Duobes išlygino žiema

Vilties gatvės gyventojai ir joje įsikūrusių įstaigų klientai juokauja, kad kelininkų darbą padarė žiema, jų paliktas išgremžtas įvažas užvertusi sniegu. Gyventojai neslepia: per tas įvažas jiems ir Vilties gatvės remontas apkarto.

„Visi taip džiaugėsi ilgai buvusioje užmirštoje Vilties gatvėje sulaukę kelininkų. Duobėta, baisi gatvė po remonto atrodo kaip naujai nutiesta – lygi, tvarkinga. Bet kai, atrodo, spalį kelininkai susirinkę daiktus išvažiavo vietoje įvažų į kiemus palikę išpjautas plačias duobes, žmonės liko nieko nesupratę. Iš pradžių tik stebėjosi, dabar jau piktinasi“, – pasakoja Nevėžio seniūnaitė ir Marijonų mikrorajono bendruomenės pirmininkė Enrika Vitonienė.

Apgadino automobilius

Anot seniūnaitės, kaip pateisinti tokį kelininkų darbą, žmonės neranda argumentų: didžiulės išgremžtos duobės paliktos ties visais įvažiavimais. Ir ne tik į pavienių daugiabučių kiemus, bet ir ties įvažiavimais, kur automobilių srautai išties dideli: vedančiais į kelis daugiabučius, lopšelį-darželį, įmonę Panevėžio butų ūkis.

Ji sako ne iš vieno jau girdėjusi apie tokiose įvažose apgadintus automobilius. Ir pati pasakoja pakliuvusi į kelininkų paliktus spąstus.

Panevėžio gatvės

„Žemagrindžiams automobiliams net lėtai važiuojant perropoti per tokią duobę sudėtinga. Aš ir pati tokioje įvažoje įlaužiau automobilio dugną. Neatmetu, kad gali atsirasti ir tokių supykusių, kurie pareikalaus Savivaldybės atlyginti automobilio remonto išlaidas. Jei rangovas žinojo, kad įvažų nepavyks užasfaltuoti per savaitę, kam jas gremžė? Galų gale negi buvo sunku, kol susiruoš jas tvarkyti, tas duobes laikinai bent skaldele užpilti“, – mano E. Vitonienė.

Viduryje kelio – kuolai

Rudens pabaigoje taip pat išrausta ir palikta ir daugiau gatvių. Kasdien į darbą iš centro į pramoninį rajoną važinėjanti Laura piktinosi, kad rudens pabaigoje vienu metu gatvių tvarkymo darbai prasidėjo Katedros, S. Daukanto, Sietyno, Naujamiesčio gatvėse, tačiau užsnigus remontas stojo.

„Juk visiems buvo aišku, kad artėja žiema, tai gal nereikėjo tiek gatvių vienu metu pradėti tvarkyti? Dabar išgremžė duobes ir paliko, o jūs, vairuotojai, kaip norite, taip ir važiuokite", – stebėjosi panevėžietė.

Anot Lauros, pikčiausia, kad kai kurios neužbaigtos asfaltuoti gatvės nevalomos. Pavyzdžiui, S. Daukanto gatvėje palei kelkraštį iškastos didžiulės duobės ir pasnigus tamsiu paros metu jų beveik nesimato. Nevalyta gatve prasilenkiant dviem automobiliams nedaug trūksta, kad kažkas įvažiuotų į tas paliktas duobes. Lauros teigimu, labai gerai, kad yra tvarkomos miesto gatvės – už tai Savivaldybei reikėtų tik padėkoti, tačiau kaip rangovai organizuoja darbus – tragedija.

Panevėžio gatvės

„Prie K. Paltaroko gimnazijos S. Daukanto gatvėje įrengtas net kliūčių ruožas – viduryje juostos ir arčiau kelkraščio palikti įspėjamieji kuoliukai. Galite įsivaizduoti, kas vyksta ryte, kai tėvai veža vaikus į mokyklą – susidaro didžiulės spūstys. Turbūt kažkam trūko kantrybė ir praėjusios savaitės pabaigoje vienas viduryje kelio paliktas kuoliukas „dingo". Negi kelininkai taip ir lauks pavasario", – nesuprantama panevėžietei.

Sutrukdė orai

Miesto infrastruktūros skyriaus teigimu, šįmet remontuota 17 gatvių pagal parengtus paprastojo remonto aprašus, iš jų dviejose darbavosi bendrovė „Panevėžio gatvės“, 15-a tvarkė įmonė „Panevėžio keliai“.

Anot skyriaus, darbus sustabdė oro sąlygos.

„Šių metų lapkričio paskutinės ir gruodžio pirmos savaitės orų situacija sustabdė darbų vykdymą. Šiose trijose gatvėse sulaukęs palankių oro sąlygų rangovas atnaujins darbus ir baigs įrengti nuovažas. S. Daukanto gatvėje, orų sąlygoms leidus, tęs pradėtus darbus.

Šiuo metu S. Daukanto g. pradėtų darbų vietose įrengti perspėjamieji ženklai“, – teigiama Savivaldybės atsiųstame paaiškinime. Pasak Savivaldybės, už nebaigtose tvarkyti įvažose apgadintą automobilį žalos atlyginimą nagrinėtų komisija.

„Panevėžio kelių“ su Savivaldybe pasirašytoje sutartyje numatyta, kad gatvių asfaltbetonio dangos paprastojo remonto darbai turi būti baigti iki 2023 m. balandžio 28 d.

Kiek toks remontas kainuos, pasak Savivaldybės, negalima atsakyti, kol nebus visi darbai atlikti iki galo: rangovams apmokama tik už faktiškai atliktus darbus.