Atliekų išvežimu besirūpinanti bendrovė „Panevėžio specialus autotransportas“ guodžiasi, jog vos spėja suktis. Panevėžiečiai nesuka galvos ir prie konteinerių verčia lapus, senus baldus, įvairius rakandus, nors tokias atliekas nemokamai priima specialios aikštelės.

Kai kuriose vietose vos sutvarkius didžiausius atliekų kalnus jau po kelių valandų vėl pririkiuotos milžiniškos stirtos. Nuo vasaros, kada atliekas ne vietoje verčiančius šiukšlintojus imta gaudyti prie konteinerių įrengus vaizdo stebėjimo kameras, jau nubausta aštuonios dešimtys pažeidėjų.

Piktžaizdė vidury miesto

J. Basanavičiaus gatvės 2-uoju numeriu pažymėtame name gyvenanti Jakaterina Ledneva per savo kiemą ramiai nebepereina. Uždarame, daugiabučių apsuptame kieme ne tik jai darosi nejauku. Žmonės nenustebtų, jei iš milžiniškos atliekų krūvos, suverstos prie konteinerių, vieną dieną išlįstų žiurkės.

Šiais konteineriais, esančiais vidiniame kieme, naudojasi keturi daugiabučiai. Konteineriai ištuštinami kiekvieną savaitę, bet šalia jų atliekų krūva vis didėja.

„Pats didmiesčio centras, o skęsta šiukšlėse! Kasdien pro buto langus matau, kaip toje stirtoje knisasi benamiai, vienas jų vidury dienos net naujai rastas kelnes matavosi. Ar tikrai pačiame miesto centre turėtų būti tokie vaizdai?“ – pasipiktinusi panevėžietė.

Akis badančius atliekų kalnus, pasak J. Lednevos, sunešė ne aitvarai, o patys aplinkinių namų gyventojai. Neapsikentusi tokio vaizdo panevėžietė pasakoja ne kartą skambinusi atliekų vežėjai – įmonei „Panevėžio specialusiautotransportas“,

„Paskutinį kartą vėl išgirdau tą pačią dainelę – informaciją perduos atsakingiems asmenims. Supykau, kad tik žada, bet nieko nedaro. Tada pradėjo teisintis, kad turi daug darbų, privalo laikytis grafiko. O kada bus laikas? Čia tokie atliekų kalnai, kodėl nepastato vaizdo kamerų? Kai žinos, kad gali gauti baudą, gal šitaip atliekų nevers“, – svarsto J. Ledneva.

Prieš kurį laiką kieme išvydusi sunkiąją techniką panevėžietė apsidžiaugė – pamanė, kad ir čia bus įrengta požeminė atliekų aikštelė. Visgi šioje vietoje trinkelėmis išklota senoji atliekų aikštelė.

P. Židonio nuotr.

Tvarkymas brangsta

Mieste augantys atliekų kalnai, pasak bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ Atliekų tvarkymo skyriaus vadovės Juditos Vingilytės, ne tik centro bėda. Atėjus rudeniui tokios krūvos prie konteinerių aikštelių tampa itin opi problema. Šalia lapų krūvų pradedamos versti ir senos padangos, buitinė technika, net baldai. Už tai gresiančios baudos, žmonėms, regis, nė motais.

„Krauti bet kokias atliekas prie konteinerių draudžiama, bet visi matome, kokios krūvos. Viena iš galimybių išvengti tokių šiukšlynų – patys gyventojai turėtų mus ar Savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos specialistus informuoti apie pažeidėjus ir juos fiksuoti“, – pataria J. Vingilytė.

Anot jos, lapai ir kitos žaliosios atliekos turėtų būti ne verčiami prie konteinerių, o vežami į aikšteles Senamiesčio, Savitiškio ar Pilėnų gatvėse. Ne vienoje miesto vietoje pastatyti ir tam skirti specialūs konteineriai: Pilėnų gatvėje 43, Staniūnų ir Ukmergės gatvių sankirtoje, Marijonų gatvėje 29 ir Parko gatvėje 39.

„Dažniausiai gyventojai eina lengviausiu keliu – tokiomis atliekomis atsikrato prie artimiausio konteinerio. Kasmet surenkame apie 2 500 tonų atliekų, nelegaliai paliktų šalia bendro naudojimo konteinerių. Reikia suprasti, kad dėl netinkamai atsikratomų šiukšlių visiems brangsta atliekų tvarkymas“, – pabrėžė J. Vingilytė.

Auklėja baudomis

Bendrovės atstovė patikino, kad savo eilės sulauks ir J. Basanavičiaus gatvės kiemas. Vis dėlto kada šiukšliavežiai jame pasirodys, ir ji negalėjo konkrečiai atsakyti.

J. Vingilytės teigimu, per dieną tiesiog fiziškai neįmanoma sutvarkyti viso miesto – jame tokių aikštelių yra daugiau nei du šimtai.

„Išvalius tris tokias aikšteles automobilis jau būna perpildytas ir yra priverstas važiuoti į sąvartyną Dvarininkų kaime. Per dieną surenkami didžiuliai kiekiai atliekų, bet kas iš to, jei aikštelės tik išvalomos ir vėl netrukus prisipildo. Gyventojai turbūt galvoja, kad jeigu atliekos išvežamos, vadinasi, jomis galima bet kaip atsikratyti. Labai trūksta panevėžiečių sąmoningumo“, – teigė J. Vingilytė.

Nuo vasaros šiukšlintojus imta auklėti baudomis. „Panevėžio specialus autotransportas“ nuo liepos prie konteinerių pradėjo montuoti kilnojamąsias vaizdo kameras. Pasak bendrovės Klientų aptarnavimo skyrius vadovės Jurgitos Juodviršienės, jau išaiškinta 80 pažeidėjų. Visi jie perduoti Savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriui, kur sprendžiama dėl nuobaudos.

Savo ruožtu šio skyriaus kontrolieriai stebi kitus karštuosius taškus – ten, kur net nėra numatyta atsikratyti atliekomis. Tokiose vietose šiemet vaizdo kameros buvo statytos 18 kartų ir užfiksuota 30 pažeidimų. Praėjusiais metais vaizdo kameras teko traukti 52 kartus – iš viso surašyta 70 administracinių pažeidimų protokolų.