Detektyvas vietoje sulos

Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė Rūta Liberienė antradienį sulaukė išsigandusių žmonių skambučio. Išėję į netoli gyvūnų prieglaudos Kaimiškio kaime esantį miškelį parsinešti sulos, pakeliui aptiko du nemažus uždengtus baltus kibirus nuo statybinio glaisto. Pasipiktinę miško teršėjais, jie nesitikėjo aptikę gerokai kraupesnį radinį.

Atidarę sandariai uždengtus kibirus, viduje išvydo du negyvus suaugusius katinus. Pasak R. Liberienės, patikrinus nustatyta, kad katinai nežymėti, tad jų šeimininkai kol kas nėra žinomi. Į įvykio vietą iškviesti policijos pareigūnai.

Neabejoja piktybiškumu

R. Liberienės teigimu, be tyrimų negalima atsakyti, kaip gyvūnai atsidūrė kibiruose. Visgi ji mano, kad katinai į juos veikiausiai buvo įkišti gyvi ir pritrūkę oro užduso.

„Vienas katinas buvo visas aplipęs glaistu. Jei būtų į kibirą įdėtas negyvas, nebūtų išsivoliojęs. Kitas rastas gulintis tokia poza, kad negyvo taip neįkištum. Jie greičiausiai buvo įgrūsti gyvi ir užduso, nes kibirų dangčiai labai sandariai uždaryti“, – pakraupusi R. Liberienė.

Gyvūnų prieglaudos vadovė sako nemananti, kad šie augintiniai buvo nužudyti neturint kur jų dėti. Pasak jos, prieglauda kačių perpildyta, bet visada ieškoma išeities, siūloma gyvūnus atiduoti ir kitiems globėjams.

„Dėl to niekas taip gyvūnais neatsikrato“, – teigia R. Liberienė.

Anot jos, draugijos savanoriai išmestų gyvūnų randa vos ne kas dieną, tačiau tokių žiaurių nužudymų dar nėra pasitaikę.

Šiuo metu prieglauda Kaimiškyje laikinais namais yra daugiau nei 60-iai kačių ir per 40 šunų. Nuo 2010-ųjų šiame kaime, buvusioje fermoje, įsikūrę gyvūnų globos namai verčiasi vien tik iš surenkamų aukų.

V. Zaleckienės nuotr.

Atsakomybės neišvengia

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos specialisto Tado Martinaičio teigimu, dėl žiauraus elgesio su gyvūnais dažniausiai keliama baudžiamoji byla ir kaltininkas stoja prieš teismą.

Už tai, kad žiauriai elgėsi su gyvūnu, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, taip pat už gyvūno kankinimą gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Pasak policijos atstovo, naivu manyti, kad tokie nusikaltėliai nesučiumpami.

2019 metais Panevėžyje buvo pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, 2020 metais – tiek pat. Pasak T. Martinaičio, vienas pernai pradėtas ikiteisminis tyrimas tebetęsiamas.

„Sakyčiau daug – šeši tokie tyrimai per metus. Vidutiniškai kas du mėnesius nutinka žiauraus elgesio su gyvūnais įvykis, dėl kurio pradedamas ikiteisminis tyrimas“, – sako T. Martinaitis.

Skriaudikę nustatė žaibiškai

Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė R. Liberienė tikisi, kad bus nustatyti ir šio įvykio kaltininkai. Juolab kad ir policija, ir prieglaudos savanoriai aktyviai aiškinasi, kas atvežė į mišką baltus kibirus. Apklausiami ir apylinkių gyventojai.

Pasak R. Liberienės, tai ne pirmas atvejis, kai tenka kreiptis į policiją, o savanoriams imtis detektyvo darbo. Užpernai mergina iš prieglaudos pavogė ką tik sterilizuotą, po operacijos gerai neatsigavusią kalytę ir ją išvesdama dar ir mušė. Prieglauda vaizdo įrašą įdėjo į „Facebook“ socialinį tinklą ir netrukus sulaukė vertingos informacijos – nustatyta ne tik vagilės tapatybė, bet ir gyvenamoji vieta. Netrukus kalytė vėl buvo prieglaudoje.

„Nuvažiavome su policija ir šunį atsiėmėme, o merginai skirta bauda“, – sako R. Liberienė.

Šuns vagilė tuomet atsipirko 90 eurų bauda.