Vakaronėje dalyvaus, gerą žemaitišką nuotaiką skleis, pašokti ir uždainuoti kvies Akmenės r. savivaldybės kultūros centro Ventos kultūros namų folkloro ansamblis „Volungė“, Šiaulių m. kultūros centro „Laiptų galerija“ folkloro ansamblis „Salduvė“ bei Telšių r. savivaldybės kultūros centro folkloro ansamblis „Spigėns“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Žolinę – senovišką vasaros darbų pabaigtuvių šventę, kuri jau nuo V a. krikščionių minima kaip Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo šventė, geriausiai simbolizuoja magiška gražiausių darželio ar lauko gėlių puokštė. Į ją galima įmaišyti ir javų ar vaistažolių. Žemaičiai Žolinės puokštėje kartais paslėpdavo ir usnį, sakydami, kad pasodinta darže šaknimis į viršų pašventinta usnis saugos laukus nuo piktžolių.

Lietuvių liaudies patarlė byloja „Nuo Žolinės diena šuoliais trumpėja“. Iki to laiko svarbiausias darbas – javapjūtė – jau pasibaigusi, o diena sutrumpėja beveik pustrečios valandos (2 val. 25 min.). Tą dieną šventinami ne tik žolynai ir užaugintas derlius, žiemkenčių sėkla, bet ir duona, iškepta iš naujo rugių derliaus.

Žaliūkių malūnininko sodyboje svečiuosis Švč. Mergelės Marijos nekaltojo prasidėjimo parapijos klebonas Saulius Paliūnas, kuris pašventins gaspadinių iškeptą Žaliūkių duonelę. Ja bus vaišinami visi šventės dalyviai.

Turbūt visi žino, kad pašventintų žolynų negalima išmesti, nes tada namus aplankys nelaimė. Tie, kurie ateidami į šventę atsineš pernykščius žolynus, bus kviečiami drauge juos sudeginti – kas iš žemės atėję, tas turi į žemę ir grįžti.

Šventės metu netrūks pramogų: mažieji galės dūkti, šokinėdami ant šieno, malūnininkas parodys, kaip kuliama spragilais, galima bus pasisverti senoviškomis svarstyklėmis, susimalti miltų rankinėmis girnomis, drauge austi spalvingą žolynų kilimą. Tik vienąkart metuose vykstančiame Žolynų turgelyje bus galima nusipirkti įvairiausių augalų savo gėlynams ir darželiams, prieskoninių ir vaistingų žolelių, ką tik iškultų šiųmetinių javų, kaip ir kasmet – septynių žolynų puokščių, žadančių visokeriopą sėkmę, gerbūvį, laimę ir meilę, ir, žinoma, gardžios ką tik iškeptos Žaliūkių duonelės.

Per Žolinę Šiaulių universiteto Botanikos sode (Paitaičių g. 4, Šiauliai) veiks paroda „Iš senolių palikimo“, kurioje galėsite pamatyti daug senus laikus primenančių ir mūsų senolių kūrybiškumą liudijančių Šiaulių „Aušros“ muziejaus eksponatų.

Organizatorė – Žaliūkių malūnininko sodyba. Rėmėjos: LR Kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)