Tačiau ištaisius klaidas berčiūniečius pasiekė Panevėžio rajono savivaldybės architektūros skyriaus vedėjo Donato Malinausko informacinis pranešimas, kad neprieštaraujama degalinės statybų projektui ir statytojams suteiktas leidimas statyboms, kuris išduotas 2021 m. lapkričio 30 dieną.

Surinko parašus

Šiuo būsimu statiniu, kuris atsiras netoli namų, nepatenkinta berčiūnietė Danguolė Kalvaitienė. Keturių mažamečių vaikų mama sunerimusi, nes jai priklausančio sklypo ribą nuo būsimos degalinės teskiria 26 metrai.

Be to, norėdami sustabdyti degalinės statybas, Berčiūnų kaimo gyventojai surinko 28 parašus ir juos pernai rugpjūčio 8 dieną pateikė Panevėžio rajono merui Povilui Žaguniui, Savivaldybės administracijos direktoriui Eugenijui Lunskiui, Architektūros skyriaus vedėjui Donatui Malinauskui bei visiems Rajono tarybos nariams.

Šiame prašyme nurodyti trys punktai, kodėl berčiūniečiai prašo atmesti degalinės statybos projektą – jie įsitikinę, kad įvaža į degalinę suprojektuota netinkamai. Esant įvažai nuo Daukniūnų kelio, smarkiai išaugsią transporto srautai, kurie padidins eismo įvykių riziką šiame kelio ruože bei sankryžoje Panevėžys–Šiauliai/Daukniūnai–Naujamiestis.

Rajono savivaldybės valdininkų klaida – jie laiku neinformavo berčiūniečių apie išduotus leidimus degalinės statyboms.

Leidimą turėjo išduoti

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis aiškino, kad leidimas statyti degalinę šalia Berčiūnų išduotas teisėtai.

Eugenijus Lunskis

„Jis išduotas pernai lapkričio 30 dieną ir jį buvo galima apskųsti Lietuvos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka per mėnesio laikotarpį. Jeigu terminas praleistas, galima kreiptis į teismą terminui atstatyti. Savivaldybės specialistai turėjo degalinės statytojų dokumentus su visais klaidų pataisymais, pastabomis ir buvo pridėtas teigiamas ekspertizės aktas. Todėl neišduoti leidimo statyboms negalėjome – neturėjome teisės. Tiktai padarėme klaidą, tą pripažįstame, kad apie išduotą leidimą degalinės statyboms neinformavome berčiūniečių ir Mindaugo Kalvaičio“, – pripažino klaidą E. Lunskis, bet negalėjo pasakyti, kada įmonė pradės statyti degalinę.

Davė patarimą rajono politikams

Berčiūnietis M. Kalvaitis teigė, kad teismui neskųs išduoto leidimo statyti degalinę.

„Įsivelti į teismų maratoną nesinori. Tai būtų kova su vėjo malūnais. Vienintelis dalykas, ko norime, kad Panevėžio rajono taryba priimtų sprendimą ir pritartų, jog sankryžoje Panevėžys–Šiauliai/Daukniūnai–Naujamiestis būtų suformuota žiedinė sankryža, įrengta pėsčiųjų perėja netoli autobusų stotelės, iš kurios važiuojama į Panevėžį.

Be to, autostrados vienoje pusėje, link Šiaulių, kad būtų įrengtas garsą sugeriantis barjeras. Beje, Rajono tarybos politikai, priimdami tokį sprendimą, dėl šių darbų turėtų kreiptis į Lietuvos automobilių kelių direkciją“, – paaiškino M. Kalvaitis ir svarstė, kad sunkų įsivaizduoti, kaip iš degalinės išvažinės sunkiasvoris transportas, ir jeigu nebus įrengta žiedinė sankryža, tai šalia Berčiūnų bus užprogramuoti automobilių kamščiai.