Baigė gyvavimą

Elektronikos gatvės gale, ant marių kranto 1982-aisiais statytas 246 kv. m mūrinis pastatas kažkada priklausė buvusiai „Ekrano“ gamyklai ir tarnavo jai kaip vandens pumpavimo stotis. Pasak šioje įmonė daug metų dirbusio inžinieriaus Gintaro Brazinsko, čia būdavo iš marių siurbiamas vanduo, reikalingas gamybai ir kitoms reikmėms.

„Ekranui“ bankrutavus, siurblinė liko nuniokota prašalaičių. Atokią ir labai vaizdingą vietą pamėgo benamiai. Nekviesti svečiai ne tik nakvodavo apleistame pastate, bet ir išpjaustė jo vamzdynus, metalo konstrukcijas. O po pastatu plytėjo dideli rezervuarai.

„Kažkada buvome pasižiūrėti tos siurblinės. Ji parduota, matyti, kad ten bandoma ką nors daryti. Vargu ar tokie griuvėsiai liks, gal savininkui tik sklypo reikėjo – vieta labai gera“, – svarsto G. Brazinskas.

Vieta sportuojantiems

Kaip vaiduoklis riogsantis buvusios vandens pumpavimo stoties pastatas ant marių kranto neseniai pradėtas intensyviai griauti. Dabar telikusios jo pagrindinės konstrukcijos.

Permainų ėmėsi prieš dvejus metus siurblinę nusipirkęs verslininkas Egidijus Vogulis. Jo įmonė Panevėžyje užsiima automobilių prekyba.

„Ruošiame pastatą rekonstruoti, turime planų čia įrengti sporto salę. Tai nebus didelis verslas, bet pats mėgstu sportuoti ir matau galimybę šioje vietoje sudaryti sąlygas krepšinio, tinklinio, rankinio entuziastams“, – kalbėjo E. Vogulis.

Investuotojas tvirtino išsamiau papasakoti galėsiąs nebent po metų.

„Tariamės su architektais dėl projekto, bet dėl karantino jį galėtų pradėti rengti nebent nuo pavasario“, – teigia verslininkas.

Jo planams daug įtakos turi ir aplink esančios teritorijos situacija. Jei čia nebus sutvarkytos infrastruktūros, krūmuose prasmegusi sporto salė vargu ar ką sudomintų.

I. Stulgaitės-Kriukienės nuotr.

Užsitęsusi nežinia

Iki šiol praeivių akis bado ir buvusios siurblinės kaimynystėje tebestūksantys apleisti buvusio „Ekrano“ profilaktoriumo pastatas. Jį prieš metus aukcione įsigijo Panevėžio bendrovė „Anaris“.

Jos vadovas Andrius Zigmantas iki šiol negali tvirtai pasakyti, kam bus panaudotas šis didžiulis nekilnojamasis turtas.

Anot jo, situacija komplikuoja į Tinklų gatvę, kaip planavęs, vis dar nesikraustantis Priklausomybių ligų centras.

Kol kas „Anaris“ tik stengiasi prižiūrėti savo turtą: šienauja buvusio profilaktoriumo sklypą, ant pastato langų sudėjo nuo įsibrovėlių turinčias apsaugoti grotas, nupjaustė kopėčias. Šeimininkas tvirtino, kad dabar prašalaičiai į jo valdas užsuka rečiau.

Į kitą krantą

Marių pakrantėje, kur stūkso buvusio profilaktoriumo ir seniai nebeeksploatuojamos siurblinės griuvėsiai, Panevėžio savivaldybė numačiusi sutvarkyti infrastruktūrą.

Pernai už 68 tūkst. eurų iš privačių asmenų Savivaldybė nupirko 2,2 ha šiaurinėje marių pusėje, kur nuo seno įrengtas paplūdimys. Šį sklypą rengiamasi tvarkyti baigus įgyvendinti projektą pietinėje „Ekrano“ marių pakrantėje, kur jau įrengtos naujos medinės terasos, prieplaukos, vaikų žaidimų aikštelės, paplūdimiai, sporto ir poilsio zonos.

„Planuojama, kad šiais metais, baigus įgyvendinti „Ekrano“ marių sutvarkymo projektą pietinėje pakrantėje, darbai nesustos ir toliau bus tvarkomas paplūdimys šiaurinėje telkinio pakrantėje. Tikėtina, kad dar šią žiemą bus inicijuojamas techninio projekto rengimas, o vėliau ieškoma finansavimo šaltinių darbams atlikti“, – teigė Savivaldybės projektų vadovas Tadas Stanikūnas.

Šalia marių šiaurinėje jų pusėje turėtų atsirasti ne tik tvarkingas paplūdimys, bet ir automobilių stovėjimo, vaikų žaidimų aikštelės, pavėsinės.