Kaimas tuštėja

Kiek mažiau nei keturis šimtus gyventojų turinčių Skaistgirių Panevėžio rajone gyventojai guodžiasi, kad per pastaruosius metus uždaryta aštuonis dešimtmečius veikusi mokykla, neliko medicinos punkto, pašto skyriaus, net viešasis transportas aplenkia kaimą. Galiausiai lyg paskutinė vinis į kaimo karstą buvo žinia, kad bendruomenė netenka ir sporto aikštyno, kurį savo rankomis puoselėjo ne vienerius metus.

Į aukcioną – ir bendruomenės sporto aikštynas

Panevėžio rajono savivaldybei nusprendus Turto bankui perleisti prieš kelerius metus uždarytos Skaistgirių mokyklos pastatus, neapsižiūrėta, kad atiduotas ir sklypas.

Jame bendruomenė buvo įsirengusi krepšinio aikštelę, treniruoklius, erdvę susiėjimams.

Panevėžio rajono savivaldybė prisipažįsta padariusi klaidą.

Kūrė savo rankomis

Elona Švipienė po emigracijos metų su šeima nusprendė kurtis gimtuosiuose Skaistgiriuose.

Tačiau sako patyrusi, jog nors atvirai deklaruojama, kaip kaimui reikia jaunimo, realybė pasirodė esanti kitokia.

Valstybei per brangu kaime išlaikyti mokyklas, medicinos punktus, pašto skyrius. Net visuomeninis transportas vis rečiau užsuka. Bene vienintelė vieta, kur susitinka kaimo žmonės, – parduotuvė.

„Bet jeigu joje nebūtų leidžiama prekiauti alkoholiu, tikriausiai ir tos nebeliktų“, – ironizuoja E. Švipienė.

Į aukcioną – ir bendruomenės sporto aikštynas

Prieš keletą metų uždaryta nedidelė Skaistgirių mokykla buvo ta vieta, kur bendruomenė galėdavo susitikti, organizuoti renginius.

Uždarius mokyklą, bendruomenė liko be pastogės.

Pasak E. Švipienės, didžiausia blogybė, kad Turto bankui buvo nuspręsta perduoti ne tik medinius mokyklos pastatus, bet ir nemažą sklypą.

Jame bendruomenė buvo įsirengusi sporto aikštyną: futbolo ir tinklinio aikšteles, savo lėšomis įsigijo sportuoti reikalingą inventorių.

Į aukcioną – ir bendruomenės sporto aikštynas

Galiausiai 2014 m., pasinaudoję Vietos veiklos grupės projekto lėšomis, įsirengė krepšinio aikštelę ir treniruoklių zoną.

Į sporto aikštyną investuota apie 30 tūkst. eurų Europos Sąjungos fondų lėšų. O patys skaistgiriečiai prie jo sutvarkymo prisidėjo savo darbu ir laiku.

„Projektas kainavo ne tik didelius pinigus, o gerokai daugiau – žmonių tikėjimą, jog kuriame savo geresnę ir gražesnę Lietuvą, savo namus.

Galime suprasti, kai valstybė sako, kad per brangu kaime išlaikyti mokyklą, biblioteką, medicinos punktą, paštą. Bet negalime leisti, kad mūsų pačių rankomis puoselėta viso kaimelio susibūrimo vieta būtų parduota privačiam asmeniui“, – piktinosi E. Švipienė.

Mato nesąžiningumą

Žinia, kad su mokykla norima parduoti ir šalia jos esantį sporto aikštyną, bendruomenę pasiekė dar prieš porą metų.

Pati Panevėžio rajono savivaldybė pranešė apie planuojamus mainus – Skaistgirių mokyklą iškeisti į patalpas Panevėžio mieste, Vasario 16-osios gatvėje, kur įsikūrusi Panevėžio rajono savivaldybė.

„Kai pradėjome kalbėti, kad reikia atskirti nors tą sklypo dalį, kur investuotos nemažos lėšos, niekas Savivaldybėje per daug nebuvo suinteresuotas. Dar vėliau girdėjome, kad vyksta pastato perdavimo procesas, todėl jokių veiksmų imtis negalima. Dabar mokykla perduota Turto bankui ir jau metų pabaigoje bus pardavinėjama aukcione. Bet mes jau pavargome minti ratus pas klerkus, nebetikime, kad jiems rūpi paprastų kaimo žmonių poreikiai, todėl norime garsiai kalbėti apie tai, kaip dabar dirba tie, kurie turėtų tarnauti žmonėms“, – nusivylusi E. Švipienė.

Į aukcioną – ir bendruomenės sporto aikštynas

Anot jos, kaime nebeliko didesnio valstybinės žemės lopinėlio, kur galėtų tilpti kelios dešimtys bendruomenės narių. Patys gyventojai susitvarkė apleistą žemės sklypelį, kuriame bebuvo likę seni kultūros namų pamatai.

