Projektas pristatytas Panevėžio visuomenei, o Aukštaitijos sostinė – pirmoji Lietuvoje, kur bus pradėta statyti socialinė įstaiga.

Užuomazga prieš 3 metus

Projekto vadovas buvęs Panevėžio vicemeras Aleksas Varna naujienų portalui JP aiškino, kad projekto užuomazga atsirado dar 2018 metais.

„Panevėžyje steigti senelių namus 2018 metais pasiūlė investuotojai iš Prancūzijos. Jų atstovai susitiko su Panevėžio vadovais ir aptarė tokio projekto galimybių. Panevėžio miesto savivaldybė ir Prancūzijos kompanija „Opi Conseilo“ beveik prieš trejus metus pasirašė protokolą – prancūzų planai kurti senjorų kvartalą. Jame senoliai gyvens pagal sukurtą JAV modelį – iki gyvenimo pabaigos puikiai aprūpinti“, – pristatinėjo projektą A. Varna.

Pirmieji namai Panevėžyje

Pasak pašnekovo, šis projektas vykdomas ne tik Lietuvoje.

„Prancūzai projektą vykdo ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Estijoje. Centras įsteigtas Latvijos sostinėje Rygoje. Latvijos sostinėje jau yra pastatyti 7 namai. Mūsų šalyje pirmiausia namai senjorams bus statomi Panevėžyje, o vėliau Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose. Aukštaitijos sostinėje bus pastatyti 15 vietos senjorų namai“, – pasakojo A. Varna.

Lietuvoje investuos milijonus

A. Varna aiškino, kad Panevėžyje bus pastatyti 3 namai, o iki 2025 metų prancūzai į projektą visoje Lietuvoje investuos per 20 mln. eurų ir sukurs namus, kuriuose galės senatvės laukti apie 700 senolių.

Pasiteiravus, kad Panevėžyje prasidės senjorų namų statybos, projekto vadovas A. Varna teigė, kad greičiausiai pavasarį.

„Projektas pristatytas visuomenei. Jeigu bus gauti statybos leidimai, senjorų namų statybos prasidės kovo mėnesio pabaigoje. Planuojame, kad namai senoliams bus baigti statyti šių metų pabaigoje“, – aiškino A. Varna ir teigė, kad norint apsigyventi senjorų namuose, norą pareikš patys senoliai.