Kai kurie panevėžiečiai piktinasi, esą taip ir iki nelaimės tik vienas žingsnis, o atsakingųjų – nėra. Bendrovė „Hisk“, eksploatavusi karjerą, šiemet jį grąžino valstybei. Tačiau tai buvo naujiena ir Panevėžio rajono valdžiai, ir aplinkosaugininkams.

Poilsiautojams per kojas

Karštomis vasaros dienomis geriausia atgaiva – pūkštelėti į upės ar ežero vandenį. Deja, aplink miestą ir jame jaukius paplūdimius su smėlėtomis pakrantėmis galima ant vienos rankos pirštų suskaičiuoti. O ir ten ne kiekvienas atsipūs kaip tikėjęsis.

Tuo guodėsi panevėžietė Kristina, savaitgalį su šeima nuvykusi pailsėti prie Paįstrio karjero.

Anot moters, oficialiuose miesto ir rajono paplūdimiuose tokiomis karštomis dienomis paprastai labai daug žmonių, tad jie mieliau renkasi tas vietas, kur šiek tiek ramiau. Paįstrio karjeras išsiskiria ganėtinai švariu vandeniu ir plačia smėlio pakrante. Tačiau tai, kas vyko savaitgalį prie vandens telkinio, nė iš tolo nepriminė idilės.

Naujovė ta, kad prie Paįstrio karjero nebeliko automobilių stovėjimą draudžiančių ženklų, todėl nemaža dalis poilsiautojų, užuot palikę savo transporto priemones šalikelėje, panoro privažiuoti kone prie pat vandens.

„Visiškas chaosas ir netvarka, – tokį vaizdą karjere sako išvydusi panevėžietė. – Negaliu atsistebėti žmonių mentalitetu – vos ne per kojas gulintiems žmonėms važiuoja. Nejaugi taip sunku kelis žingsnius nueiti iki vandens. Ar kol niekas nebaudžia, tol savo automobilius bet kur galima palikti?“

Bet, kaip netrukus paaiškėjo, tai dar nebuvo blogiausia.

Be jokių taisyklių

Netrukus, pasakoja Kristina, atvažiavo automobiliai su priekabomis, atgabenusiomis vandens motociklus. Vandenyje mirkusių poilsiautojų buvo paprašyta išlipti.

„Nes tam, kad motociklą būtų galima nuleisti į karjerą, visa apdulkėjusi priekaba turėjo įvažiuoti į vandenį“, – neslepia nuostabos moteris, spręsti, ar tai normalu, paliekanti „Sekundės“ skaitytojams.

O pikčiausia, anot jos, buvo tai, kad raižyti vandenį motociklais atvykėliai pasirinko ne kokį nuošalų krantą, bet ten, kur daugiausia besimaudančiųjų. Panevėžietės teigimu, vandens motociklu tvenkinyje ratus suko skirtingi žmonės. Kai kurie tą darė aiškiai pirmą kartą gyvenimą. Todėl poilsiautojams, ypač su mažais vaikais, išties buvo nesaugu.

Paįstrio karjeras

„Ar tokioms pramogoms neturėtų būti pasirenkamos nuošalesnės vietos? – retoriškai klausia moteris. – Didžioji dalis važiuojančiųjų buvo instruktuojami ten pat, vietoje. O kur garantija, kad nesupainios kokio pedalo ir galingas motociklas neužlėks ant čia besiturškiančių vaikų? Nesu prieš tokias pramogas, bet tai neturi kelti grėsmės kitiems poilsiautojams“, – priduria Kristina, neabejojanti, kad vandens motociklams turi galioti tam tikros taisyklės.

Laukiniai laukiniame krašte

Galiausiai panevėžietės kantrybės taurę perpildė pasirodęs būrys jaunuolių su galingais keturračiais – per smėlį, meldais apžėlusiomis pakrantėmis jie nurūko šalia esančio miško keliukais. Keldami dulkių debesis, jie taip apsuko kelis ratus.

