Keisis maršrutai

Dėl gatvių remonto nuo pirmadienio keisis 4, 6, 6A, 16 autobusų maršrutai. Tokie pokyčiai planuojami iki pat 2021-ųjų gruodžio, kai Elektros ir Vasario 16-osios gatvės bus baigtos tvarkyti.

Autobusai 4-uoju maršrutu kursuos šiomis gatvėmis: J. Basanavičiaus g.–Smėlynės g.–Senamiesčio g., o grįš Senamiesčio g.–Marijonų g.–Stoties g.–Respublikos g.–P. Puzino g.–A. Smetonos g. (toliau maršruto trasa nesikeičia).

Autobusai 6-uoju ir 6A maršrutais kursuos J. Basanavičiaus–Smėlynės–Marijonų–Pušaloto gatvėmis, o grįš Stoties g.–Respublikos g.–P. Puzino g.–A. Smetonos g. (toliau maršruto trasa nesikeičia). Autobusai 16-uoju maršrutu važiuos Parko –Tulpių–Taikos al.–Stoties gatvėmis, o grįš Stoties–Taikos al.–Tulpių–Parko gatvėmis.

Rekonstruota gatve neišvažiuoja

Panevėžio savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus specialistės Inos Urbonavičienės teigimu, uždarius remontui centrines Elektros ir Vasario 16-osios gatves, autobusų eismą svarstyta nukreipti A. Jakšto gatve. Tokia idėja liko neįgyvendinta po bandymų paaiškėjus, kad tokių gabaritų transporto priemonei ja važiuoti būtų neįmanoma. Pasak I. Urbonavičienės, autobusas bandė porą kartų važiuoti šia gatve ir kilo bėdų sukant į kairę iš itin judrios Smėlynės gatvės. Be to, autobusui sudėtinga įveikti staigų A. Jakšto gatvės posūkį.

„Autobusas posūkyje išlenda į priešpriešinę eismo juostą. Jei tuo metu važiuotų automobilis, būtų liūdna“, – sako I. Urbonavičienė.

Po bandymų paaiškėjo, kad autobusams nepritaikyta ir A. Jakšto–Stoties gatvių sankryža. Joje pasukti į dešinę trukdo remontuojant gatvę sudėti borteliai.

„Norėjome A. Jakšto gatve organizuoti 6, 6A, 4 autobusų eismą pirmyn ir atgal, bet paaiškėjo, kad ji nėra pritaikyta viešajam transportui, tad buvo pasirinkti kiti, mažiausiai skausmingi ir labiausiai viešajam transportui pritaikyti variantai“, – aiškino I. Urbonavičienė.

Naujos stotelės

Pasikeitus autobusų maršrutams, atsiras ir naujų autobusų stotelių. Vieną jų numatyta įrengti P. Puzino gatvėje, vos užsisukus link Panevėžio pataisos namų. Ši stotelė vadinsis „J. Balčikonio gimnazija“. Šia gatve daugiau nei metus važiuos 4, 6 ir 6A autobusai. Dar trys naujos laikinos stotelės atsiras Tulpių gatvėje ir Taikos alėjoje. I. Urbonavičienės teigimu, viena tarpinė stotelė 16-ojo maršruto autobusui bus įrengta Tulpių gatvėje netoli galinės 8-ojo maršruto autobuso stotelės. Pastaroji 16-ajam maršrutui netinka, nes į ją įvažiavęs autobusas nebegalėtų pasukti į dešinę.

„Planuojame įrengti peroną, kad žmonės galėtų laukti autobuso“, – tvirtina specialistė.

Dar dvi laikinos stotelės numatytos abiejose Taikos alėjos pusėse. Pasak I. Urbonavičienės, dėl jų tikslių vietų dar svarstoma. Veikiausiai stotelė bus įrengta automobilių vietų sąskaita už alaus daryklos, arčiau Respublikos gatvės, kur dabar yra automobilių stovėjimo aikštelė.

Nepatogumų neišvengs

Po tokių maršrutinių autobusų eismo permainų susisiekimas su miestu taps patogesnis Tulpių mikrorajono gyventojams, tačiau kitiems teks susitaikyti, kad Panevėžio centras bus sunkiau pasiekiamas.

Pasiekti Laisvės aikštę, Respublikos, Kranto ir kitas gretimas gatves teks arba nuo J. Basanavičiaus gatvės pradžios, arba susidėlioti kitą maršrutą.

I. Urbonavičienė sutinka, kad pirmomis dienomis vairuotojams ir autobusų keleiviams bus sudėtinga susigaudyti.

„Suprantu, kad žmonėms kils problemų, nepatogumų, bet šiuo atveju neturime kito pasirinkimo“, – tvirtina Savivaldybės atstovė.

Asfaltą keis trinkelės

Esmines autobusų eismo permainas diktuoja dar vieni remonto darbai miesto centre. Greta tebetvarkomos Laisvės aikštės esančiose Elektros ir Vasario 16-osios gatvėse numatyta pakeisti dabartinę asfalto dangą į trinkeles, taip pat trinkelėmis iškloti šaligatvius, atnaujinti lietaus nuotekų tinklus.

Dėl šių darbų Savivaldybė praėjusią savaitę pasirašė rangos sutartį su Panevėžio statybos trestu, jau nuo praėjusios vasaros rekonstruojančiu Laisvės aikštę su jos prieigomis. Šios remontą žadama užbaigti lapkritį–gruodį.

Elektros, Vasario 16-osios gatvių remontas atsieis 1 mln. eurų, Laisvės aikštės – apie 6 mln. eurų.