Žmogaus ūgio šiaudinę Velykų dekoraciją Naujamiesčiui sukūrusi tautodailininkė Rima Serdikevičienė jau daug metų pina ir šiaudines tvirtoves, kasmet iškylančias miestelio prieigose.

„Tiesiog įsimylėjau šiaudinių rutuliukų vyniojimo techniką. Pernai tokiu būdu Velykoms gaminomės šiaudinius paukštukus, o šiemet jais papuošėme velykinį medį. Tai paprasti šiaudų gniužuliukai, tvirtai apsukti špagatu“, – pasakoja R. Serdikevičienė.

Tokie šiaudiniai rutuliukai sukabinti ant Velykų medžio – didelio šiaudinio rutulio, įtaisyto ant koto.

„Šiaudas labai dėkinga medžiaga, jį galima transformuoti kaip tik nori“, – džiaugiasi meistrė.

Naujamiestį papuošusią velykinę dekoraciją R. Serdikevičienė nupynė greitai – įgudusios rankos dirba labai sparčiai. O šiaudų tokiai grožybei pynėja buvo pasilikusi dar nuo Naujamiesčio šiaudinių skulptūrų parko statybų rudenį. Jame meistrė iš šiaudų sukūrusi bokštą su terasa balkone bei tris ąžuolus.

„Kūrinys šiaudinių skulptūrų parke dar neužbaigtas. Jau netrukus vėl kibsiu į darbus, planuoju nupinti daugiau medžių – storų, senų ąžuolų, kad jie apsuptų kubą. Užlipus ant jo matytųsi šiaudinė giraitė“, – pasakoja naujamiestietė.

Atgaivino seną paprotį

Visa margučių giraitė, arba alėja, kaip ją pavadino vietiniai gyventojai, išdygo Raguvoje. Miestelio kultūros centras pakvietė vietinius puošti Velykų medį ir atnešti didesnį margutį iš medžio drožlių plokštės.

„Kelerius metus gyvuoja miestelio tradicija visiems kartu pasipuošti Velykoms. Anksčiau margučius kabindavome ant ąžuolo. Šiais metais pasirinkome pušį, juk ir senovėje Velykų medis buvo vadintas velykine eglute“, – sako Raguvos kultūros centro vadovė Kristina Juškienė.

Velykine eglute būdavo vadinama paprasta neilga lazdelė su pritaisytomis bent 12 vielos šakelių. Kiekviename šakelės gale – išlenkiamas žiedas kiaušiniui įdėti. Lazdelė ir šakelės būdavo apvyniojami margais popierėliais, papuošiami popierinėmis gėlėmis ir pastatomi šventinio stalo viduryje. Tokia stalo puošmena būdinga Aukštaitijos regionui.

Margučiai iš sagų

Šiais metais Raguvos velykinis medis dar didesnis nei pernai. Margučius jam kūrė kultūros centro bendruomenė ir Trečiojo amžiaus universiteto Raguvos fakulteto studentai.

„Sulaukėme ne tik įprastai margintų kiaušinių, bet ir pagamintų iš sagų, nertų, megztų bei kitokių – išmonės tikrai netrūko“, – raguviškių fantazija džiaugiasi K. Juškienė.

Margučius raguviškiai kūrė namuose ir nešė į dėžę prie kultūros įstaigos. Taip jos vadovai bandė išvengti gyvo kontakto, kad visi liktų sveiki.

Velykinis medis dar nebaigtas puošti – gyventojai atneštas dekoracijas turėtų kabinti tiesiai ant medžio. Dar laukiama ir didelių – nuo vieno iki dviejų metrų aukščio – margučių iš medžio drožlių plokščių. Jiems irgi numatyta vieta velykinėje alėjoje.

„Visi labai išsiilgo švenčių, suėjimų. Anksčiau Velykas švęsdavome su dainomis, su kiaušinių ridinėjimais, o dabar taip negalima. Stengiamės žmonių nuotaiką kitaip pakelti“, – sako K. Juškienė.

Prireikė ir plokščių, ir vinių

Margučiais kiemą jau papuošė Adomavos ir Pragarėlės kaimų bendruomenė. Inga Čepaitienė ir Edita Jackuvienė iš medžio drožlių plokščių išpjovė įvairaus dydžio kiaušinių formas, jas dekoravo spalvotais siūlais, supintais apie sukaltas smulkias vinis.

Pragarėlės kaime gyvena 200 žmonių, o bendruomenės veikloje dalyvauja vos trečdalis. Pasak jos pirmininkės Dianos Stakelienės, sugalvoti, kaip atšvęsti šventes, idėjų netrūksta net ir sudėtingomis sąlygomis, tačiau jas įgyvendinti nedaug norinčiųjų.

„Rudenį puošėmės moliūgais, dabar margučiais – vis kažką sugalvojame, tik norėtųsi, kad daugiau žmonių prisidėtų prie mūsų minčių“, – neslepia bendruomenės vadovė.

Puoš ir rekordinį medį

O Panevėžyje, Vydūno gatvėje, kasmet išaugdavo praeivius stebindavęs rekordinis Velykų medis. Kiemo šeimininkė Aldona Ladavičienė pernai ant jo sukabino sunkiai įsivaizduojamą skaičių – net 3000 margučių. Tačiau šįmet panevėžietės nuotaikos kitokios. Ji sako nebeskubanti puoštis, o ir velykinių kiaušinių tiek nebeturi.

„Šitas karantinas prastai veikia – nelabai ir norisi puoštis, nėra nuotaikos linksmintis“, – prisipažįsta A. Ladavičienė.

Visgi ir per karantiną ji neatsisakė šeimos tradicijos – Panevėžys ir šįmet turės išskirtinę puošmeną. Tik šįkart A. Ladavičienė penktadienį rengiasi medį dabinti 500 margučių. Dalis jų liko iš praėjusių metų, dalį teks iš naujo kurti iš per metus sukauptų tuščių kiaušinių lukštų.

„Tai labai trapi puošmena. Daug margučių pernai sudužo kabėdami lauke. Juos išdaužo vėjas, lietus, o apnertieji išblunka nuo saulės, išsitampo. Kiti ir namuose laikomi per metus sutrupa“, –pasakoja Aldona.

Anūkų padedama, šiemet ji ruošiasi lauko dekoracijai margučius dažyti. Bet ir šis būdas ne toks paprastas – juk į skudurėlius su žolelėmis, svogūnų lukštais suvynioti tuščiaviduriai kiaušiniai neskęsta dažuose ir išplaukia į paviršių.

„Į dažus įdėtus kiaušinius tenka atsargiai paslėgti lėkštute, kad nuskęstų. Būna, kad lukštai ir neatlaiko, – visko pasitaiko šiame darbe“, – šypteli kūrėja.

A. Ladavičienė apgailestauja, kad dėl judėjimo tarp savivaldybių ribojimo negali išvykti Velykoms parsivežti šviežių medžių šakelių. Jos išskleisdavo pirmuosius lapelius ir gaiviai papuošdavo panevėžietės šventinį stalą.