„Suprantu, kad adrenalino ištroškusiems jaunuoliams tai ideali vieta – daug smėlio, vandens, nelygus reljefas, – sutinka Kristina. – Tačiau kur pagarba aplinkai? Kodėl poilsiautojai turi springti jų keliamomis dulkėmis ir baimintis, kad kas neužlėktų ant smėlio bandeles kepančio vaiko? Ir kur žiūri mūsų aplinkosaugininkai, kai šitaip draskoma miško paklotė? Pasijutau taip, tarsi būčiau atvykusi į laukinį paplūdimį, tik kad jį tokį padarė patys žmonės, elgdamiesi kaip laukiniai.“

Grąžino valstybei

Paįstrio karjeras visuomet masino ekstremalių pramogų mėgėjus – ne tik karštomis vasaros dienomis, bet ir atšalus orams.

Čia nuolat burzgia jei ne vandeniu, tai specialiai supiltais smėlio ir žvyro kalnais skriejantys sportiniai motociklai.

Be to, Paįstrio karjerą atrado ir narai: po vandeniu galima aplankyti ne tik kažkada nuskendusią sudegusią gana nemažą vandens siurblinę, bet ir čia įrengtą Paįstrio povandeninį pramogų parką.

Tačiau ne paslaptis, jog adrenalino fanatikus į Paįstrio karjerą labiausiai vilioja žinojimas, kad aplinkos sergėtojai čia tikrai neužsuks.

Vandens motociklai

Oficialiai karjeras priklausė bendrovei „Hisk“, anksčiau žinomai kaip „Panevėžio keliai“. Todėl, kad ir kaip keistai tai skambėtų, didžiulis vandens telkinys ir jo pakrantės buvo traktuojamos kaip statybų aikštelė. Ir nelegalių pramogautojų vaikymas buvo tik bendrovės rūpestis.

Tačiau šiemet karjerą eksploatavusi Panevėžio bendrovė nusprendė jį grąžinti valstybei, iš kurios ir buvo išsinuomojusi.

Atrišo rankas

Kaip teigia „Hisk“ direktorius Vitas Matuzas, karjerą jie galėjo eksploatuoti dar iki 2040-ųjų, tačiau šio ištekliai išseko, o kova su pažeidėjais darėsi vis sudėtingesnė. Tad buvo nuspręsta nutraukti nuomos sutartį anksčiau laiko ir vandens telkinį su prieigomis grąžinti valstybei.

„Patys pamatėme, kad gali būti daugiau problemų negu naudos, – neslepia V. Matuzas. – Ne kartą aplinkosaugininkų prašiau, kad imtųsi kažkokių žingsnių, tačiau jų rankos buvo surištos. Kol karjeras priklausė mums, jis buvo traktuojamas kaip statybos objektas.“

Bet pagaliau esą pažeidėjus bus galima pradėti tramdyti.

„Dabar čia galioja tos pačios aplinkosaugos taisyklės, kaip ir prie kitų vandens telkinių“, – sako V. Matuzas.

Jo teigimu, Paįstrio karjeras visuomet buvo mėgstamas poilsiautojų, todėl prieš grąžinant valstybei apie tolesnį jo panaudojimą reakreacijai ir gyventojų poreikiams dar pernai kalbėta su Panevėžio rajono valdžios atstovais.

„Paįstrio karjerą rekultivavome, išlyginome, apsodinome pušelėmis ir grąžinome valstybei. Nuo šiol telkiniu galės naudotis gyventojai – galbūt prižiūrėti karjerą apsiims Panevėžio rajono savivaldybė, – svarsto V. Matuzas. – Žinoma, ar rajono valdžia norės karjerą pritaikyti reakreacijai ir vasaros pramogoms, negaliu atsakyti.“

Vasaros kurorto kratosi

Paįstrio seniūnas Virginijus Šležas tikina tik iš žiniasklaidos išgirdęs, kad jo seniūnijoje esantis karjeras dabar priklauso ne privačiam verslui, o valstybei.

Tiesa, pernai jis ir pats dalyvavęs susitikime su verslininkais dėl karjero uždarymo. Pagal projektą jį buvo numatyta rekultivuoti – apsodinti pušelėmis tą tvenkinio dalį, kurią pamėgę poilsiautojai. Tačiau diskusijų metu sutarta dalį pakrantės palikti be želdinių.

