„Visi mes priklausome 1909 metais įkurtai Argentinos lietuvių draugijai „Nemunas“. Nors šie vaikai yra trečios ar ketvirtos kartos lietuvių, jau nekalbančių gimtąja kalba, jaunuoliai aktyviai domisi prosenelių žeme. Kai kurie iš jų čia - jau antrą kartą, o kai kurie Lietuvos žemėje apsilankė pirmąkart, čia susitiko su dar neregėtais artimaisiais. Man pačiai čia - lyg antri namai“, - pasakoja jaunuolius atlydėjusi taip pat Argentinos lietuvė studentė Adrijana Nerėja Kobijo Reinoso, Lietuvoje viešinti jau ketvirtą kartą.

Svečiai iš Argentinos // A. Mikšienės nuotr.

Pasijuto lyg namuose

„Labas, mano vardas Santjagas. Man - septyniolika metų, esu iš Beriso. Man patinka žaisti futbolą“, - šypsodamasis „Radviliškio naujienoms“ laužyta lietuvių kalba prisistato argentinietis. - Esu sužavėtas tuo, ką išvydau Lietuvoje. Labai džiaugiuosi, nes Panevėžyje pirmąkart susitikau su tėčio pussesere“.

Bandymas kalbėti lietuviškai - keletą savaičių trukusių lietuvių kalbos pamokų rezultatas. Ir tądien, kai atvykome susitikti su svečiais iš Argentinos, jaunuolius radome kremtančius mūsų kalbą Radviliškio Lizdeikos gimnazijos lietuvių kalbos kabineto suoluose.

„Ar kalba sunki? Taip, tačiau labai graži, - priduria Santjago bendraamžis Simonas. - Lietuvių kalbos šiek tiek mokėmės ir Argentinoje, specialiuose kursuose. Kur geriau? Lietuvoje ar Argentinoje? Tikrai Lietuvoje. Esu čia pirmąkart ir galiu pasakyti, kad čia - viskas kitaip. Lietuva man labai artima, nes aktyviai dalyvauju lietuvių bendruomenės veikloje, o mano močiutė - tikra lietuvė.“

Tuo tarpu keturiolikametė Justina pasakoja itin susižavėjusi šeima, kurioje gyveno keletą savaičių. Jai, kaip ir visiems svečiams iš Argentinos, duris atvėrė Lizdeikos gimnazijos bendruomenė - moksleiviai iš Beriso apsistojo gimnazistų namuose, o delegacijos vadovei savo namų duris atvėrė projektą ir svečių viešnagę Radviliškyje inicijavusi Radviliškio Lizdeikos gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Skirmantė Petraitienė.

„Šeima tokia nuostabi, kad jaučiausi lyg būdama namuose, Argentinoje. Spėjau paragauti ir jūsų patiekalų - cepelinų, kugelio. Labai skanios ir jūsų sultys - kur kas skanesnės, negu pas mus Argentinoje“, - „Radviliškio naujienoms“ sako Justina.

Svečiai iš Argentinos // A. Mikšienės nuotr.

Jos suolo drauge kelioms savaitėms tapusi septyniolikametė Renata šypsodamasi priduria, kad Lietuva paliko didžiulį įspūdį: „Čia aš - antrą kartą, tad tikrai galiu pasakyti, kad jūsų šalis yra nuostabi. Man čia viskas patinka. Nepatinka tik jūsų oras, nes Argentinoje šiuo metu yra 25 laipsniai šilumos“.

Dar viena argentinietė, pasiryžusi kelioms savaitėms gimtos šalies šilumą pakeisti į darganotą Lietuvos kasdienybę - penkiolikametė Karola, kurios teigimu, domėtis savo šaknimis skatina supratimas, kad tai be galo svarbu: „Mūsų šeimoje labai dažnai kalbama apie Lietuvą, tad nenuostabu, kad esu čia. Čia gyvena ir mūsų giminaičiai“.

Radviliškio rajonas pasirinktas dėl turtingos istorijos

Argentiniečius lietuvių kalbos mokiusi Alvydė Panova, Radviliškio Lizdeikos gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, paklausta, ar sunku buvo vesti pamokas, šypteli: „Žinote, mokėmės žaidimo forma. Akivaizdu, kad jie atvyko ne tik išmokti, bet ir papramogauti. Juos labiau lepinome, nespaudėme. Vaikai - mieli, atviri. Buvo atvykęs ir vienos iš merginų brolis, kuris lietuvių kalbą ir literatūrą studijuoja Vilniaus universitete, tad ši šalis, kurioje slypi jų šaknys, visiems labai artima“.

Argentiniečius pakviesti į Lietuvą ir parašyti projektą sugalvojusi Radviliškio Lizdeikos gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Skirmantė Petraitienė džiaugiasi sėkme: „Norėjome prisidėti prie lietuvybės puoselėjimo, stiprinimo, tačiau ir patys sulaukėme naudos. Mums nauda - galimybė būti atviriems, suprasti, kad mes, gyvendami Lietuvoje, esame labai laimingi. Turėjome progą suprasti tuos žmones, kurie devynioliktojo amžiaus pabaigoje ir dvidešimtojo amžiaus pradžioje išvyko iš Lietuvos, tačiau jos nepamiršo. Jų palikuonių vizitas ir noras suprasti savo šaknų istoriją, pažinti mūsų kultūrą yra be galo reikšmingas“.

Kaip pasakoja S. Petraitienė, neformaliojo lituanistinio švietimo mokykla „Lietuvių draugijos „Nemunas“ lietuvių kalbos ir kultūros kursai“ organizuoja lietuvių kalbos pamokas vaikams ir jaunimui, kurios vyksta vieną kartą per savaitę. Lietuvių kalbą Argentinoje dėsto mokyklos vadovės Marianela Siperka ir Evelina Melnesiuk Gabriunas.

„Mokiniams suteikiamos pagrindinės lietuvių kalbos žinios, supažindinama su lietuviška kultūra bei tradicijomis, tad jų vizitas mūsų krašte labai svarbus. Siekiame įprasminti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį bei priartinti Lietuvos istoriją ir padaryti ją geriau suprantamą išeivių vaikams bei vaikaičiams“, - sako S. Petraitienė.

Projekto dalyviai ne tik mokėsi lietuvių kalbos gimnazijoje - Radviliškio rajonas vizitui pasirinktas neatsitiktinai, o dėl jo turtingos istorijos, susijusios su Lietuvos valstybės atkūrimu 1918 metais čia vyko bermontininkų kovos, veikė partizaninių kovų vadų bunkeris, veikia Kleboniškių kaimo etnografinis muziejus, kuriame argentiniečiai galėjo susipažinti su etniniu lietuvių kaimo gyvenimu iki pat Sovietų okupacijos bei išmokti tradicinių amatų ir sužinoti apie kalendorinius bei šeimos papročius.

Aplankytas ir Kryžių kalnas, Vilnius, Kaunas, dalyvauta užsiėmimuose Radviliškio „Jaunimo erdvėse“, aplankytas Pakruojo dvaras, Rozalimo parkas.