Grafiką lemia oras

Bendrovės „Panevėžio specialusis autotransportas“ Miesto tvarkymo skyriaus vadovas Sigitas Vainauskas sako, kad darbai vykdomi pagal Panevėžio vejų ir žolynų priežiūros paslaugų planą, kuris kas savaitę atnaujinamas. Šią savaitę darbuotojai sutvarkys 700 tūkst. kv. metrų žaliųjų plotų – J. Janonio, Tinklų, Klaipėdos gatvėse, Kultūros ir poilsio parke bei kitose miesto vietose. Šiomis dienomis numatyta žolę šienauti maždaug 70 vietų.

„Svarbiausia, kad nelytų lietus. Jeigu rytoj lis, tokiu intensyvumu kaip rodo prognozės, mes praktiškai nei antradienį, nei trečiadienį negalėsime dirbti. O darbai nestovi ir nelaukia, reikia padaryti, todėl kartais priverstinai atsiliekame nuo numatyto grafiko“, – paaiškino S. Vainauskas.

Bėda – nėra žmonių

„Pildome žmonių-darbuotojų parką, bet niekaip negalime jo sukomplektuoti. Jaučiame darbuotojų trūkumą ir tai labai didelė bėda. Niekas nenori dirbti. Kodėl? Sunku įvardinti. Darbas nėra iš lengvųjų – ir karšta, ir lietus lyja, galbūt atlyginimas nemotyvuoja. Darbo tempas didelis, reikia turėti fizinės ištvermės. Šiemet net akciją vykdėme, apvažiavome rajoną, tikėdamiesi prisikviesti darbuotojų, bet norinčiųjų neatsirado. Kalbinome vienuoliktokus, nes dvyliktokai egzaminais užsiėmę, tai irgi neprisikalbinome. Žmonės ateina, bet padirba dieną kitą ir sako – „ne, ačiū, nugarą, ranką skauda“. Tai pati didžiausia problema kurią šiai dienai turime ir, manau, ji yra visoje Lietuvoje. Kiek žinau ir kituose miestuose neįmanoma sukomplektuoti žmonių grupių“, – sakė S. Vainauskas.

Būtent darbuotojų trūkumas kartais lemia, kad kai kuriose miesto plotuose kurį laika lieka nenušienauti plotai.

„Viskas dedasi į krūva, žmonių trūksta, lygiai taip pat lemia ir oro sąlygos. Pavyzdžiui, gegužę, kaip ir šnekėjo meteorologai, kritulių iškrito daugiau nei vidutiniškai. Yra tokių vietų, kur nebegalime su technika įvažiuoti, nes pievoje balos. Kad ir birželis, lietaus tikrai daug, todėl ir žolė greičiau auga, o, kai šlapia ir drėgna, darbuotojai nebeišgauna kokybės. Kai sausa, viskas tvarkoje, gražiai pjaunasi“, – kalbėjo vadovas.

Darbų sąraše – nauji plotai

Be to, anot S. Vainausko, mieste po truputį daugėja ir naujų plotų, kuriuos lygiai taip pat reikia prižiūrėti ir nušienauti. Bėda ta, kad darbuotojams tenka žolę pjauti ten, kur dar nėra baigtos statybos. Dėl to lūžta technika.

„Mieste padaugėjo daug renovuotų vietų. Kaip pavyzdys, Skaistakalnio parkas. Čia statybininkų lyg ir nebesimato, palikta daug statybinio laužo, įvairių atliekų ir, kai žolė užaugusi, nesimato. Taip praėjusią savaitę sugadinome du traktorius, kurie dabar stovi. Lygiai taip pat Tinklų gatvėje remontavo dviračių taką, atliekas paliko. Dar nebaigta vieta tvarkyti, o ją prižiūrėti jau reikia. Tai irgi viena iš bėdų“, – vardino S. Vainauskas.