Šventę koregavo nutarimai

Grėsmė 517-ajam Panevėžio gimtadieniui iškilo tuomet, kai Lietuvos vyriausybė rugpjūčio 19 dieną pakoregavo nutarimo „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“ punktus.

Vienas iš punktų, kuris įsigalioja nuo rugsėjo 1 dienos, skamba taip:

„Nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. atvirose ir uždarose erdvėse organizuojamuose renginiuose žiūrovų ir (ar) dalyvių skaičius neribojamas, jei renginio organizatoriai užtikrina bilietų platinimą ir (arba) žiūrovų ir (ar) dalyvių registravimą elektroniniu būdu. Jei renginio organizatoriai to užtikrinti negali, renginyje leidžiama dalyvauti ne daugiau kaip 300 žiūrovų ir (ar) dalyvių.“
Skelbs registraciją

Po šio nutarimo Panevėžio miesto valdžia sprendė, ar bus galima minėti 517-ąjį Panevėžio gimtadienį be trikdžių.

„Šis nutarimas koregavo mūsų planus. Buvo net tokių minčių atšaukti gimtadienio šventę. Tačiau, pasikonsultavę su kitų miestų atstovais, kuriuose taipogi vyksta šventiniai renginiai, suradome būdą, kaip galima minimaliai paminėti Panevėžio gimimo dieną. Skelbsime šventės dalyvių ir žiūrovų registraciją ir, manome, kad ji bus naudinga – panevėžiečiai pasinaudos galimybe dalyvauti ir stebėti šventinius renginius“, – aiškino Panevėžio miesto savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Asta Čeponienė.

Ieško pozityvo

Panevėžio bendruomenių rūmų direktorė Sandra Myškienė sakė, kad šiųmetis miesto gimtadienis bus kitoks.

„Tam turėjo įtakos ne tik Laisvės aikštės renovacija, bet ir pandemija, kurios bangos vis dar ritasi. Tačiau į viską žiūrime pozityviai. Kiekvienas iššūkis yra įveikiamas, nes atrandame naujų erdvių, kuriose galima surengti išskirtinį šventės akcentą, įgyvendinti naują idėją. Nors esame įsprausti į kitokį formatą, bet atrandame kaip tame formate pasirodyti ir parodyti“, – aiškino kultūros įstaigos vadovė.

Sukūrė žemėlapį

Bendruomenių rūmų vadovė džiaugėsi, jog gimė įdomus gimtadienio šventės žemėlapis.

„Juk ir šventė turi savotišką pavadinimą – „Miestui prie upės Panevėžiui – 517“. Gimtadienio žemėlapis vingiuoja palei Nevėžio upę, o atskirose upės pakrantės erdvėse 517-ojo gimtadienio akcentai. Panevėžiečiams turėtų rūpėti visur patekti ir apeiti visas žemėlapyje nurodytas vietas, kuriose veiksmo bus. Gimtadienio maršruto ilgis apie 4 kilometrai. Šventės žemėlapio pradžia – pėsčiųjų tiltas netoli Bendruomenių rūmų, o pabaiga naujasis pėsčiųjų tiltas Kultūros ir poilsio parke“, – pristatė žemėlapį S. Myškienė.

Žemėlapiai išmaniuose telefonuose

Panevėžio miesto gimtadienio organizatorė S. Myškienė pristatė šventės žemėlapį ir paaiškino, kaip juo naudotis.

„Žemėlapius su šventės vietomis dalinsime, bet panevėžiečiai juos galės turėti savo išmaniuose telefonuose. Reikės tik nufotografuoti QR kodą ir suaktyvinti žemėlapį. Daugelį dalykų šiųmečiame gimtadienyje teko atsisakyti, nes COVID-19 koregavo šventinius akcentus. Nebebus šventinės eisenos, vėliavos pakėlimas vyks jau prie miesto Savivaldybės, o mugė išsidrieks A. Jakšto gatvėje – nuo Bendruomenių rūmų iki „Aukštaitijos“ sporto rūmų. Dar mugė vyks ir Maironio take, ir prie „Cido“ arenos“, – aiškino kultūros įstaigos vadovė.

Atrado naujas erdves

Bendruomenių rūmų Renginių organizavimo skyriaus vedėja Judita Kačinskaitė pasakojo, kad Nevėžio upės pakrantės ir atnaujintas Kultūros ir poilsio parkas suteikė miesto gimtadieniui naujų erdvių.

„Atradome Maironio taką ir šalia esančią aikštę, Nevėžio pakrantę netoli bendrovės „Kalnapilis“, išskirtinės erdvės Kultūros ir poilsio parke. Išnaudosime net ir įrengtais stiklo balkonais upės pakrantėse. Čia vyks įvairūs koncertai, interaktyvios programos. Beje, šeštadienio vakariniai koncertai vyks ne vienoje vietoje, bet jų laikas bus toks pats. Tai darome todėl, kad šventės žiūrovai galėtų pasirinkti, kurį atlikėją šeštadienio vakarą norėtų girdėti, ar Vido Bareikio, ar Sauliaus Petreikio, ar grupės „OG Version“, – informavo J. Kačinskaitė.

Ieškojimų ir suradimų šventė

Pasak Panevėžio 517-ojo gimtadienio organizatorių, visų šventės akcentų išvardinti neįmanoma.

„Svarbu, kad šventė vyks, o panevėžiečiai ir svečiai laikysis saugumo taisyklių – tą įpareigoja priimti nutarimai. Juk saugodami save, apsaugosime ir aplinkinius. Šiųmetė šventė – tokia, kad reikia ieškoti, surasti ir džiaugtis radybomis, kurios nudžiugins ir kiekvienam šventę padarys išskirtine, pažintine, nepakartojame ir iš naujo atrasta“, – linkėjo šventėje rasti savus akcentus organizatorės.