Tokį tyrimą pagal pasaulinę praktiką atlikti buvo pasamdyta Kauno bendrovė „Kelprojektas“. Sąrašą rangovai pristatė rugpjūtį ir dabar jį įvertinti bus prašoma miesto Tarybos.

Žvyro dangos sukeliamos dulkės kenkia tiek šalia gatvių gyvenantiems žmonėms, tiek pėstiesiems bei važiuojantiems dviratininkams. Negana to, tokių kelių priežiūra sudėtinga: juos reikia nuolat lyginti greideriu, o kas 5–6 metus uždengti nauju žvyro sluoksniu, antraip būklė tampa labai prasta, patiriamos didelės kelių transporto priemonių eksploatavimo išlaidos.

Dėl tokių problemų Panevėžio savivaldybė šiemet užsakė galimybių studiją, kuria nusprendė pagal asfaltavimo būtinybę surikiuoti į eilę beveik visus miesto žvyrkelius ir gatves, kurių bituminė danga nudėvėta.

„Buvo atrinkta didžioji dalis mieste dabar esančių gatvių su žvyro ir sena bitumo danga, kurias reikėtų asfaltuoti, ir šie žvyrkeliai sudėti į prioritetinę eilę pagal minėtų darbų poreikį“, – aiškino Savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus specialistė Loreta Babilauskienė.

Eilė trejiems metams

Panevėžį apžiūrėję kauniečiai į savo studiją įtraukė 106-ias gatves, kurios sudaro daugiau nei 43 km. Jos apima visas miesto teritorijas ir vėliau bus tvarkomos pagal sudarytą eilę.

Į šį sąrašą patekusioje 31-oje gatvėje anksčiau buvo įrengtas frezuoto asfalto sluoksnis, jis vieną kartą apdorotas bitumine emulsija, paskleidžiant dolomitinę skaldelę. Šiose vietose danga nedulka, jos savo išorine išvaizda nesiskiria nuo asfaltuotų gatvių, bet jas reikia tvarkyti iš naujo.

„Gal kitais metais tik pirmąsias tris keturias gatves asfaltuosime. Čia tėra trejiems metams sudaryta prioritetinė, pirmumo eilė, apie finansavimą kol kas kalba neina. Lėšos asfaltuoti bus planuojamos ir skiriamos jau patvirtinus sąrašą“, – aiškino L. Babilauskienė. Pirmose sudaryto sąrašo vietose atsidūrė Matininkų, K. Naruševičiaus, Rėklių, Bendrijų gatvės.

Kriterijų ne vienas

Pasak sąrašo sudarytojų, žvyrkeliai asfaltuoti atrinkti pagal eismo intensyvumą, techninę būklę, lankytinų objektų, verslo įmonių skaičių, užstatymo tankį, gyvenamųjų namų skaičių, dviračių eismo intensyvumą ir kitus kriterijus.

Įvertinus atrinktų gatvių būklę, prie labai blogos dangos gatvių Panevėžyje priskirtos Alkupio, Bityno, Navadolio, Stiklių, Urėdijos ir Vilkiškio gatvės. Bloga danga nustatyta Bendrijų, Kalno, Kurorto, Neringos, Perkūno, Sodininkų, Svalios, Vėjo, Versmės, Vynupės ir Žiedo gatvėse.

Kiek iš viso mieste yra žvyrkelių ir kiek jų nepateko į sąrašą, karantino režimu dirbanti Savivaldybės specialistė duomenų pateikti negalėjo. Tačiau, pasak L. Babilauskienės, tikrai yra lauko keliukų, naujai rengiamų gatvių, kurioms apie asfaltą kol kas anksti svajoti.

„Jei dar tik adresas suteiktas, tai pirma gatvę reikia įrengti, tik tada ją pritaikyti patogiam gyvenimui“, – teigė specialistė.