Skendi tamsoje

Lygiagrečiai Nemuno gatvei einanti Seinų gatvė nėra ilga, bet šalia eilės gyvenamųjų namų stūkso ir keli daugiabučiai. Tad net ir vakarais joje judesio netrūksta: žingsniuoja tiek vietos, tiek aplinkinių kvartalų gyventojai.

Tačiau dabar sutemus ja vaikščioti gana pavojinga. Ne tik dėl to, kad šioje gatvėje tik iš vienos pusės įrengti šaligatviai. Jau daugiau nei du mėnesius pusė gatvės sutemus neapšviesta.

„Dabar dar ir slidu, vaikšto seneliai, neįgalieji, laksto vaikai. Sutemus tikrai nejauku darosi, galima rimtai susižeisti. Nebežinome, ką daryti“, – guodėsi Seinų gatvėje gyvenanti Rita.

Statybas pradėjo skandalu

Dėl tamsoje skendinčios miesto gatvės gyventojai jau kreipėsi ir į Savivaldybės įmonę „Panevėžio gatvės“. Tačiau šioji tepaaiškino, kad dėl tamsos kalti kvartale privačių statybų ėmęsi rangovai.

Seinų gatvėje dygsta keturių aukštų pastatas su administracinėmis ir gyvenamosiomis patalpomis. Kol kas prie naujosios statybvietės matyti tik plati iškasta duobė ir betono blokų krūvos aplinkui.

„Jau treti metai čia tas baseinas stovi aptvertas. Dėl jo nebeturime ir vietos automobiliams pastatyti“, – mesteli Seinų gatvėje sutikta vietos gyventoja.

Seinių gatvė Panevėžyje

Statybvietę juosia segmentinė tvora, kai kur ji jau apgadinta. Aptvertoje zonoje želia aukštos piktžolės, styrančios net iš po sniego.

Pasak Ritos, „Panevėžio gatvės“ tvirtino, kad būtent šioje vietoje didelės betono plokštės nutraukė apšvietimo elektros laidus.

„Tokį atsakymą gavome prieš mėnesį. Bet jei nepavyksta su statytojais susitarti, tai gal laidą per viršų būtų galima ištempti? Statybos nejuda ir dar gali tęstis visą dešimtmetį, tai negi tiek ir sėdėsim be šviesos? Miesto vidurys, o gyvenam kaip kokioje balanos gadynėje“, – piktinosi Rita.

Visa laimė, anot jos, kad vienas daugiabutis Seinų gatvėje įsirengė kiemo apšvietimą. Jis gelbsti ir praeiviams.

Aiškinsis dėl atsakomybės

Panevėžio savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus specialisto Arvydo Šato teigimu, miesto gatvių apšvietimo tinklus eksploatuojanti bendrovė „Panevėžio gatvės“ Savivaldybei pranešė, kad vykdant prekybos paskirties pastato Seinų g. 13 rekonstrukciją į gyvenamąjį namą buvo nutraukti miesto apšvietimo tinklai ir nugriautos privačiame sklype esančios bei į statinio zoną patekusios apšvietimo atramos.

„Dėl to buvo nutrauktas apšvietimas Seinų g. atkarpoje nuo Seinų g. 13 iki Seinų g. 19“, – komentavo A. Šatas.

Jis sako matantis tris išeitis: liniją nutraukusiam statytojui pačiam pasirūpinti sutvarkyti, ką pridirbęs, arba tokiam darbui pasamdyti „Panevėžio gatves“, arba Savivaldybei, šiuo metu mieste atliekančiai gatvių apšvietimo modernizavimo darbus, papildomai sutvarkyti ir šios Seinų g. atkarpos apšvietimo liniją. Tačiau pastarasis variantas, pasak A. Šato, nebūtų greitas. Anot jo, projektavimo ir rangos darbus galima bus atlikti per 2022 m.

Seinių gatvė Panevėžyje

„Būtų vasara, darbai eitųsi greičiau“, – sako specialistas.

Visgi jis teigia dar aiškinsis, kokia atsakomybė dėl nutrauktų tinklų tenka ir privataus namo statytojui.

Ramina kontroliuojantys situaciją

Projekto „Seinų 13“ komanda nedaugžodžiavo apie gyventojams sukeltas bėdas.

„Malonu, jog domitės šia situacija. Mūsų žiniomis, pirmasis projekto savininkas neatsakingai tvarkėsi statybų aikštelėje, dėl ko pažeistas apšvietimo kabelis. Esame apie tai informuoti Seinų g. gyventojų ir jie žino, kad situacija kontroliuojama“, – pareiškė statytojai.

Anot jų, esą jau šį penktadienį bus atlaisvinta vieta ir „Panevėžio gatvės“ galės sutaisyti gedimą.

Visgi nei įmonė „Panevėžio gatvės“, nei jai užsakymus pateikianti miesto Savivaldybė tvirtino žinių apie tokius privatininkų planus neturinčios.