Laukia turistų

Lankytinų objektų sąrašą sudariusi bei Panevėžio rajono savivaldybės tarybai tvirtinti pateikusi specialistė Sandra Budreikienė teigia, jog šiuos objektus oficialiai pripažinus lankytinais, būtų galima kreiptis į Lietuvos automobilių kelių direkciją leidimo įrengti ir link jų vedančias nuorodas. Tokias pat ryškias rudame fone, kokios matomos keliaujant per Lietuvą ir kokių jau nemažai yra ir Panevėžio mieste bei rajone.

S. Budreikienės teigimu, esamos nuorodos įrengtos už ES lėšas, o naujosios būtų statomos už pinigus, kurių rajonas tikisi gauti iš direkcijos. Ženklai, vedantys į kol kas nepažymėtas įdomias rajono vietas, turėtų atsirasti maždaug po metų.

Vietoj Radviliškių – į Radviliškį

Panevėžio rajono lankytinų vietų sąraše daugiausia – 13 – tokių yra Krekenavos seniūnijoje. Tarp jų – Krekenavos bazilika, Ustronės knygnešių muziejus, regioninio parko lankytojų centras, apžvalgos bokštas, Mėnulio akmens parkas, Žibartonių koplyčia. Šiame krašte nuo šiol bus ir dvi naujos, jau oficialios, lankytinos vietos: Linkaučių kaimo skulptūrų parkas „Duonos kelias“ bei ten pat esanti Radviliškių kaimo kepykla.

Krekenavos regioninio parko apžvalgos bokštas

Jos savininkas, taip pat – ir Linkaučių kaimo skulptūrų parko „Duonos kelias“ sumanytojas Albinas Kisielis džiaugiasi, jog pastaruoju metu į kepykloje vedamus edukacinius užsiėmimus kasdien atvyksta kone po dvi ekskursijas. Ekskursantams pasiūloma susipažinti su medžio skulptūrose pavaizduotu duonos keliu nuo sėjamo grūdo iki iškeptos duonelės, o po to jau patys imasi kepti duoną ir namo grįžta su jos kepalėliais.

„Atvykstančiųjų sulaukiame išties nemažai, tačiau ne vienas yra pasiguodęs, kaip sunku rasti Radviliškius, o dažno vairuotojo turima navigacija buvo nuvedusi ir į patį Radviliškį“, – pasakojo A. Kisielis.

Negana to, ir atvykus į pačius Radviliškius, keliautojams dar tenka vietinių paklausinėti, kur toji kepykla. Dėl to ir kreiptasi į rajono Savivaldybės administraciją pasirūpinti įrengti nuorodą.

Pasiklydo ir vertintojai

Koplyčių gausa garsėjančioje Karsakiškio seniūnijoje iki šiol buvusių 7 lankytinų objektų – Sodelių, Bygailių, Bikiškių, Naujikų, Palaukių, Žiliškių ir Tiltagalių koplyčių – sąrašas papildytas dar vienu. Tai – Žaliojoje girioje esantis Idėjų parkas-bunkeris. Šis parkas, įkurdintas sovietmečio karinėje bazėje, lankytojus priima jau metus. Panevėžiečių Dovilės ir Simo Misevičių įkurtame parke – įvairūs sovietmečio laikų buities daiktai, karinė įranga. Sumani pora juos gebėjo pritaikyti taip, kad sovietmečio rakandai tapo karinės bazės rūsyje esančio siaubo kambario eksponatais.

Panevėžys

„Įvertinti mūsų Idėjų parko-bunkerio važiavo rajono Savivaldybės specialistai, bet ir tie pasiklydo. O tai rodo, kad nuoroda į mūsų sukurtą lankomą objektą tikrai reikalinga“, – dėmesį atkreipė D. Misevičienė.

Ji patikino, kad lankytojų Idėjų parkas-bunkeris sulaukia išties daug.

Vienintelis Lietuvoje

Iki šiol nenurodytas kelias ir į vienintelį Lietuvoje, Miežiškiuose jau aštuonerius metus veikiantį Eglės žaisliukų muziejų. Šio muziejaus, surinkusio tūkstančius žaisliukų bei kitų eksponatų, kuriais pastarąjį šimtmetį Kalėdų bei Naujųjų metų šventėms būdavo puošiamos eglutės, įkūrėja miežiškėnė Violeta Karklytė teigė, jog daugeliui atvykstančiųjų telefonu tenka nemažai aiškinti, kur yra ši garsenybė.

„Jei būtų prie senojo Panevėžio–Ukmergės kelio pastatyta nuoroda, tiek aiškinimų nereiktų. Perskaitę, kad turime tokį muziejų, atvyktų ir tie, kurie gal nė žinot nežinojo jį esant. Muziejus juk garsina ir pačius Miežiškius, ir visą rajoną“, – mano V. Karklytė.

Panevėžys

Ir „Nevėžis“, ir akmuo

Muziejaus įkūrėja bei visuomeniniais pagrindais jo vedėja dirbanti, svečius sutinkanti V. Karklytė vardijo pačias įvairiausias šalis, iš kurių sulaukiama turistų. Vien šiemet jį lankė svečiai iš Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Amerikos, ir kone visos Lietuvos. Yra tokių, kas, sykį apsilankę muziejuje, kitąkart į jį atvyksta su dovanomis – muziejinę vertę turinčiais kalėdiniais žaisliukais ar kita šių švenčių atributika. Atvežtos dovanos tampa eksponatais.

Naujai į lankytinų vietų sąrašą įtraukas ir Raguvoje įkurtas kino muziejus. Tai vienintelis lankytinų objektų sąraše esantis Raguvos seniūnijos objektas.

Šiame iš viso 47 lankytinų objektų sąraše po vieną yra Velžio seniūnijoje – Marijonavos kapinių koplyčia, bei Vadoklių seniūnijoje – paminklas Vyčio apygardos partizanams. Paįstrio ir Panevėžio seniūnijos turi po du tokius objektus. Panevėžio seniūnijos lankomais pripažinti Piniavoje veikiantis Klemento Sakalausko privatus senienų muziejus bei prie bendrovės „Aukštaitijos vandenys“ valymo įrenginių pastatyta Bernardo Bučo skulptūra „Nevėžis“. Paįstrio seniūnijos lankytinais oficialiai pripažinti skulptoriaus Juozo Zikaro gimtinės sodyba bei Lėktuvų muziejus.

O Smilgių seniūniją garsina rašytojos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės sodyba, Smilgių bažnyčia bei etnografinė sodyba. Upytės seniūnijoje turistai traukia į Čičinsko kalną, tradicinių amatų centrą ir Linų muziejų. Įdomių vietų gausa didžiuojasi Ramygalos seniūnija. Joje yra ir Bistrampolio dvaras, ir Pašilių stumbrynas, Barklainių koplyčia, Ramygalos malūnas. O nuvykusiems į Naujamiesčio apylinkes maga apžiūrėti karaimų kapines miestelio pašonėje, daugiakamienę pušį, Svirnupio vinkšną, Nauradų akmenį.