Kino centras „Garsas“ nenaikinamas – kinas, sutvarkius salę, bus rodomas M. Rimkevičaitės profesinio rengimo centre. Jau sudaryta sutartis su Panevėžio miesto savivaldybe dėl salės nuomos.

Vardą išlaikė

Būsimasis menų centras turės menininko Stasio Eidrigevičiaus vardą. Šią savaitę nuotoliniu būdu Seime vyko Kultūros komiteto posėdis ir aptartas S. Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) statybų klausimas.

Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas teigė, kad SEMC projektas ne tik Panevėžiui, bet ir visai Lietuvai.

„Kultūros ministras Simonas Kairys bendravo su S. Eidrigevičiumi, kuris patikino liekantis projekte. Kultūros ministerijos atstovai artimiausiu metu su Panevėžio miesto savivaldybės specialistais apsvarstys projekto eigą. Užtikriname, kad Panevėžyje visos kultūros ir meno rūšys yra vertinamos. SEMC savo vietą suras tiek vizualūs menai, tiek nekomercinio kino sklaida“, – sakė meras R. Račkauskas.

Kinui vieta surasta

Panevėžio miesto savivaldybei ir bendrovei PST pasirašius rangos darbų sutartį dėl kino centro „Garsas“ pastato rekonstrukcijos, pradėta ieškoti vietos, kur būtų galima rodyti kino filmus.

Šiai veiklai vykdyti, įvertinus M. Rimkevičaitės profesinio rengimo centro salę, nuspręsta kino filmus rodyti profesinio rengimo centre.

Sutartis pasirašyta

M. Rimkevičaitės profesinio rengimo centro direktorius Tautvydas Anilionis patvirtino, kad sulaukė informacijos iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

„Kadangi pagrindinis įstaigos dalininkas yra ministerija, todėl reikėjo derinti patalpų nuomą. Gavome atsakymą ir suderinome sutartį su Panevėžio miesto savivaldybe“, – naujienų portalui JP sakė T. Anilionis.

Tikina, kad statybos neteisėtos

Tačiau ne visi džiaugiasi aptverta kino centro „Garsas“ teritorija ir artėjančiais pastato rekonstrukcijos darbais.

Asociacijos „Netildom Panevėžio garso“ vadovas ir Panevėžio rajono savivaldybės architektūros skyriaus vedėjas Donatas Malinauskas teigia, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos taikos sutartyje aiškiai pasakyta, kad pažeidimai buvo padaryti ir statyba leidžiantis dokumentas 2018 m. gruodžio 5 dieną buvo išduotas neteisėtai, o dokumente konstatuojama:

„Iki 2018 m. gruodžio 5 d. leidimo išdavimo MB „Syrusas“ 2018 metais parengtas statinio projektas „Kultūros paskirties pastato Respublikos g. 40 Panevėžyje rekonstravimo projektas“ turėjo būti pateiktas derinti Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos, tačiau tai nebuvo atlikta. Taip pat rekonstruojamo pastato aukštis – 25,80 m, viršijo SP sprendiniais nustatytą galimą – 19 m. Todėl laikytina, kad Pareiškėja pagrįstai surašė 2020 m. balandžio 3 d. statybą leidžiančio dokumento išdavimo teisėtumo, prisijungimo sąlygų ir specialiųjų reikalavimų išdavimo terminų laikymosi patikrinimo aktą, kuriame konstatuota, kad leidimas išduotas neteisėtai.‘‘

Projektas

Menų centre bus įrengtos ekspozicijų, kino salės, transformuojamos edukacinės erdvės, holai, informacijos centras, parduotuvė – meno knygynas, mediateka, administracinės, sanitarinės, pagalbinės, ūkinės ir kt.

Stogas bus pritaikytas apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams. Rūsyje atsiras erdvus vestibiulis, rūbinė, sanitariniai mazgai, meno kūrinių saugykla ir archyvas, darbuotojų, ūkinės, inžinerinės, pagalbinės, sandėliavimo, dirbtuvių patalpos, požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

Pastato rekonstrukcijos darbus, už daugiau nei 9 mln. eurų, planuojama atlikti iki 2022 metų.