Prašymas – ne vienas

Beje, tai jau nebe pirmas prašymas pradėti rengti vėjo elektrines, pateiktas Panevėžio rajono savivaldybei. Tokie prašymai buvo pateikti 2019 ir 2020 metų vasarą ir 2021 metais. Kol kas Panevėžio rajone dar nėra nė vienos veikiančios vėjo elektrinės.

Tačiau saulės elektrinės jau gaudo saulę ir kaupia elektros energiją ne vienoje Panevėžio rajono seniūnijų gyvenvietėje. Tokių elektrinių yra Raguvoje, Ramygaloje, Naujamiestyje.

Vilniuje registruota UAB „Stalita“ prašymą Rajono savivaldybei pateikė 2021 m. spalio 20 dieną. Jame nurodytos vietos, kuriose norėtų įrengti vėjo elektrines. Tos vietos – Karsakiškio, Naujamiesčio ir Smilgių seniūnijose, todėl būtina inicijuoti specialiojo plano rengimą. Šio projekto iniciatorius įsipareigoja savo lėšomis parengti specialųjį planą.

Beveik analogiškas prašymas iš sostinės UAB „Solmina“ Rajono savivaldybę pasiekė 2021 m. spalio 18 dieną. Tik čia prašoma leidimo pradėti rengti saulės elektrinių išdėstymo specialiuosius planus Karsakiškio, Krekenavos, Miežiškių, Naujamiesčio, Panevėžio, Raguvos, Ramygalos, Smilgių, Upytės, Vadoklių ir Velžio seniūnijose. Šio projekto autoriai taipogi įsipareigoja savo lėšomis parengti specialųjį planą.

Neišduoti leidimų neturi teisės

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis patvirtino, kad minėti prašymai rajono teritorijoje rengti vėjo ir saulės elektrinių specialiuosius planus – gauti.

Eugenijus Lunskis

„Vėjo elektrines Panevėžio rajone norą statyti pareiškė trečias rengėjas. Tokie prašymai mus pasiekė, berods, 2018, 2020 ir 2021 metais. Dabar gavę prašymus rengti specialiuosius planus, negalime jų atmesti ir neišduoti leidimo rengti specialiuosius planus. Tai jau būtų diskriminacija. Juolab kad jau anksčiau esame išdavę leidimus“, – aiškino Savivaldybės administracijos direktorius ir teigė, kad Rajono savivaldybės taryba nustato tam tikrus tikslus, kokius turi pasiekti projekto autoriai, bei laikytis visų specialiųjų planų rengimo tvarkos.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus, dar anksti kalbėti apie vėjo elektrines.

„Dar duodamas leidimas vykdyti specialiojo plano procesą, o kai atneš suderintą planą Rajono taryba turės galutinai apsispręsti leisti ar neleisti statyti vėjo elektrines. Beje, apie saulės elektrines. Situacija tokia pati kaip su vėjo elektrinėmis. Yra prašymas leisti pradėti rengti specialiuosius planus“, – paaiškino E. Lunskis.

Projektai – įvairiose stadijose

„Visi rengėjai, kurie pateikė prašymus, dirba, ir jų projektai – įvairiose stadijose. Vieni vertina poveikį aplinkai, kiti atlieka tyrimus. Preliminarūs pasiūlymai jau yra, bet oficialių dokumentų derinimui dar nėra pateikta. Beje, saulės elektrinės rajone ant kai kurių viešųjų pastatų jau yra įrengtos. Projektus vykdo Rajono savivaldybė ir planuojama įrengti saulės elektrines ant Velžio ir Ramygalos gimnazijų. Tačiau reikia sulaukti kvietimų teikti projektus. Tokias elektrines jau turi įsirengę Raguvos gimnazija, Socialinių paslaugų centras Ramygaloje ir Naujamiesčio ligoninė“, – pateikė informaciją Rajono savivaldybės administracijos direktorius.