Šį grafiti kūrinį miestui padovanojo čia gyvenantis dailininkas, knygų iliustratorius, visuomenininkas ir, kaip pats save su žmona įvardija, Kelmės patriotas Andrius Seselskas. Jis sutiko „Delfi“ papasakoti, kaip kilo idėja šitaip papuošti ir sukurti savotišką traukos tašką savo mieste.

A. Seselskas pasakoja, kad tokią iniciatyvą sumąstė su šeima keliaudamas po Lietuvą.

„Žaidėm projektą „Surink Lietuvą“ – tai buvo puiki progą per du metus išmaišyti mūsų šalį skersai išilgai. Kur ne kur atsiradę grafičių piešiniai labai pagyvina, ypač tas niūrias užkampių sienas. Tai ir pagalvojom, kaip smagu būtų jeigu ir mūsų miestuke sukurtumėme kažką tokio išskirtinio“, – pasakojimą pradeda menininkas.

Kaip tarė – taip padarė. Radęs tam tinkamą pastatą, priklausantį vietiniam verslininkui, ir gavęs jo sutikimą, A. Seselskas ėmėsi darbo. Beveik trijų metrų aukščio ir kelių dešimčių metrų ilgio sieną per lygiai mėnesį papuošė įspūdingas kava besimėgaujančių žmonių atvaizdas.

Kviečia sustoti

Kavos tema pasirinkta neatsitiktinai. Dailininkas pasakoja, kad ji užima svarbią dalį jo gyvenime.

„Mes patys su žmona Jurgita kavai skiriame nuo 1 iki 3 valandų (čia įsiskaito laikas, kai važiuojame kavos gerti bet kur). Automobilyje turime turistinį kavinuką ir dvi sulankstomas kėdes. Važiuojame, važiuojame, pamatome gražią Lietuvis vietą, sustojame, užsikaičiame kavos ir šnekamės apie viską!“ – šypsosi A. Seselskas ir priduria, kad kava mėgsta pavaišinti ir kitus.

Andrius Seselskas su žmona Jurgita

„Su žmona prieš metus pradėjome vesti tokiu mini renginukus „Juoda balta kava“, skirtus šeimai. Jų metu atėjusius svečius vaišiname kava, dovanojame dovanas ir šnekame apie gyvenimą šeimoje“, – pasakoja menininkas.

Kavos tema šioje vietoje, anot jo, taip pat tiko ir dėl to, kad priešais išmargintą sieną yra kavinė. Tad čia išties galima mėgautis kava ir gėrėtis menu.

„Iš mūsų šeimos einanti mintis – prisėskime, atsigerkime, neskubėkime, pasikalbėkite“, – sako pašnekovas.

Įsijungė bendruomenė

A. Seselsko idėja neliko nepastebėta tarp vietinių gyventojų. Kaip pasakoja dailininkas, prie jos įgyvendinimo prisidėjo ir Kelmės seniūnijos darbuotojas Erikas Andriuška, kuris pagal jo sukurtus eskizus pagamino dvi kalviškas kėdes ir staliuką. „Tam, kad kavos iš tikrųjų svečiai galėtų atsigerti! Atsivežę savo, ar iš kavinės užsisakę...“ – šypteli idėjos autorius ir pasidžiaugia, kad nesavanaudiškais tikslais prie idėjos prisidėjo ir kitas verslininkas, turintis statybų verslą, kuris pats asmeniškai su sūnumi nemokamai surinko ir pastatė pastolius sienos aukštesniajai daliai piešti.

Anot dailininko, kelmiškių palaikymas vis augo ir didėjo su kiekviena piešimo diena, nors pasitaikė ir kuriozų. Pavyzdžiui, sulaukė mažo berniuko klausimo – dėde, ar jūs banditas?

„Klausiu kodėl? Sako, taigi ant sienų piešti negalima!“ – juokiasi A. Seselskas.

Jis tikina, kad ši pagyvinta vieta ne tik sulaukia daugybės teigiamų reakcijų, bet ir virsta mažu Kelmės bulvaru: kas pro čia į darbą ėmė vaikščioti, kas sustoja nusifotografuoti ir giminėms į užsienį nuotrauką nusiųsti. O ir socialiniai tinklai jau mirga nuo šios sienos fotografijų – populiarioje feisbuko grupėje „Ką pamatyti Lietuvoje“ jau ne kartą siūlyta būtinai aplankyti Kelmę ir jos naująjį bulvarą.

Pašnekovas džiaugiasi, kad vien tik naujuoju piešiniu ši Kelmės vieta neapsiribos.

„Aplink esančios parduotuvės pradėjo pasitempti – planuoja naujai persidažyti sienas, kavinė planuoja visą piešinį apšviesti, kad ir vakarais būtų gražu. Seniūnija pažadėjo rudeniop pagaminti daugiau suoliukų ir pastatyti priešais. Tad jau dabar galima drąsiai sakyti, kad užteko vieno didelio grafičio, tam kad šis Kelmės bulvariukas taptų miesto traukos centru!“ – pasakoja A. Seselskas.

Planuose – daugiau iniciatyvų

Paklaustas, ar neplanuoja Kelmėje papuošti ir daugiau pilkų sienų, dailininkas šypteli.

„Norėčiau. Juolab kad yra dar dvi nerealiai tam „geros“ sienos. O kaip ten bus – rytojus parodys...“

Vis dėlto miestui padovanotas meno kūrinys – nėra pirma A. Seselsko šeimos iniciatyva miesto labui. Miesto šventėse keletą metų iš eilės ji dovanojo šeimoms „Vaikų kiemelį“ (nemokamą išskirtinių atrakcionų parkelį), taip pat kuriamas parkas prie „Kražantės“ mokyklos, rengiamos fotografijos, piešinių, parodos, o be to, 5 metus puošė pagrindinę Kelmės Kalėdų eglę, kuri vienais metais „Delfi“ portale buvo išrinkta gražiausia iš mažųjų miestų.

Anot A. Seselsko, jo su žmona mintyse – dar daug projektų. „Jų metu visada visiems primename, ką be darytumėte – šeima yra pagrindinė vertybė!“ – šypsojosi pašnekovas ir palinkėjo tarp darbų visada atrasti laiko artimiesiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)