Tradicija tapę griliaus vakarai karčiamoje vyksta jau kelis metus iš eilės. Čia itin puoselėjamas kulinarinis paveldas traukia žmones iš visos Lietuvos bei užsienio. Tačiau prieš daugiau nei šimtmetį „Traktierius“ buvo tiesiog įprasta pakelės užeiga, į kurią pakeleiviai užklysdavo tik trumpam pavalgyti ir pasikinkę žirgus keliaudavo toliau. Šiandien autentišką interjerą išlaikiusi užeiga dažnai tampa pagrindine keliautojų stotele, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Visa Pakruojo dvaro teritorija alsuoja gyva istorija – nuo pagrindinių rūmų ir kiemelių iki pat lėkštės karčiamoje. Griliaus vakarų metu atkuriama XIX a. puotų aplinka, kai stalai būdavo nukrauti dvaro ūkio gėrybėmis“, – pasakoja Pakruojo dvarą atstovaujantis Hoff Maršalas. Pasak jo, kiekvieną savaitgalį virtuvės šefas paruošia daugiau nei trisdešimt ant ugnies keptų patiekalų. Tarp tradicinių valgių puikuojasi netgi tokie netikėti delikatesai kaip bebro uodega ar jaučio sėklidės. O už fiksuotą mokestį galima valgyti tiek, kiek telpa ir nėra jokio laiko apribojimo.

„Traktieriaus“ meniu stebina ir kitomis savaitės dienomis. Hoff Maršalas tvirtina, kad tai vienintelė karčiama Lietuvoje, kurioje visi patiekalai gaminami pagal išlikusius Šiaurės Lietuvos-Žiemgalos gaspadinių receptus. Bent kartą gyvenime verta paragauti šaltsriubės, kuri iš pirmo žvilgsnio primena dabartinius šaltibarščius. Autentiškumo šiam patiekalui suteikia greta patiekiama silkė su virta bulve. O vienas iš populiariausių karčiamos patiekalų – Bumbulų blynas. Pavadintas dvare dirbusių žmonių – bumbulų – garbei jis dažnai keliautojus nustebina savo dydžiu. Kai kurių patiekalų receptuose galima aptikti ir vietiniame bravore verdamo alaus. Nuo XVI a. iki pat šių dienų jis gaminamas mediniuose kubiluose ir brandinamas statinėse.

Visi patiekalai turi autentiškus pavadinimus, atspindinčius dvaro kultūrą. Intrigą palieka „Paskutinis lašišos laiškas“ ir „Mortos plati dūšė“. Ne mažiau įspūdingai skamba „Aristokratų salotos“, „Panelyčių blyneliai“, „Kupeta“. Pavadinimus iliustruoja ir pats valgių pateikimas: „Pasagėlės“ kepsnys yra pasagos formos, „Mandra lašiša“ tampa dailiu bulvių, varškės su žolelėmis ir žuvies bokštu, „Kiaulė kopūstuose“ – tai raugintuose kopūstuose įstatyta kiaulės karka. Prie kai kurių patiekalų patiekiama ir nedidelė taurelė sodraus spirito iš Pakruojo dvaro spirito varyklos.

Dar vienas turistų itin vertinamas „Traktieriaus“ privalumas – ekologija. „Visi prieskoniniai augalai bei daržovės į virtuvę keliauja tiesiai iš vietinio daržo. Dar iki šių dienų dvaro teritorijoje esančiame ūkyje galima pamatyti, kaip žemė ariama senoviniu būdu. Vėliau atidžiai išpurenta ir užsėta žemė garantuoja sėkmingą derlių bei platų daržovių asortimentą karčiamoje“, – tikina Hoff Maršalas. Todėl griliaus vakarienių metu galima paragauti marinuotų, vakuotų, šviežių daržovių. Jas siūloma derinti su naminiais padažais be jokių pridėtinių komponentų.

Pernai metais Pakruojo dvaras pelnė sėkmingiausio 2018-ųjų metų turizmo produkto Lietuvoje titulą. O 2017-aisiais buvo pripažintas patraukliausia Lietuvos kultūrinio turizmo traukos vietove. Šiuo metu Pakruojo dvaras – ne tik didžiausia Lietuvoje išlikusi dvaro sodyba, tačiau ir viena iš 18 patraukliausių kultūrinio turizmo vietovių Europoje. Čia atkuriamas XIX a. pab. – XX a. pr. dvaro gyvenimas: lankytojai tampa praeities dvaro gyventojais, iškalbingoje ir kūrybingoje atmosferoje išgyvenantys dvariškusužsiėmimus ir akimirkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją