Be to, kaip anksčiau rašė ir naujienų portalas JP, mauzoliejinė koplyčia skęsta šiukšlėse. Dabar šalia koplyčios atsirado smėlio karjeras, iš kurio bus kasamas smėlis, o aplink mūrinio statinio griuvėsius vis dar priversta nenaudojamų padangų ir automobilių dalių.

Išvežė šiukšles

Per metus dar kai kas pasikeitė – Nevėžninkų koplyčią ir sklypą įsigijo nauji savininkai – UAB „Kasa Group“, registruota Panevėžio rajone, Berniūnuose.

Bendrovės „Kasa Group“ savininkas Tomas Malinauskas aiškino, kad stengiasi tvarkyti koplyčios aplinką ir netgi buvo pastatę įspėjamuosius ženklus „Privati teritorija“

Nevėžninkų koplyčia

„Prieš keturis mėnesius, kai nusipirkome šią teritoriją drauge su koplyčia, išvežėme bene septynis sunkvežimius šiukšlių. Kad neatsakingi žmonės neprivežtų daugiau įvairiausių atliekų, dėsime šlagbaumus. Kadangi ten vyks verslas, tai neleisime vežti ir versti šiukšles. Tik labai nesmagu, kad žmonės pripratę ten vežti šiukšles ir labai sunku juos nuo to atpratinti“, – pasakojo T. Malinauskas.

Nori parengti projektą

Pasak savininko, kai kiekvieną dieną minėtoje teritorijoje vyks darbas, galbūt šiukšlintojų sumažės.

„Šiuo metu tikrai daug padaryta ir daug šiukšlių išvežta. Koplyčios viduje beveik nebėra šiukšlių ir atliekų. Baigsis žiema ir užbaigsime tvarkyti teritoriją. Bendravome su aplinkosaugininkais, tai jie pasidžiaugė, kad nebėra šiukšlių, kad tvarkome teritoriją. Beje, ateityje planuojame parengti projektą. Gal pavyks gauti finansavimą ir sutvarkyti koplyčią“, – teigia T. Malinauskas ir tikisi atgaivinti koplyčią. Dar pajuokauja, kad buvo sudėję ženklus, kad čia karjeras, kad tai privati valda, bet juos pavogė.

Nevėžninkų koplyčia

Koplyčiai apsauginę zoną

Kultūros paveldo departamento (KPD) Panevėžio-Utenos teritorinio skyriaus vedėjas Arūnas Giraitis pažadėjo pasidomėti problemiška Nevėžninkų koplyčios situaciją.

Nevėžninkų koplyčia

„Žinome paminėtą situaciją. Aiškinamės visus teisinius dalykus. Kita vertus, dėl gamtos teršimo aiškintis turi aplinkosaugininkai. Turime dirbti drauge: paveldosauga – mūsų problema, gamtos tarša – aplinkosaugos. Be to, sprendžiame, ar galima nustatyti apsaugos zoną koplyčiai. Tačiau šiuo atveju tikriausiai apsaugos zonų nėra, todėl jokie reikalavimai savininkams, nusipirkusiems šią vietą, nekeliami“, – aiškino A. Giraitis ir svarstė, gal Panevėžio rajono bendrajame plane yra numatytos ribos, saugančios valstybės saugomą objektą.

Pasak KPD Panevėžio-Utenos teritorinio skyriaus vedėjo, buvo susitikta su teritoriją nusipirkusiais savininkais.

„Bendraujame su jais, konsultuojamės. Tačiau reikės papildomai pasidomėti, kas ten vyksta ir koks karjeras atsirado šalia koplyčios. Beje, karjeras jau ne mūsų kompetencija“, – kalbėjo paveldosaugininkas ir sakė, kad pabandys inicijuoti Nevėžninkų koplyčios apsaugos zoną.