Jeigu Paįstrio karjerą tektų prižiūrėti seniūnijai, jos vadovo teigimu, būtų daugiau vargo. „Mums būtų didžiausia kančia, jeigu tektų rūpintis šiuo tvenkiniu, – tiesiai šviesiai sako V. Šležas. – Jeigu norima karjerą paversti reakreacine teritorija, laukia milžiniški darbai.“

„Čia ne Paįstrio, o Panevėžio Jūrmala, – patikslina seniūnas. – Vietiniai ir taip turi kur nusimaudyti. Tai miestiečiai čia atvažiavę triukšmauja, šiukšlina, laksto su keturračiais, vandens motociklais ir kitomis transporto priemonėmis. O apie juos dar reikės šokinėti? Tada belieka statyti užkardą ir prie jo pasodinti kokią močiutę, kuri paimtų įvažiavimo mokestį. Už tuos pinigus bus galima rinkti šiukšles ir tvarkyti aplinką.“

Panevėžys

Paįstrio seniūnijos vadovo teigimu, jie neturi tiek pajėgų, kad galėtų rūpintis viešąja tvarka – o ir galių pažeidėjus bausti. Be to, 90 proc. visų incidentų vyksta po darbo valandų – vakarais ar poilsio dienomis. Tad vienintelis kelias čia poilsiaujantiesiems – patiems kviestis policijos pareigūnus ar gamtos apsaugos inspektorius, jeigu daromi viešosios tvarkos pažeidimai.

„Ką reikėtų seniūnui daryti – gulti po keturračio ratais?“ – ironizuoja V. Šležas.

Anksčiau, sako jis, buvo viskas aišku: tvarką prie karjero turėjo užtikrinti „Panevėžio keliai“. „Bet kaip bus dabar, nežinau“, – gūžteli.

„Nors gal ir nieko būtų darbo metu „pliažintis“, o rudenį ir pavasarį žvejoti, dangstantis karjero priežiūra. Gal ne taip ir blogai. Bet tada žmonės skųstųsi, kad seniūno nėra darbo kabinete“, – kaip visada su humoru į situaciją bando žvelgti seniūnas.

Žada legalizuoti

Tikriausiai perdavimas valstybei įvyko visai neseniai, kad mūsų ši informacija dar nepasiekė. Tačiau apie tai jau esame diskutavę“, – nesutriko apie pasikeitusį Paįstrio karjero statusą išgirdęs Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis.

Jis tikina, jog ateityje tikrai bus svarstoma galimybė vandens telkinį su prieigomis sutvarkyti ir pritaikyti gyventojų poreikiams. Galbūt pakviesti verslus sudaryti sąlygas legalioms vasaros pramogoms.

„Velžyje, kur įrengta nauja vasaros poilsio bazė, palankiu oru yra labai daug žmonių. Paįstrio karjerui tuo labiau agitacijos nereikia – net kai ten poilsiauti buvo draudžiama, buvo pilna žmonių“, – sako rajono vadovas ir žada, kad objektas be valdžios dėmesio tikrai neliks.

Nėra skundų – nėra pažeidimų

Apie tai, kad Paįstrio karjeras tapo dar vienu karštuoju tašku, buvo naujiena ir aplinkosaugininkams.

Kaip sakė Panevėžio aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė Ieva Jakupkaitė, karjeras iki šiol nebuvo oficialus vandens telkinys, todėl net maudytis ten nebuvo galima. Tvarka čia turėjo rūpintis karjerą eksploatuojantys verslininkai. O apie tai, kad galimai keturračiais yra draskoma miško paklodė, jiems niekas nepranešė. Per pernai kartu su miškininkais vykdytus prevencinius reidus taip pat pažeidimų nenustatyta.

„Nuolat vykdome įvairius reidus, kad turėtume daugiau galimybių pastebėti aplinkosaugos pažeidimus ir juos greičiau užkardyti. Tačiau apie galimus pažeidimus Paįstryje tikrai nesame sulaukę pranešimų“, – sakė I. Jakupkaitė.