, bet… “

Anot G. Bagužio, jo pozicijos niekas nepalaikė. Ir meras Audrius Klišonis, ir rangovai buvo tos nuomonės, kad objekto negalima laikyti tuščio, kad patalpose ir per žiemą gali vykti užsiėmimai, o defektai būsiantys ištaisyti. „Bet aš įsitikinęs, kad priežastys buvo kitos – rangovai norėjo, kad su jais būtų kuo skubiau atsiskaityta ir kad jiems nebereikėtų rūpintis objekto išlaikymu – mokėti už patalpų šildymą, apsaugą ir kitas paslaugas“, – sakė G. Bagužis.

Ar tie defektai buvo užfiksuoti? Ar pavyks išreikalauti, kad rangovai juos pašalintų? Savivaldybės administracijos vadovo teigimu, prieš perduodant objektą Plungės miesto seniūnijai, jis kartu su Vietos ūkio skyriaus vedėju Martynu Čiuželiu ne kartą apėjo objektą ir viską apžiūrėjo. Defektų išties – visa aibė. Jie užfiksuoti atskirame akte, kurį rangovai pasirašė kartu su statybos darbų perdavimo ir priėmimo aktu.

Plungės aktyvaus poilsio ir pramogų zona // „Žemaičio“ nuotr.

„Žinoma, rangovai siekė, kad perėmę objektą visiškai su jais atsiskaitytume, bet aš apsidraudžiau – nesumokėjome jiems 10-ies procentų nuo projekto vertės. Taigi esame įšaldę apie 250 tūkstančių eurų, kuriuos rangovai atgaus tik tuomet, kai padarys tai, ką privalo“, – minėjo G. Bagužis.

Administracijos direktorius sakė kartu su M. Čiuželiu ir „Plungės lagūnos“ projektų vadovu Artūru Mickevičiumi objekte lankęsis ir šį trečiadienį: „Dar kartą apžiūrėjome visus defektus, tarp jų – ir tą nubyrėjusį tinką. Šioje situacijoje rangovai įžvelgia projektuotojų kaltę, kurie esą nepateikė sprendinių, kaip lauko kolonas apsaugoti nuo aplinkos poveikio. „Plungės lagūna“ viską sutvarkyti žada iki gegužės 1 dienos.“

Rangovas įpareigotas pašalinti šiuos trūkumus ir defektus: atnaujinti nubraižytus ar pradėjusius rūdyti lauko treniruoklius, pakartotinai pasėti žolę, vietoj brokuotų šiukšliadėžių pastatyti kokybiškas, nuvalyti nuo tvoros kolonų pastebėtus nešvarumus, perdažyti dalį tvoros, nugenėti gyvatvorę ties pagrindiniu parko taku, kokybiškai įrengti veją po žaidimų aikštelės įrenginiais ir apie treniruoklius.

Apžiūros metu taip pat buvo nustatyta, kad vietomis nubyrėjęs statinio kolonų, laikančių stogo konstrukciją, struktūrinis tinkas, nekokybiškai atlikta dūmų šalinimo šachtų apdaila, o ties įėjimais į patalpas – perdangos apdaila, būtina apskardinti ir sutvarkyti groteles po tribūnų pakopomis.