Vanduo artėja prie namų

Kaip pasakojo Dembavoje, Vykinto gatvėje gyvenantis Rimas Butkevičius, pirmadienį griovys, tekantis kone per visą gyvenvietę, buvo pilnutėlis – neliko nė pusmetrio, kad vanduo išsilietų iš krantų. Vietos gyventojai jau ne kartą patyrė, ką reiškia semiami garažai, rūsiai ir net kambariai.

„Žemė įšalusi, vanduo nesusigeria, nedaug trūksta, kad plūstelėtų į šalia stovinčius namus. Kai tik didesnis potvynis, taip ir kenčiame. Prieš keletą metų turėjome kritinę situaciją, kai griovyje nebeišsitekęs vanduo pradėjo veržtis į namus. Čia blogiau nei koronavirusas – nuo jo bent pasveikti gali, o iš vandens ištraukti baldai ar buitinė technika jau bus netinkama naudoti. Dabar keliame daiktus į viršų, slepiame maišuose, bet jeigu griovyje sparčiai pradės kilti vanduo, niekas nepadės“, – su nerimu orų prognozes stebi R. Butkevičius.

Skęsta ne pirmą kartą

Matydamas, kad vanduo griovyje grėsmingai kyla, dembaviškis ėmė ieškoti pagalbos. Jo manymu, greičiausias problemos sprendimo būdas būtų pakelti „Ekrano“ marių užtvankos šliuzus, tuomet vandens lygis normalizuotųsi. Tačiau prisiskambinti į Panevėžio rajono savivaldybę jam taip ir nepavyko.

„Pirmadienį nuo ryto ėmiau skambinti Panevėžio rajono savivaldybei, nes jeigu pralaida užsikimš, pasekmės bus skaudžios. Niekam neįmanoma prisiskambinti. Visi užsislaptinę kaip partizanai. Nurodyti tik laidiniai telefonai, bet jų niekas nekelia. Šiais laikais tai atrodo absurdiškai“, – pyko R. Butkevičius.

Dembava

Tik Velžio seniūnas pažadėjo gelbėti tvinstančius dembaviškius. Anot R. Butkevičiaus, jau pernai seniūnija pasirūpino, kad griovys būtų pagilintas ir išvalytas, tačiau vien to nepakanka. Pagrindinė problema yra pralaida pro Pajuostės plentą. Jos skersmuo, pasak gyventojo, tesiekia 50 centimetrų, o reikėtų triskart daugiau. Be to, ji nuolat užsikiša atplukdytomis šakomis, žolėmis, šiukšlėmis.

„Prieš devynerius metus buvo tokia liūtis, kad nuo griovio per šimtą metrų buvo viskas apsemta. Tąkart skendo mano, dar kelių kaimynų namai. Dabar vėl su baime laukiame lietaus. Jau beveik dvidešimt metų ta pati problema. Nejaugi nerandama sprendimo, kaip apsaugoti žmones ir jų turtą?“ – stebisi R. Butkevičius.

Budėjo per dieną

Pirmasis gyventojams padėti suskubęs Velžio seniūnas Andrius Viržaitis teigė, kad jeigu būtų jo valia, „Ekrano“ marių užtvanka jau būtų pakelta. Griovys, einantis praktiškai per visą Dembavą, sugeria beveik visą lietaus vandenį. Staigiai iškritus didesniam kritulių kiekiui, griovys viršijo savo galimybes surinkti vandenį. Kad jis neišsilietų iš krantų, pirmadienį seniūnijos darbuotojai nuolat valė pralaidų grotas.

„Neturime kitos išeities, kaip kaskart važiuoti stebėti, ar neužsikimšusios pralaidos, ir jas valyti", – teigė A. Viržaitis.

Pernai visas griovys praktiškai nuo Vyčių kaimo iki pat Pajuostės plento seniūnijos pastangomis buvo išvalytas ir sutvarkytas, dėl to gerokai padidėjo vandens pralaidumas.

„Dabar vandens lygis smarkiai pakilo ir pačiame Nevėžyje. Tame pačiame Velžyje ar Velželyje užlietos pievos, bet gyventojų namai kol kas neskęsta. Gal tik atskiruose namuose yra bėdų dėl netvarkingos drenažo sistemos“, – sakė A. Viržaitis.

Svarstymų stadija

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis sutiko, kad dembaviškių bėdos puikiai žinomos. Jau prieš keletą metų buvo svarstoma apie šio griovio rekonstrukciją. Paskutinį kartą prie šio klausimo buvo grįžta praėjusių metų pabaigoje, tačiau galutinis sprendimas nėra priimtas. Pasak direktoriaus, viskas remiasi ne tik į finansus, bet ir kitas aplinkybes – griovys eina per pačią gyvenvietę, tad keliems mėnesiams tektų uždaryti kai kurias gatves, gyventojams kiltų sunkumų įvažiuojant į savo kiemus.

„Problema yra per mažo diametro vamzdis, nepritaikytas tokiam kiekiui vandens. Ten potencialiai pavojinga vieta. Esame skaičiavę, kad vamzdžio, einančio po žeme, keitimas kainuotų šimtus tūkstančių eurų. Be to, rekonstruojant reikėtų uždaryti kai kurias gatves. Vis dar svarstome, kaip reikėtų išspręsti šią problemą, vietos gyventojams sukeliant kuo mažiau nepatogumų“, – teigė E. Lunskis.

Iki to laiko, anot administracijos vadovo, belieka nuolat valyti sąnašas ties griovio pralaidomis.
Panevėžio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Zita Bakanienė pastebi, kad šiuo metu daug kur rajone situacija dėl didesnio kritulių kiekio kelia nerimą.

Visur įšalas, tad vanduo negali susigerti į žemę.

„Šlapių vietų turime ir daugiau, bet dėl avarinės situacijos dar niekas nesikreipė. Tokio gausaus lietaus nebeturėtų būti. Tikimės, kad viskas susitvarkys“, – sakė Z. Bakanienė.