Piruetai ant ledo

Panevėžietė Rasa, stebinti, kas šiomis dienomis darosi daugelio šalies miestų, tarp jų ir Panevėžio, gatvėse, džiaugiasi atsipirkusi sumušimais.

Trisdešimtmetei pirmadienį, apie 18 val., apsilankymas Klaipėdos gatvėje esančioje mažoje parduotuvėlėje vos nesibaigė ligoninėje. Moteris pasakoja nulipusi nuo parduotuvės laiptelių iš karto koją pastačiusi ant provėžuoto ledo ir iš visų jėgų tėškėsi žemėn.

„Rankinė su visais pirkiniais nuskrido į vieną pusę, aš į kitą. Nusileidau prie pat stovėjusios mašinos, laimė, kad griūdama veidrodėlio nenulaužiau“, – pasakoja Rasa. Anot jos, aplink parduotuvėlę – ištisas ledynas: slidūs šaligatviai, visiškai nevalyta ir nebarstyta automobilių stovėjimo aikštelė.

„Įsivaizduoju, kad ten daug tokių krituolių kaip aš. Aplink parduotuvę – grynas ledas. Menkiausias staigesnis judesys ir jau griūni“, – piktinosi panevėžietė.

Po tokio griuvimo ji buvo įsitikinusi, kad ranka skilo. Laimė, Rasa atsipirko rankos ir kojos sumušimais. Moteris juokauja, kad dabar ant kojos – kamuolio dydžio mėlynė.

Neįveikiamos gatvės

O panevėžietė Loreta Mikalauskienė pakraupusi, kas darosi mažesnėse miesto gatvėse. Kas rytą vaikus į mokyklą ir darželį ji veža Palangos gatve.

„Šita gatve daug vaikų eina į „Vyturio“ progimnaziją, šalia vaikų darželis, daug suaugusiųjų pėsti skuba į darbą miesto centre, tačiau gatvė visiškai nevalyta, nelygi ir slidi“, – pasakoja L. Mikalauskienė.

Asociatyvi nuotr.

Palangos gatvėje nėra šaligatvių, o pati gatvė siaura, tad pėstiesiems telieka nuo automobilio trauktis kone į griovį. Slidinėja ne tik jie, bet ir mašinos.

„Sąlygos siaubingos“, – piktinasi Loreta. Ji sako pastebėjusi, kad panaši situacija ir K. Būgos gatvelėje, vedančioje link ūkininkų turgaus.

Medikams darbo padaugėjo

Slidžios gatvės ir šaligatviai dar pridėjo darbo medikams. Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties direktorės Rūtos Ramoškienės teigimu, nuo penktadienio iki antradienio ryto dėl traumų gauti net 34 pranešimai. Traumos, dėl kurių kviesta greitoji pagalba, labai įvairios: sužalota ranka, koja, kažkas prasikirto ar susitrenkė galvą, pargriuvę nelaimėliai skundėsi ir skaudančiais šonkauliais.

„Kai buvo tik sniegas, tikrai tiek traumų neturėjome. Kai atleido šaltis, prilijo, pašalo, tada ir pasipylė. Patys matote, kokie slidūs šaligatviai. Ten, kur nuolat valoma, dar nieko, bet pabandykite paeiti atokesnėmis gatvelėmis, daugiabučių kiemais“, – kalbėjo R. Ramoškienė.

Respublikinės Panevėžio ligoninės Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyriaus vedėjas Martynas Banys patvirtino: traumas patyrusių pacientų nuo penktadienio netrūksta.

„Jų gal neatsirado tiek, kiek tikėjomės, visgi būta. Bet nėra taip, kad jau nespėtume suktis“, – teigė medikas.

Anot jo, šiomis dienomis dažniausios traumos – įvairūs lūžiai, patempimai, dubens sumušimai ir pan.

„Tokios, kurios susijusios su „ėjau–paslydau“ mechanizmu“, – pastebi M. Banys.

Valo pagal sąrašą

Aukštaitijos sostinės viešąsias erdves prižiūrinčios įmonės „Panevėžio specialus autotransportas“ Miesto tvarkymo skyriaus vadovas Sigitas Vainauskas patvirtino, kad prižiūrimi ne visi miesto šaligatviai. Valomi tie, kurie įtraukti į Savivaldybės sąrašą.

Asociatyvi nuotr.

„Taip, mieste yra dalis gatvių, kurios neprižiūrimos, nevalomos. Jos tvarkomos pagal atskirą Savivaldybės nurodymą: gaunamas nusiskundimas – važiuojame ir pabarstome. Masiškai miestas kol kas nebarstomas“, – teigė S. Vainauskas.

Pagal vienkartinį miesto Savivaldybės užsakymą praėjusią savaitę pabarstyta Palangos gatvė nuo Tulpių gatvės link Klaipėdos gatvės. Vakar, gavę raštą iš Savivaldybės, įmonės darbininkai barstė ir likusią jos dalį. Ši gatvė nėra įtraukta į pastoviai prižiūrimų sąrašą.

Pasak S. Vainausko, pirmadienį įmonė gavo miesto Savivaldybės užsakymą pabarstyti slidžias vietas aplink vaikų darželius ir kelias miesto mokyklas.

S. Vainauskas sako skundų dėl slidžių gatvių nesulaukęs, tačiau dėl šaligatvių – ne vieno. Tačiau, anot jo, nemažą dalį šaligatvių mieste privalo nuvalyti ne įmonė, o patys daugiabučių gyventojai.
„Yra daug šaligatvių, kurie priskirti daugiabučiams. Yra tokių, kurie net ne miestui priklauso“, – sako bendrovės atstovas.

Pasak S. Vainausko, praėjusią žiemą buvę atvejų, kai ir pačios įmonės darbuotojai – teritorijų valytojai , vos išėję iš savo namo laiptinės, griuvo ir patyrė traumas.

„Tai tikrai buvo ne mūsų valomas plotas“, – sako Miesto tvarkymo skyriaus vadovas.

Valytojų ieško su žiburiu

S. Vainauskas pripažįsta, kad darbą lėtina ir darbuotojų trūkumas. Anot įmonės atstovo, nėra norinčiųjų dirbti tokį darbą.

„Prieš mėnesį priėmėme 15 valytojų ir beveik jau visus atleidome arba išėjo savo noru. Dabar Užimtumo tarnyboje vyko darbo mugė, maždaug 15 žmonių nusiuntėme pasitikrinti sveikatą ir kol kas nė vienas negrįžo“, – pasakojo S. Vainauskas.

Jis sako suprantantis panevėžiečius, kad šaligatviai pavojingi, tačiau patarė ir patiems labiau saugotis.

„Eidamas mieste atkreipiu dėmesį, kad kai kurie vaikšto vasariniais kedukais, o jie turbūt nepritaikyti slidžioms dangoms“, – sakė įmonės atstovas.