Juda net lova

Darbymečiu ir akmuo kruta, o rekonstruojant pirmąjį socialinį daugiabutį Panevėžyje toks darbų įkarštis, kad kruta ir kaimyninių namų puodai ant viryklių. Panevėžiečiai skundžiasi statybininkų keliama vibracija, triukšmu bei dingstančia elektra. Pastarieji teisinasi, jog tokių nepatogumų per statybas niekur neįmanoma išvengti.

Panevėžio savivaldybei prieš keletą metų pradėjus kalbėti apie būdą sutrumpinti milžinišką laukiančiųjų socialinių butų eilę buvusį mokinių bendrabutį rekonstravus į socialinį daugiabutį, piestu stojo ir būrelis gyventojų, ir netgi kai kurie politikai. Dabar jau įpusėjus pirmojo mieste tokio daugiabučio statyboms, kaimynai guodžiasi, jog nuo vibracijos ne tik jų langai, bet ir lovos dreba.

„Nuo praeitos savaitės vidurio darbo dienomis kasdien taip drebina, kad ir dabar lovoj lengvą vibraciją jaučiu, o indai tai kartais gerai patriukšmauja – ant dujinės viryklės puodai tarška. Ryte žadintuvo nebereikia“, – nepiktai juokiasi priešais rekonstruojamą pastatą, kitoje Aldonos gatvės pusėje esančio daugiabučio 5 aukšte gyvenantis Paulius.

Jis supranta, kad ramiau dirbti tokia technika statybų aikštelėje negali. Bet jam įdomu, ar tokią vibraciją keliančio žemę tankinančio vibracinio volo galingumas išties nėra per didelis.

„Įtrūkusių sienų ar kitų nuostolių dar nepastebėjau, bet neabejoju, kad pastatų konstrukcijoms turėtų atsiliepti“, – svarsto panevėžietis.

Sutrūko sienos

Netoli statybvietės esančioje Vaižganto gatvėje gyvenanti Rima pasakojo, kad nuo stiprokos vibracijos jau sutrūkinėjo jos buto sienos. Anot jos, dėl triukšmo ir galbūt nuo statybų nuolat dingstančios elektros vaikams sudėtinga namuose mokytis nuotoliniu būdu. Rima apie šias problemas norėjo pranešti Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai, tačiau nei prisiskambinti, nei gyvai užeiti per karantiną į tarnybą jai nepavyko.

Išsiaiškinusi, kad socialinį daugiabutį stato bendrovė „Kriautė“, panevėžietė pati susisiekė su statybininkais.

„Mano skundus išklausė, bet pokyčių nepajutau“, – pasakojo Rima.

Tankina gruntą

Socialinį daugiabutį statančios įmonės „Kriautė“ generalinis direktorius Jaunius Kavaliauskas tvirtina, kad kitaip būtinų darbų statybvietėje atlikti neįmanoma.

„Dėl elektros sutrikimų mes nesame kalti, nebuvo jokių avarinių situacijų. O vibravimas jaučiamas, nes reikia sutankinti gruntą prie pastato taip, kad atitiktų reikalavimus. Mūsų atlikti darbai yra tikrinami, kontroliuojami. Su jokia kita technika neįmanoma tinkamai paruošti grunto“, – aiškino bendrovės vadovas.

J. Kavaliauskas prašo kaimynų šiek tiek kantrybės, anot jo, gyventojams nepatogumų keliantys grunto tankinimo darbai eina į pabaigą. Tuo metu pastato viduje atlikta 50–60 proc. numatytų darbų.

„Viskas vyksta pagal planą – rekonstrukciją pradėjome šių metų liepą ir kitų metų tą patį mėnesį turime užbaigti. Šiuo metu darbai keliasi į vidų: tinkuojama, dedami langai, įrengiamos pertvaros. Ruošiamės tiesti buitinių, lietaus nuotekų vamzdynus. Įrengsime šildymo sistemą, kad žiemą būtų šilčiau dirbti viduje“, – vardijo „Kriautės“ statybos darbų vadovas Tadas Tičkūnas.

Tereiks baldų ir užuolaidų

Būsimasis daugiabutis nuo buvusio mokinių bendrabučio skirsis tiek išore, tiek vidumi.

„Vietoje koridorinės bendrabučio sistemos atsiras trys laiptinės. Viena jų, vidurinė, bus pritaikyta neįgaliesiems: bus įrengtas pandusas ir keltuvas į pirmą aukštą“, – pasakojo T. Tičkūnas.

Iš viso socialiniame daugiabutyje bus 71 butas, dauguma jų apie 35 kv. m vieno kambario su virtuve ir dušu bei tualetu. Keli butai bus 2 ir 3 kambarių.

„Gyventojai gaus visiškai įrengtus namus, liks tik atsivežti baldus ir užuolaidas“, – sako statybos darbų vadovas.

Greta socialinio daugiabučio suprojektuotos trys aikštelės: dvi automobiliams statyti, trečia – gaisrininkams privažiuoti, pastarojoje bus įrengtas ir hidrantas. Šalia atsiras ir vaikų žaidimų aikštelė.

Tokias vietas ruošiantiems asfaltuoti statybininkams teks dar kartą voluoti grunto pagrindą, o kaimyninių namų gyventojams laikyti nuo vibracijos šokinėjančius puodus.
„Dėl volo keliamos vibracijos žmonės ir į Savivaldybę kreipėsi, bet mes kitaip dirbti negalime, liktų broko“, – patikino T. Tičkūnas.

Vibracija nesistebi

Buvęs inžinierius ir ilgametis Panevėžio statybos tresto statybos vadovas Stanislovas Juodikis, gyvenantis Sodų gatvėje, sako negalintis skųstis, nors ir jo namuose penktadienį pusvalandžiui irgi buvo dingusi elektra.

„Kai vyksta statybos darbai, visokių nesklandumų nutinka. Pas ne kartą esu nutraukęs elektros kabelius. Nieko blogo nejaučiu, žmonės gražiai dirba, vyksta normali statyba“, – šypteli pensininkas.

Jam tik neramu, kad volavimo vibracija nepakenktų vienam penkiaaukščiui Danutės gatvėje. Šis prieš kelerius metus dėl šalia vykusių gatvės statybų šiek tiek nukentėjo – trūko pastato pamatai.

Pasiekė skundai

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė viešiesiems ryšiams Diana Dambrauskienė informavo, kad skundų dėl socialinio daugiabučio rekonstrukcijos tarnyba nėra gavusi.

O miesto Savivaldybę jau pasiekė panevėžiečių nerimo signalai.

„Gavome skundą dėl vibracijos. Problemą išsiaiškinti buvo perduota projekto vadovui. Mano žiniomis, jis įpareigojo rangovą laikytis normų. Kai Laisvės aikštę tvarkė, taip vibravo nuo volo, kad, rodės, ir visi pastatai aplink sugrius. Bet taip reikia“, – teigė Savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Dalius Vadluga.

Pirmajam socialiniam daugiabučiam namui statyti Panevėžyje ketinama panaudoti daugiau kaip 1,77 mln. Eur ES investicijų, iki 15 proc. prisidės ir Savivaldybė. Šiuo metu socialinio būsto eilėje – 256 laukiantieji. Dar metų pradžioje jų buvo 305. Vien per šiuos metus Savivaldybė sulaukė 81 prašymo suteikti tokį būstą.