Ant žirgo sparnų

Juokaujama, kad dabar Vilnius turi savo „Krantinės arką“, geriau žinomą „stulpo“ pavadinimu, Kaunas – visai neseniai prie įvažiavimo į miestą atsiradusią „Tauro“ skulptūrą, o Panevėžys turės Pegasą.

Tiesa, panevėžietiškoji idėja dar labai miglota – nors eskizas iš putplasčio jau yra, kol kas nežinia, iš kieno kišenės naujasis meno kūrinys bus statomas.

Praėjusių metų pabaigoje Dailės galerijoje surengtos Dailės mokyklos pedagogų ir mokinių parodos vienas iš eksponatų buvo skulptoriaus Vytauto Tallat-Kelpšos sukurta beveik dviejų metrų aukščio stilizuota Pegaso skulptūra. Toks Pegasas iš putplasčio nutupdytas ant tuščio postamento greta įėjimo į Dailės galeriją.

Viešojoje erdvėje pasirodžiusios skulptūros nuotraukos sulaukė įvairių vertinimų.

Meno pasaulio atstovus nustebino, kad nebuvo skelbtas skulptūros idėjų konkursas, o pats kūrinys nė nevertintas ekspertų.

Reikia tobulinti

Dailininkė Asta Radvenskienė neslepia, jog jai Pegaso skulptūra estetiškai nėra priimtina: per grubi, per griežta, vizualiai komplikuota, neišlaikytas mastelis. Anot jos, galerijos prieigos – reprezentacinė miesto vieta, todėl norint ant postamento naujos skulptūros, turėtų būti skelbiamas konkursas.

„Nieko neturiu prieš patį autorių, bet, mano akimis, tokia skulptūra užgriozdintų įėjimą į Dailės galeriją. Nežinia, ar paskelbus konkursą turėtume didesnį pasirinkimą, bet keista, jei kažkas susitartų slaptai. Kiek bendravau su besisukančiaisiais meno pasaulyje, visi pritaria, kad šį darbą, švelniai tariant, reikia tobulinti. Toje vietoje turėtų būti gal kiek abstraktesnė skulptūra, atspindinti šiuolaikinį laikotarpį, gal net nereikėtų prisirišti prie Pegaso, kuris gali pavirsti geležiniu arkliu“, – įžvalgomis pasidalijo A. Radvenskienė.

Žirgais žirguota

Fotomenininkas Evaldas Ivanauskas taip pat svarsto, kad siūlomas naujasis Dailės galerijos simbolis – labai jau kontroversiškas.

Jo nuomone, svarstant galerijos prieigose statyti skulptūrą, turėtų būti skelbiamas idėjos konkursas. Diskusijų dėl tokios skulptūros atsiradimo prie vienos svarbiausių kultūros įstaigų mieste, įsitikinęs E. Ivanauskas, tikrai reikėtų.

„Aš pats nesu šios srities specialistas. Apie meninį išpildymą, patinka – nepatinka, gali kalbėti tik kompetentingi šios srities žinovai: skulptoriai, architektai. Bet man kliūna, kad skulptūra tarsi bando iliustruoti Dailės galerijos logotipą. Jame jau yra Pegasas, tad skulptūra tarsi atkartoja logotipą. Man primena istoriją, kai buvo statoma Vyčio skulptūra – tai buvo paminklas herbui. Čia išeina panašiai – paminklas logotipui. Bus tarsi žirgais žirguota Dailės galerija“, – pastebi E. Ivanauskas.

Skulptorius pasiūlė idėją

Diskusijų epicentre atsidūrusios skulptūros autorius V. Tallat-Kelpša nusistebėjo, kad dėl paminklo, kurio dar nėra, tiek daug kalbų.

Jis teigia dar prieš ketverius metus su Dailės galerijos vadovu Egidijumi Žukausku kalbėjęsi, kad būtų puiku, jei prie įėjimo į galeriją atsirastų Pegaso skulptūra.

Daugiau kaip trys dešimtmečiai Pegasas yra Panevėžio Dailės galerijos simbolis.

Vykdant pastato rekonstrukciją, projektuotojai skulptūrai iš anksto paruošė vietą – postamentą.

„Šią idėją pats pasiūliau, bet tuo metu neturėjau laiko. Tik pernai šią mintį pavyko įgyvendinti. Kol kas tai tik idėja, kuri dar gali būti keičiama. Nėra nuspręsta nei dėl jos dydžio, nei dėl medžiagiškumo, viskas bus sprendžiama vykstant kūrybiniam procesui“, – kalbėjo Pegaso autorius.

Pasak V. Tallat-Kelpšos, jeigu būtų skelbiamas konkursas skulptūrai prie Dailės galerijos, jis būtinai dalyvautų.

Kiek galėtų kainuoti jo meno kūrinys, skulptorius tikino neskaičiavęs.

Pirminis sumanymas, kad Pegasas būtų išlietas iš bronzos, tuomet ir jo sąmata būtų didesnė, tačiau galimi ir kiti variantai.

„Jeigu miestas imtųsi organizuoti konkursą, gal toje vietoje atsirastų visai ne Pegasas. Pas mus kažkaip įprasta nieko nedaryti, bet piktintis, kad kažkas kitas daro. Niekas nedraudžia siūlyti savo idėjas visiems“, – pareiškė V. Tallat-Kelpša.

Pasimatymų vieta

Dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas pripažino mintį apie Pegaso skulptūrą brandinęs ne vienerius metus.

Ir su skulptoriumi V. Tallat-Kelpša kalbėjęsi, jog Pegasas galėtų būti ne tik galerijos logotipe, bet ir atsirasti kaip skulptūra.

E. Žukauskas įsitikinęs, kad didžiulis Pegasas papuoštų Respublikos gatvę ir suteiktų galerijai išskirtinumą.

„Kai vyko galerijos remontas, buvo sutvarkytos prieigos ir kartu padarytas postamentas, kad kažkada čia atsirastų skulptūra. Kokia ji bus, spręs Panevėžio savivaldybė, menininkai, verslo bendruomenė. Natūralu, kad jeigu skulptūra graži, iš gerų medžiagų, jos kaina bus nemaža. Mieste daugėja kultūrinių erdvių, mums norisi turėti savo išskirtinį ženklą. Paskyrus pasimatymą prie Pegaso, visiems bus aišku, kuri tai vieta“, – kalbėjo E. Žukauskas.

Anot jo, kol kas tai tik idėja, sklandanti kaip tas sparnuotas Pegasas.

Skelbti skulptūros idėjos konkurso, pasak direktoriaus, irgi dar neplanuojama – pirmiausia reikėtų numatyti finansavimo šaltinius.

Tačiau prasidėjusios diskusijos, anot Dailės galerijos vadovo, labai sveikintinas dalykas. Gal jos paskatins ir daugiau menininkų siūlyti savo iniciatyvas ir idėjas.

„Esame tik kelio pradžioje. Iki konkurso ir kitų procedūrų dar labai toli. Galime pasidžiaugti, kad turime iniciatyvių menininkų, siūlančių idėjas. Kuo daugiau tokių ir meno mecenatų, tuo miestas gražesnis“, – mano E. Žukauskas.