Atvėrė duris

Galimybės plaukioti savame mieste panevėžiečiai neteko pernai spalio viduryje renovacijai uždarius sporto rūmus ir prie jų esantį baseiną.

Vienintelis mieste likęs „Žemynos“ progimnazijos baseinas visą žiemą neįsileido pašalinių motyvuodamas, jog jame ir taip vos sutelpa sportininkai bei plaukti besimokantys vaikai.

Visgi Savivaldybei sutikus mokyklai atseikėti papildomus 30 tūkstančių eurų, baseino durys atvertos visiems.

Į „Žemynos“ progimnazijos baseiną žmonės „iš gatvės“ įleidžiami tik su medicinine pažyma

Iki pat metų pabaigos „Žemynos“ baseinas visus priims savaitgaliais, nustatytomis valandomis.

„Baseinas visiems lankytojams duris atvėrė kovo 4-ąją. Tądien dirbo pusę dienos. Beje, ir sekmadienį, turėjęs lankytojus priimti visą dieną, baseinas juos įleido tik antroje dienos pusėje. Ryte jame vyko penkiakovininkų varžybos“, – teigė „Žemynos“ progimnazijos direktorius Vidmantas Vilutis.

Per pirmąjį baseino darbo savaitgalį jį aplankė 23 žmonės.

Darbo gavo trys žmonės

Pasak V. Vilučio, dar prieš metus mokyklos baseine buvo leidžiama paskutinėmis jo darbo valandomis plaukioti visiems lankytojams. Tačiau šiais mokslo metais, kai net 400 miesto mokinių dalyvauja „Mokausi plaukti“ programoje, o sporto treniruotes panoro lankyti net 350 jaunuolių, žmonėms „iš gatvės“ nebeliko vietos.

„Baseine treniruotės nevykdavo tik šeštadienių popietėmis ir sekmadieniais. Kad jis priimtų daugiau lankytojų, reikėjo papildomai po pusę etato įdarbinti žmonių: gelbėtoją, kasininką, budėtoją, valytoją. Priėmėme tris naujus darbuotojus“, – sako V. Vilutis.

Į „Žemynos“ progimnazijos baseiną žmonės „iš gatvės“ įleidžiami tik su medicinine pažyma

Anot jo, didžioji dalis Savivaldybės skirtųjų lėšų ir atiteks naujų darbuotojų atlyginimams.

Pasak direktoriaus, nepaisant, kad itin pabrango energija, apsilankymo baseine kaina kol kas tokia pat, kokia buvo pernai.

V. Vilutis nepaneigia, kad ji gali didėti.

Reikalaus pažymų

Paplaukioti sumaniusiems pašaliniams ateiti į baseiną privalu nustatytą valandą, o ne kada panorėjus.

Nuo balandžio iš lankytojų bus reikalaujama gydytojo pažymos, liudijančios, kad neturima kitus užkrėsti galinčių dermatologinių ligų.

„Tikrai nereiks rūpintis pažymomis, kad, pavyzdžiui, neserga širdies ligomis ar neturi kitų negalavimų. O pažymų dėl dermatologinių ligų prašome tam, kad užtikrintume šimtų baseiną lankančių vaikų gerovę“, – aiškino V. Vilutis.

Į „Žemynos“ progimnazijos baseiną žmonės „iš gatvės“ įleidžiami tik su medicinine pažyma

Anot jo, tokią pažymą galima gauti ir iš pačiame „Žemynos“ progimnazijos baseine įdarbintos slaugytojos. Tačiau ši specialistė savaitgaliais nedirba.

„Jei kas nežino, norėčiau priminti, kad „Žemynos“ baseinas nėra ir pramoginis. Baseine nėra kaskadų, prie jo nėra ir sūkurinių vonių, jis skirtas vien plaukioti“, – pabrėžė mokyklos vadovas.
Persirengimo vietoje nėra ir rakinamų spintelių, o budėtojai už paliktus vertingus daiktus neatsako.

Per metus – po stogu

O šalia sporto rūmų A. Jakšto g. būsimojo olimpinius standartus atitinkančio baseino statybos stumiasi į priekį.

Pasak už šio baseino statybas atsakingo Savivaldybės specialisto Tado Stanikūno, šiuo metu atliekamas gana sudėtingas darbas ruošiantis vandentiekio, nuotekų, lietaus kanalizacijos tinklų tiesimui.

Ruošiama vieta ir būsimojo baseino pamatams.

Per šiuos metus numatyta statybos darbų atlikti už devynis milijonus eurų. Už tiek lėšų, pasak T. Stanikūno, baseinas jau turėtų atsidurti po stogu.

Kol kas turima statyboms skirtus penkis milijonus, kitus pinigus tikimasi gauti iš valstybės biudžeto.
Iš viso šį baseiną suplanuota pastatyti už kone 28 milijonus eurų. Planuojama, kad lankytojus jis pakvies po poros metų – 2025-aisiais.