„Savivaldybė, jausdamasi kalta, kad iš bendruomenės atėmė ne tik mokyklą, bet ir vietą, kur ji galėjo susitikti, pažadėjo pastatyti kilnojamąjį konteinerinį namelį. Bet sporto aikštynas tarsi pakibo ore. Akivaizdus nesąžiningumas privačiam asmeniui parduoti bendruomenės kurtą sporto aikštyną, bet nieko padaryti negalime.

Lietuviai labai kantrūs, jau geriau viską mes ir išvažiuos, emigruos, nei kovos dėl to, kas jiems svarbu. Bet mes kaip bendruomenė neketiname nuleisti rankų“, – toliau pasiryžusi kovoti E. Švipienė.

Teisinasi padarę klaidą

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis teisinasi, esą dėl sporto aikštyno padaryta klaida.

Mokyklą perduodant Turto bankui mainais į kitas patalpas, bendruomenei pažadėta jos poreikiams įrengti modulinį namelį. Tokie moduliniai konteinerinio tipo nameliai šiuo metu baigiami įrengti trijuose kaimuose, kurių bendruomenės liko be vietos susitikimams: Skaistgirių, Liberiškio ir Maženių.

„Norėjome išsispręsti savo problemas – gauti administracines patalpas Savivaldybei ir pasirūpinti, kad tušti nestovėtų nebenaudojami mokyklų pastatai. Mūsų klaida, kad per daug buvome susikoncentravę į patalpas bendruomenei, nes toje gyvenvietėje jų nebeliko. O su aikštynu taip negerai išėjo“, – pripažįsta E. Lunskis.

Į aukcioną – ir bendruomenės sporto aikštynas

Administracijos direktoriaus teigimu, buvusią mokyklą ir maždaug 1,4 ha sklypą perdavus Turto bankui, bus ieškoma būdų, kaip bendruomenė galėtų toliau naudotis sporto aikštynu.

„Suprantu Skaistgirių bendruomenę, mačiau, kaip jie sunkiai gavo finansavimą ir kiek daug jėgų įdėjo į sporto aikštyno atsiradimą. Dėl jo atskyrimo kreipsimės į Turto banką. Bet sunku prognozuoti, koks bus rezultatas, kai perdavimo procesas jau įvykęs“, – sakė E. Lunskis.

Berčiūnams aikštyną išsaugojo

Skaistgirių mokykla – ne vienintelė rajone uždaryta ir Turto bankui atiduota ugdymo įstaiga.

Kartu su Skaistgirių valstybei perduota ir buvusi Katinų mokykla. Čia atskirti sklypo nereikėjo, nes bendruomenė sporto aikštyną buvo įsirengusi šalia kultūros namų.

O Berčiūnų mokyklos atveju aikštynas visgi atskirtas ir paliktas bendruomenei.

„Skaistgirių atveju galima pasakyti, kad tikrai įvyko klaida. Nesusikalbėjimas“, – teisinosi E. Lunskis.

Turi variantą B

Paįstrio seniūno Virginijaus Šležo teigimu, su Turto banku derinama, kad ta sklypo dalimi, kurioje yra sporto aikštynas, galėtų naudotis bendruomenė.

„Turto bankas negali taip savarankiškai imtis sklypo padalijimo, buvo reikalingas motyvuotas bendruomenės raštas. Pats paraginau parašyti tokį raštą ir išsiųsti į Turto banką. Tuomet beliktų gauti Panevėžio rajono savivaldybės „palaiminimą“, kad ji neprieštarauja tokiam turto atidalijimui“, – koks laukia teisinis kelias, pasakojo seniūnas.

Anot jo, dar praėjusią savaitę paskambinęs į Turto banką išgirdo, kad iš bendruomenės nesulaukė jokio rašto.

Pasak seniūno, jei atsitiktų taip, kad nebūtų galima atidalinti sklypo, yra ir kitas variantas.

„Yra dar keli valstybinės žemės ploteliai, ten bus galima perkelti krepšinio aikštelę. Baigiamas įrengti modulinis namukas, šalia tame pačiame sklype bus perkelti treniruokliai. Bendruomenė nebus palikta be erdvės sportuoti ir turėti vietą bendriems susiėjimams“, – žadėjo V. Šležas.

Niekas neprarasta

Turto banko Komunikacijos skyriaus komunikacijos konsultantė Jolita Skinulytė-Niakšu patvirtino, kad yra gautas Skaistgirių bendruomenės prašymas dėl sporto aikštyno išsaugojimo.

Šiuo metu yra rengiamas atsakymas.

„Dėkojame bendruomenei už iniciatyvą ir aktyvumą. Atsižvelgdami į bendruomenės prašymą, kreipsimės į Panevėžio rajono savivaldybę, siūlydami atidalinti sklypą ir savo žinion perimti valdyti bei bendruomenės reikmėms naudoti Skaistgiriuose esančius sporto aikštynus“, – komentavo J. Skinulytė-Niakšu.