Greiti ir triukšmingi

Vakarinės Panevėžio dalies gyventojai guodžiasi jau įpratę prie cypiančių padangų ir kriokiančių nupjautų duslintuvų garsų per nelegalias jaunimo automobilių lenktynes prie prekybos centro, tačiau prieš daugiau nei mėnesį prasidėjusios naktinės diskotekos baigia išvaryti iš proto. Kone visas mikrorajonas tapo triukšmadarių įkaitais, mat net ir policija ne visuomet galinti pažaboti tokius „melomanus“.

Pasak Ateities gatvėje gyvenančios panevėžietės, nenorėjusios viešinti savo tikrojo vardo ir pavardės, miesto pašonėje esantis prekybos centras „RYO“ jau ne vieneri metai tapęs jaunimo traukos vieta. Tiesa, jaunuoliai čia renkasi ne dienomis, o naktimis, kai užsidaro visos parduotuvės ir restoranai.

„Gyvenu devintame aukšte ir puikiai matau, kai naktimis jaunimas mašinomis laksto aplink prekybos centrą. Prie tų cypiančių padangų ir nupjautų kiaurų duslintuvų jau pripratau. Miegamąjį įsirengėme kitame kambaryje, jo langai į kitą pusę. Beveik kiekvieną vasaros savaitgalį ten jaunimas draguoja“, – pasakojo panevėžietė.

Tačiau pabėgti nuo ten pat pradėtų rengti diskotekų, anot moters, neįmanoma. Jau daugiau kaip mėnuo savaitgaliais naktimis prekybos centro aikštelėje muzika leidžiama visu garsu. Naktinius jaunimo pasilinksminimus girdi ne tik gretimų namų gyventojai – muzika pasiekia ir gyvenančiuosius net Parko gatvėje, „Ąžuolo“ soduose.

„Tas garsas siaubingas. Iš mašinos net ir turint labai gerą garso įrangą tokios diskotekos nesurengsi. Todėl labai tikėtina, kad kažkokiu būdu yra prisijungiama prie prekybos centro garsintuvų, sumontuotų stovėjimo aikštelėje. Kito paaiškinimo neturiu“, – teigė Ateities gatvės gyventoja.

Prekybos centro „RYO“ automobilių stovėjimo aikštelė

Ji yra kreipusis ir į prekybos centro vadovybę, ir kvietusi policijos pareigūnus, tačiau šiems ne visada pavyksta pažeidėjus pričiupti už rankos.

„Arba jie visai nebijo policijos, arba turi kokius savus kanalus – kai išgirsta atvykstant patrulius, išjungia muziką. Nesuvokiama, kaip niekas negali sutramdyti šitų triukšmadarių“, – piktinosi ramybės naktimis išsiilgusi panevėžietė.

Ne visagalė ir policija

Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos specialistas Tadas Martinaitis patvirtino: pareigūnai nuolat sulaukia pranešimų dėl triukšmo prekybos centro automobilių aikštelėje po oficialių jo darbo valandų. Policijos atstovas pripažįsta: ne visuomet pažeidėjus pavyksta nustatyti – dažnu atveju atvykus pareigūnams jaunuolių pėdos jau būna ataušusios arba jie tvarkingai sėdi automobiliuose.

„Prekybos centro „RYO“ aikštelė yra vienas karščiausių taškų, kur mėgsta rinktis jaunimas. Praėjusį savaitgalį gyventojų ramybę per garsiai leidžiama muzika drumstusiems jaunuoliams surašyti administracinio pažeidimo protokolai, tačiau ne visais atvejais pavyksta nustatyti pažeidėjus“, – tenka konstatuoti T. Martinaičiui.

Jo teigimu, policija visuomet reaguojanti į iškvietimus. Kita vertus, anot policijos atstovo, reikėtų ir paties prekybos centro tam tikrų sprendimų.

„Daugiau nelabai galima ką padaryti. Šią problemą turėtų spręsti ir pats prekybos centras. Tam tikrus ženklus, draudžiančius stovėjimą po darbo valandų, stato ne policija, o Panevėžio miesto savivaldybė. Bet pats prekybos centras turi kreiptis į Eismo saugumo komisiją Savivaldybėje“, – teigė T. Martinaitis.

Savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Daiva Svirelienė tikino, kad jų skyrius šiemet skundų dėl jaunimo keliamo triukšmo nėra gavęs. Tačiau jeigu triukšmas yra keliamas naktimis, viešosios tvarkos specialistai nelabai kuo galėtų padėti.

„Jeigu tai būtų triukšmas, kylantis dėl ūkinės veiklos, pavyzdžiui, per garsiai veiktų prekybos centro kondicionieriai, tuomet tyrimo galėtume imtis ir mes. Šiuo atveju vienintelė išeitis – skambinti policijos pareigūnams“, – sakė D. Svirelienė.

Virsta net stulpai

„RYO“ prekybos centro vadovė Vilma Paškevičienė patikino, jog prašalaičiams prisijungti prie prekybos centro garsintuvų nėra galimybių. Jaunimas muziką leidžia iš savo automobilių ir dažnai migruoja iš vienos vietos į kitą, todėl garsas taip plačiai sklinda.

Asociatyvi nuotr.

„Patys ne kartą matėme, kaip muzika leidžiama iš automobilių. Garsas toks, kad net prekybos centro vamzdžiai vibruoja. Pas mus patogi ir apšviesta vieta jiems susirinkti, o iš čia pasileidę visu garsu „bumčikus“ migruoja po miestą. Kiekvieną kartą kviečiame policiją, bet jai atvykus dažnai pabėga ar išjungia muziką“, – apie kovą su triukšmadariais pasakojo V. Paškevičienė.

Jos teigimu, su naktimis pašėlti mėgstančiu jaunimu jau ne pirmi metai kovoja ne tik jie, bet ir šalia esantis prekybos centras „Babilonas“. Viena iš problemos sprendimo būdų būtų įrengti stovėjimą ribojančius ženklus, tačiau šiuo atveju to padaryti neįmanoma, nes prekybos centre yra ir visą parą dirbančių operatorių bei nuomininkų.

Nuo šėliojančių jaunuolių kenčia ne tik gyventojai, bet ir patys verslininkai. Per vykstančias nelegalias automobilių lenktynes jau ne kartą nukentėjo jų turtas. Be to, po tokių linksmybių tenka kuopti ir paliktas krūvas šiukšlių.

„Kovojame, kiek galime, nuolat kviečiame policiją. Ne tik triukšmaujama, bet ir avarijos kyla naktimis, virsta stulpai. Kai tokie įvykiai būna užfiksuoti, nuostolius atlygina. Kurį laiką būna ramiau, bet po kiek laiko ir vėl susirenka. Juk policijos posto pas mus neįrengs. Nežinome, kokių dar priemonių imtis“, – kalbėjo V. Paškevičienė.

Iš vienos vietos į kitą

„RYO“ automobilių stovėjimo aikštelė – ne vienintelė mieste jaunimo pamėgta naktinė vieta. Nelegalios lenktynės Panevėžyje jau senai yra tapusios policijos ir aplinkinių gyventojų galvos skausmu. Iš pradžių adrenalino mėgėjai burdavosi Pramonės gatvės gale.

Prieš kelerius metus dėl trankios muzikos, sportinių automobilių gausmo, kalnų tuščių alaus skardinių ir saulėgrąžų lukštų bei nuorūkų skundėsi K. Naruševičiaus ir Klaipėdos gatvių gale, už prekybos centro „Babilonas“ besikuriančio kvartalo naujakuriai. Jie lengviau atsikvėpė, kai buvo įrengti greičio ribojimo kalneliai.

Tuomet adrenalino ištroškęs jaunimas persikėlė į J. Janonio gatvės galą greta laisvosios ekonominės zonos. Galiausiai okupavo traukinių stoties policijos aikštelę S. Kerbedžio gatvėje. Tačiau dėl nuolatinių gyventojų skundų buvo iš ten išprašyti – pastatytas eismo ribojimo transporto priemonėms nuo 20 iki 5 val. ženklas.