Šiaulių miesto senjorų bendruomenėms skirtas ir Lietuvos kultūros tarybos bei Šiaulių miesto savivaldybės finansuotas projektas per metus trukusias veiklas spėjo užkariauti tiek Šiaulių miesto senjorų, tiek šiltus ryšius su dalyviais užmezgusių lektorių ir projekto organizatorių širdis. Galutinis kūrybinių dirbtuvių ir edukacijų rezultatas – savarankiškai sukurtos visos knygos sudedamosios dalys: iliustracijos, ekslibrisai, kaligrafijos elementai, į odinį viršelį savo rankomis įrišta ir meniškai papuošta knyga – jau dalyvių rankose, tačiau ne vienas kalbintas senjoras apgailestavo, kad veiklos baigėsi. Bendri edukaciniai užsiėmimai suteikė galimybę išplėsti draugų ratą, kartu užsiimti kūrybine veikla, kuri ne tik buvo turininga ir įvairiapusė, bet po jos liko ir realus širdžiai mielas rezultatas – „gyvenimo knyga“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šešių meninių veiklų cikle, susidėjusiame iš knygos dekoravimo ir įrišimo, ekslibrisų kūrimo, puslapių marginalijų, iliustracijų, portretinio grafičio, rašto meno ir kaligrafijos kūrimo ir elektroninių knygų kūrimo, dalyvavo dvi senjorų grupės – Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto bei Šiaulių pagyvenusių žmonių asociacijos nariai. Dirbtuvėse su dalyviais dirbo kompetentingi savo srities specialistai: dailininkas, grafikas, Šiaulių universiteto profesorius Vaidotas Janulis, dailininkas, mokytojas metodininkas Ugnius Ratnikas, grafikė Vaiva Kovieraitė-Trumpė, dailininkė, mokytoja metodininkė Rasa Prišmontienė, knygrišė, pedagogė, dailininkė Eleonora Kuisienė ir skaitmeninio raštingumo edukatorė Jolita Rimeikienė.

Ievos Slonksnytės nuotr.

Projekto „Mano gyvenimo knyga“ vadovė Lolita Putramentienė-Braza džiaugėsi, kad lektorių ir projekto dalyvių įdėtos pastangos atsipirko su kaupu: senjorai liko patenkinti užsiėmimų turiniu, šiltu lektorių bendravimu ir, be abejo, puikiais darbo rezultatais, sulaukta daug teigiamų atsiliepimų ir prašymų pakviesti ir į kitus panašaus pobūdžio ateities projektus. Lektoriai taip pat pabrėžė stebėtiną savo mokinių kruopštumą ir atsidavimą edukacijų metu. Pasak Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto rektoriaus Algimanto Baublio, „kolektyvas, kurį čia subūrė projekto vadovė Lolita, tapo lyg dar vienu Trečiojo amžiaus universiteto fakultetu, padėjusiu mums atrasti save ten, kur dar nebuvome atradę, atrasti tai, ką mes buvome visą gyvenimą giliai užslėpę“. Senjorų sukurti darbai tapo ne tik rankdarbiais, bet ir meno kūriniais, įgijo išliekamąją sentimentalią vertę – baigiamojo renginio metu senjorai entuziastingai pasakojo juos atlydėjusiems šeimos nariams ir draugams apie išbandytų darbų atlikimo techniką, naudotas medžiagas, didžiavosi pasiektu rezultatu. Visi senjorų darbai bus eksponuojami ŠAVB galerijoje, o vėliau – jų elektronines versijas bus galima rasti bibliotekos interneto svetainėje.

Ievos Slonksnytės nuotr.

ŠAVB nuolat kuria veiklas, įtraukiančias socialinės rizikos grupes, specialiųjų poreikių turinčius ir senyvo amžiaus asmenis, jų bendruomenes, bibliotekoje senjorams organizuojami skaitmeninio raštingumo mokymai, įvairios edukacijos. Taip visų pirma siekiama mažinti tokių žmonių socialinę ir kultūrinę atskirtį. Tikslingas senyvo amžiaus žmonių įtraukimas į kūrybinę veiklą padeda jiems rasti naujų galimybių, pasijusti visaverčiais visuomenės nariais, aktyvinti bendruomenių įsitraukimą į kultūrinių įstaigų veiklą, miesto kultūrinį gyvenimą. Todėl projekto „Mano gyvenimo knyga“ pabaiga reiškia ir naujų veiklų pradžią. ŠAVB komanda sieks, kad projektas taptų tęstine veikla, ieškos galimybių plėsti veiklas nacionaliniu mastu, įtraukti daugiau bendruomenių bei socialinę ir kultūrinę atskirtį patiriančių visuomenės grupių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją