Paskyrė kelios dienos iki spalio 1-osios

Paslapties čia nedaug – opozicija įsitikinusi, kad Tauragės vaikų ir jaunių sporto mokyklos reorganizacija buvo reikalinga vien tam, kad valdantieji atsikratytų šios mokyklos vadovo socialdemokrato Audriaus Bitino. Tarybos dauguma iš pareigų jį atleido nuo rugsėjo 28-osios. Jis vienintelis dėl pertvarkos neteko darbo, nors ir turi visas švietimo įstaigos vadovui reikalingas kvalifikacijas. Nepatvirtintais duomenimis, dėl vadovavimo naujajai švietimo įstaigai jau iš anksto galėjo būti sutarta su ilgamečiu Sporto centro direktoriumi Gediminu Sakalausku. Net svarstyta šioms pareigoms eiti ir konkurso neskelbti.

Tačiau jau pajudėjus reorganizacijos traukiniui teisininkai išaiškino, kad, Sporto centrui tapus švietimo įstaiga, jos vadovu gali tapti tik konkursą laimėjęs asmuo, o į pareigas jis tegali būti skiriamas tarybos. Todėl Sporto centro direktorius turi būti atleistas. Tai ir buvo padaryta – G.Sakalauską nuo rugsėjo 28-osios savo potvarkiu iš darbo atleido meras Sigitas Mičiulis. Tuomet net buvo parengtas tarybos sprendimo projektas – laikinai, kol konkurso būdu bus atrinktas nuolatinis vadovas, naujajai įstaigai vadovauti skirti sporto mokyklos direktoriaus pavaduotoją Ingą Jurienę. Tačiau galiausiai šio sprendimo projekto taryba nesvarstė. Dar prieš keletą dienų taip ir nebuvo aišku, kas vis dėlto vadovaus švietimo įstaiga tapsiančiam Sporto centrui.

Prieš keletą dienų paaiškėjo, kad meras S.Mičiulis tą pačią rugsėjo 28-ąją laikinuoju Sporto centro vadovu, kol bus atrinktas nuolatinis šios švietimo įstaigos vadovas, vis dėlto paskyrė G.Sakalauską. Tačiau ugdymo įstaigų tiesioginis darbdavys yra ne meras, o savivaldybės taryba. Ar toks mero sprendimas teisėtas? Toks klausimas kilo savivaldybės tarybos opozicijai – pirmadienį bendro tarybos komitetų posėdžio metu rajono vadovo to ir buvo paklausta.

Meras S.Mičiulis opozicijai atsakė – potvarkį G.Sakalauską skirti Sporto centro direktoriumi, nors jis ir neturi švietimo įstaigos vadovui reikiamos kvalifikacijos, jis pasirašė rugsėjo 28 dieną, tuomet, kai Sporto centras dar nebuvo spėjęs tapti švietimo įstaiga. Opoziciją toks atsakymas nutildė.

Kodėl netvirtino taryba?

„Tauragės kurjerio“ žiniomis, dėl sporto mokyklos pertvarkos ir naujosios įstaigos vadovo kvalifikacijos savivaldybės vadovai ne kartą tarėsi su teisininkais, Švietimo ir mokslo ministerijos specialistais. Ne visi jie Tauragės valdininkų sprendimams pritaria. Šiuo metu vis dar neskelbiama ir kada vyks konkursas Sporto centro direktoriaus pareigoms eiti.

Kodėl valdantieji G.Sakalausko, kaip Sporto centro vadovo, nebandė prastumti su tarybos palaiminimu? Juk turi daugumą ir tokį sprendimą priėmus tarybai teisinių batalijų būtų kilę mažiau. Atsakymas paprastas – jei šis klausimas būtų pasiekęs tarybos posėdį, kai kurie valdančiųjų nariai, susiję su įvairia sporto veikla, tarp jų ir pats meras S.Mičiulis, krepšininkas ir krepšinio mecenatas, nuo šio klausimo būtų turėję nusišalinti ir vargu, ar G.Sakalauskas tokiu atveju būtų patvirtintas nors ir laikinuoju įstaigos direktoriumi – valdančiajai daugumai paprasčiausiai būtų pritrūkę balsų. Opozicija įsitikinusi, kad laikinai, iki konkurso, vadovauti Sporto centrui galėjo ir A.Bitinas, su kuriuo savivaldybės taryba darbo santykius galėjo tęsti – jo, kaip sporto mokyklos vadovo, kadencija galiojo iki 2022 metų, jis turi švietimo įstaigos vadovui reikiamą vadybinę kategoriją.

