Šį mėnesį Panevėžio savivaldybėje surengtame sankryžos rekonstravimo projekto viešajame svarstyme susidomėjusiųjų miestui svarbiu projektu nesulaukta, todėl sumanymas be jokių pakeitimų siunčiamas įgyvendinti.

„Mūsų gyventojams įdomesni miesto centrinės dalies projektai, diskusijų sulaukė ir tiesiama Šiaurinė gatvė“, – mano Savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Darius Linkonas.

Tačiau suprojektuota žiedinė sankryža pramoniniame miesto pakraštyje, anot jo, ne ką mažiau svarbi.

„Pamėginkite tą vietą pasiekti J. Janonio gatve po darbo valandų ir įstrigsite kamštyje“, – sako pavaduotojas.

Automobilių daugės

Planuojama rekonstruoti sankryža šiuo metu reguliuojama šviesoforo. Važiuojamoji šios vietos dalis ir šaligatviai nusidėvėję ir nelygūs. Sankryžoje rytais ir vakarais susidaro ne tik didelės spūstys, ne tokie reti ir transporto priemonių susidūrimai.

Projektą rengusiųjų duomenimis, joje šiais metais jau įvyko trys 3 avarijos, per kurias nukentėjo žmonės. Šiuo metu baigiama tiesti Šiaurinė gatvė, sujungsianti Pramonės gatvę su link Pasvalio vedančia Smėlynės gatve. Prognozuojama, kad po tokios gatvių tinklo plėtros turėtų išaugti transporto eismas ir su Pramonės gatve susikertančioje J. Janonio gatvėje.

Į tokius eismo pokyčius jau reaguoja ir Panevėžio verslas. Naujos žiedinės sankryžos projektą Panevėžio miesto savivaldybei dovanoja J. Janonio gatvėje veikianti įmonė „Roquette Amilina“.

„Negalima sakyti, kad projektas rengiamas dėl vienos įmonės. Žiedinė sankryža užtikrins didesnį eismo saugumą, transporto pralaidumą“, – pabrėžia D. Linkonas.

P. Židonio nuotr.

Pakeis šviesoforus

Skaičiuojama, kad įrengti naują žiedinę sankryžą atsieis preliminariai apie 1,5 mln. eurų. Iš jų maždaug 847,4 tūkst. Eur sudarytų europinė parama, dar kelias dešimtis tūkstančių eurų pridės valstybė.

„Projekto viešinimas baigtas, dabar prasidės kitos procedūros. Sankryžos statybos tikėtinos jau kitais metais, priklausys, kaip seksis nupirkti rangos darbus“, – sako D. Linkonas.

Panevėžyje planuojama ir dar keletas naujų žiedinių sankryžų. Viena tokių jau baigiama projektuoti ir vienoje pavojingiausių Klaipėdos ir Dariaus ir Girėno gatvių sankirtoje.

Žiedinės sankryžos taip pat numatytos Marijonų ir Stoties, Smėlynės ir Šiaurinės, Tinklų ir Senamiesčio, Elektronikos bei J. Biliūno gatvių sankirtose.