Atsidengę senųjų grindinių fragmentai, buvusių užstatymų pamatai miesto širdyje – bulvare, istorinėje Aušros alėjos gatvėje... Kas žino, kokių dar staigmenų pateiks prasidėjusi Vasario 16-osios gatvės rekonstrukcija, o savo eilės dar laukia P. Višinskio gatvė. Nenutrūkstamai veikiant įvairiausioms renovacijoms, rekonstrukcijoms pagrindinė maldininkų šventovė šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra sulaukė savo eilės atsinaujinti. Negana to, pradėjus kasinėjimus katedros prieigose rasti radiniai pateikė staigmenų ir užminė intriguojančių mįslių, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Istorikas, gidas Andrius Kvedaras, mėgstantis fiksuoti miesto istoriją savo įžvalgose socialinėje erdvėje teigė, kad karų nuniokotiems Šiauliams renesansinė katedra lieka vienu iš svarbiausių ir vertingiausių architektūros paminklu mieste.

„Dabar, kai katedra keičia savo rūbą, turime unikalią progą pažvelgti į kelių šimtmečių Šiaulių istoriją. Kadangi kartu su katedros išorės fasado tvarkyba vyksta ir šventoriaus sutvarkymas, o visa ši teritorija yra saugoma, taigi be archeologinių tyrimų tai nėra galima. Ir nors apie esamus palaidojimus katedros šventoriuje yra žinoma ir iš ankstesnių archeologinių tyrimų, dabartiniai tą ne tik patvirtino. Aptikti palaidojimai datuojami XV–XVI amžiumi. Palaikai bus atiduoti tyrimams. Gal po to tai suteiks mums papildomų žinių apie to miestiečius: jų gyvenimo įpročius, persirgtas ligas, ir kt. Bet kiti kolegų kol kas pavieniai radiniai iš VIII–IX, X–XII a. užminė mįslę: ar gali būti, kad šalia jau krikščioniškų palaidojimų turėsime ir pagoniškųjų...?“ – viltingai kalbėjo istorikas.

Pasak A. Kvedaro, jo kaip ir kolegų nuomone pavieniai radiniai dar neįrodytų pagoniškųjų palaidojimų buvimo, bet sustiprina tokią nuojautą. „Sekant tradicija, kad po Lietuvos krikšto ėmus plisti krikščionybei dažnai su pagoniškomis apeigomis ar kultu susijusiose vietose atsirasdavo jau krikščionybei būdingi ženklai tokia mintis tarsi ir peršasi. Kaip ten bus iš tikrųjų parodys tolimesni kolegų tyrimai, o kol kas džiugu, kad turėsime progą papildyti Šiaulių istoriją... Kita tokia gal jau negreitai ir pasitaikys“, - sakė jis.

Ir tai ne vieninteliai atradimai po žeme Šiauliuose. Tvarkomas miesto bulvaras taip pat pateikia istorikams „dovanėlių“. Atidengta senojo grindinio, bruko, buvusio užstatymo fragmentai, galbūt pamatai. Jų itin daug matėsi prie miesto laikrodžio „Gaidys“. Senųjų grindinių fragmentų likučių atsidengė ne tik bulvare – šiuo metu tvarkomoje Aušros alėjoje taip pat užfiksuoti senojo grindinio fragmentai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)