Direktorius emigravo

Darbo sporto mokykloje netekęs A.Bitinas „Tauragės kurjeriui“ patvirtino, kad dėl atleidimo iš pareigų kreipėsi į Darbo ginčų komisiją. Šios institucijos sprendimo jis lauks Norvegijoje. A.Bitinas atskleidė, kad su šia šalimi jį sieja „geras darbo pasiūlymas“.

Susisiekti su G.Sakalausku „Tauragės kurjeriui“ nepavyko. Iki spalio 11-osios jis atostogauja. Jo tarnybinis telefonas išjungtas.

Į redakcijos klausimus atsakė Sporto centro direktoriaus pavaduotoja Inga Jurienė, anksčiau ėjusi sporto mokyklos direktoriaus pavaduotojos pareigas. Paklausta, gal žino, kada bus skelbiamas konkursas Sporto centro direktoriaus pareigoms eiti, patikino tokios informacijos neturinti. Jos teigimu, Sporto centro apie tai savivaldybės administracija neinformavo. Rankinio trenerė I.Jurienė neatmeta ir pati dalyvausianti šiame konkurse, pedagogės teigimu, jos kvalifikacija tam būtų tinkama.

– Esu baigusi Šiaulių universitetą, pedagogikos specialybę, turiu įgijusi trenerio licenciją Kūno kultūros akademijoje. Turiu direktoriaus pavaduotojos stažą septynerius metus. Ir užsienio kalbos kursus esu baigusi. Didelių trūkumų man kaip ir nėra, kaip ir galėčiau pretenduoti, bet čia priklausys nuo noro ir asmeninio apsisprendimo, – kalbėjo I.Jurienė.

I.Jurienė informavo, kad nuo spalio 1-osios, nebelikus sporto mokyklos, veikia viena įstaiga – Tauragės sporto centras. Esą niekas per daug nesikeitė, tik jos statusas, įstaiga tapo švietimo.

– Vaikai, jeigu nori lankyti sporto užsiėmimus, kaip ir anksčiau, gali kreiptis į buvusios sporto mokyklos patalpas. Ten dirba treneriai, ten ir aš pati dirbu, – sakė I.Jurienė.

Sporto centro pavaldumui perduotos dvejos patalpos, kuriomis anksčiau rūpinosi sporto mokykla, – „Modulio“ sporto salė ir pačios sporto mokyklos pastatas.

Kito būdo nėra – tik konkursas

Dar rugpjūčio mėnesį Švietimo ir mokslo ministerija, remdamasi Valstybinės darbo inspekcijos išaiškinimu, Tauragės rajono savivaldybės administracijai pateikė oficialų išaiškinimą dėl naujosios Tauragės švietimo įstaigos – Sporto centro vadovo pareigų. Ministerijos pozicijos savivaldybės administracija neviešino. Tauragės valdininkams siųstą raštą šią savaitę „Tauragės kurjeriui“ pateikė ministrės patarėja Gabrielė Vasiliauskaitė.

Ministerijos teigimu, Tauragės sporto centro direktorius švietimo įstaigos vadovu gali tapti tik laimėjęs konkursą. Kito būdo tapti švietimo įstaigos vadovu nėra – tik konkursas.

Tauragės sporto strategijos iniciatorius mero patarėjas Dovydas Kaminskas, paklaustas, kada savivaldybė planuoja skelbti konkursą Sporto centro direktoriaus pareigoms eiti, informavo, kad konkursas bus skelbiamas, tačiau kada, neaišku. Esą procedūros tikrai nusikels į kitus metus ir gali užtrukti iki pusmečio.

***

Kai straipsnis jau buvo parengtas spaudai, savivaldybė paskelbė konkursą Sporto centro direktoriaus pareigoms eiti. Konkursas vyks 2019 m. vasarį.