Pirmosios kregždės jau yra – kone metus Pilėnų mikrorajone vykdomas bandomasis projektas gana sėkmingas. Skaičiuojama, kad čia į maisto konteinerius didesnė dalis išmetamų šiukšlių yra bioskaidžios.

Rūšiuoti taps privaloma

Pagal Europos Sąjungos reikalavimą visos atliekos turi būti rūšiuojamos jų susidarymo vietoje. Tad nuo 2024 metų sausio 1-osios visiems taps privalomas ir maisto atliekų rūšiavimas.

Miesto infrastruktūros skyriaus specialistės Rūtos Taučikienės teigimu, Savivaldybė nori nupirkti ir panevėžiečiams išdalyti 44 205 specialius kibirėlius, į kuriuos tilps maždaug 7 litrai. O individualių namų gyventojams atitektų 120 litrų talpos 7 580 vienetų konteinerių.

Specialūs konteineriai maisto atliekoms netolimoje ateityje atsiras ir prie daugiabučių esančiose komunalinių atliekų surinkimo aikštelėse. Joms už europinę paramą jau nupirktas 191 konteineris. Savivaldybė tikisi, kad rudeniop jau visi Panevėžio gyventojai turės galimybę rūšiuoti ne tik popierių, plastiką ar stiklą, bet ir maisto atliekas.

Pasak R. Taučikienės, jei nepavyks gyventojų iki rudens aprūpinti specialiais kibirėliais su dangčiais arba konteineriais, bent iki 2024 metų sausio 1-osios juos tikrai visi gaus.

Tiktų ir lapams

Į naujuosius rudos spalvos konteinerius bus galima mesti ne tik maisto, bet visas bioskaidžias atliekas, netinkamas kompostuoti. Teoriškai, pasak R. Taučikienės, individualių namų savininkai galėtų į šiuos konteinerius dėti ir sugrėbtus lapus, tačiau jų talpa nėra didelė.

Maisto atliekas bus galima mesti su maišeliais. Pasak R. Taučikienės, vasarą jie kiek apsaugos nuo kvapų, o žiemą neleis šiukšlėms prišalti prie konteinerio sienelių. Regioniniame sąvartyne šie maišeliai vis tiek bus plėšomi, nes čia, greičiausiai jau vasarą, turėtų pradėti veiklą maisto atliekų rūšiavimo ir apdorojimo linija.

Preliminariai planuojama, kad bendrieji konteineriai su maisto atliekomis bus išvežami kartą per dieną. Individualių namų savininkų konteinerius planuojama vežti du kartus per mėnesį.

Ar panevėžiečiams pradėjus daugiau rūšiuoti galėtų keistis atliekų tvarkymo mokesčiai, Savivaldybės atstovai teigia negalintys atsakyti. Šis mokestis priklauso ne tik nuo išvežamų atliekų kiekio. Jo dydžiui įtakos turi ir degalų kainos, darbo užmokestis bei daug kitų veiksnių.

Eksperimentas pasiteisino

Maisto atliekas jau nuo praėjusių metų vasario 1 dienos Panevėžyje rūšiuoja kone 70 daugiabučių, esančių tarp Pilėnų, Nemuno, J. Tilvyčio, V. Alanto gatvių. Šio mikrorajono gyventojams buvo išdalyti kibirai, komplektas šiukšlių maišelių, pastatyta 10 rudos spalvos konteinerių. R. Taučikienės teigimu, ten, kur atliekų surinkimo aikštelės uždaresnėse vietose, sudėtingiau privažiuoti automobiliu, maisto atliekų konteineriai švaresni. Į kitus primetama visko.

„Dažnai žmonės net neskaito, kas parašyta ant konteinerio, ir į jį meta viską. Tame pačiame konteineryje randama ir pakuočių, ir statybinių atliekų, popieriaus, komunalinių atliekų“, – vardija specialistė.

Nuo vasario pradžios iki lapkričio vidurio iš Pilėnų mikrorajone pastatytų maisto atliekų konteinerių į sąvartyną išvežta 60 tonų, tačiau iš jų tik 36 tonos – maistas. Kadangi namuose atsiras dar vienas šiukšlių kibiras, jau ne vienas svarsto, kur jį reikės dėti.

R. Taučikienė pastebi, kad žmonės labai skirtingai reaguoja į naujoves. Anot jos, tie, kuriems svarbi aplinka, atsakingai rūšiuoja ir džiaugiasi gautais kibirėliais maisto atliekoms. Tačiau yra ir tokių, kurie nerūšiavo ir nenusiteikę tą daryti ateityje.

„Vis dėlto matome, kad panevėžiečiai nori rūšiuoti ir maisto atliekas. Kitų miesto mikrorajonų gyventojai klausinėja, kada ir jie turės tokią galimybę kaip gyvenantieji Pilėnuose“, – sako R. Taučikienė.