Panevėžiečiui Egidijui Panevėžyje, remontuojamoje J. Janonio gatvėje nutikusi smulki automobilio avarija baigėsi nedideliais mašinos aplamdymais. Tačiau šis menkas įvykis netrukus išsirutuliojo į įdomų galvosūkį tiek jam, tiek kelininkams ir netgi patiems pareigūnams.

Gatvėje be sveikatos sužalojimų ar didesnių nuostolių įvykstančių automobilių avarijų policija į vietą aiškintis seniai nebevyksta. Užtenka vairuotojams užpildyti eismo įvykio deklaraciją ir visi išsiskirsto savais keliais.

Tačiau antradienio vidurdienį J. Janonio gatvėje apsidaužius dviem automobiliams pareigūnų pagalbos visgi prireikė.

„Apie 12.30 val. važiuodamas nuo Nemuno gatvės žiedinės sankryžos J. Janonio gatve, pamačiau, kad dėl remonto darbų kelias padalintas ženklais ir viena jo pusė uždaryta. Taigi pasileidau kaire eismo puse ir vienu metu į mano juostą iš remontuojamos dalies iššoko ta pačia kryptimi važiuojantis kitas automobilis. Jis ketino sukti į kairėje pusėje buvusią įvažą į kiemą ir atsitrenkė į mane. Per įvykį aplamdytas mano mašinos sparnas, paliestas buferis“, – avarijos eigą pasakojo Egidijus.

Patirti nuostoliai dėl 1999 m. automobilio „Volkswagen Sharan“ apgadinimo savininko per daug nenugąsdino. Bet tarp avarijos dalyvių kilo klausimų, kuris iš jų kaltas: vienas važiavo remontuojama gatvės dalimi, savo puse, o kitas ją manė esant uždarytą eismui ir pasirinko likusią laisvą kelio juostą.

Suabejojo pareigūnų kompetencija

Į įvykio vietą iškviesti policijos pareigūnai apžiūrėjo gatvę, kelio ženklus ir konstatavo, kad dėl avarijos kaltas Egidijus, nes esą važiavo priešpriešine eismo juosta.

„Užpildėme eismo įvykio deklaraciją pagal policijos sprendimą. Bet vėliau ėmiau stebėti eismą ir pamačiau, kad ne aš vienas priešinga eismo juosta važiuoju: ja pro akis prariedėjo mokomasis „Regitros“ automobilis, net ir policijos ekipažas taip pat važiavo“, – apie savo nuostabą po įvykio pasakojo panevėžietis.

Išaiškinti eismo taisykles remontuojamoje J. Janonio gatvėje vairuotojas nusprendė pasikviesti ir pačius kelininkus. Šie panevėžiečiui patvirtino, kad viena kelio pusė tikrai uždaryta ir Egidijus, policijos pripažintas kaltu, visgi važiavo teisingai.

„Remontuojamoje gatvėje prieš avariją nebuvo jokio eismo reguliavimo, nepastebėjau ir nukreipiančių ženklų, nebuvo aišku, kaip važiuoti. O ir pareigūnai neatrodė itin kompetentingi – paklausė kitas vairuotojas kažko konkrečiai dėl B kategorijos vairuotojo teisių ir jie negalėjo atsakyti“, – pastebėjo Egidijus.

Ieškos paaiškinimo

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) komunikacijos specialisto Tado Martinaičio teigimu, nesutinkant su policijos sprendimu visada galima kreiptis ir prašyti peržiūrėti eismo įvykio aplinkybes. Egidijui irgi patarta atvykti į Kelių policijos tarnybą Molainių gatvėje.

Atliekant kelių remonto darbus, pasak T. Martinaičio, paprastai visos schemos, susijusios su eismu, derinamos su policija. Tačiau už schemos įgyvendinimą (ženklų, šviesoforų ir kt. pastatymą) atsakinga įmonė, atliekanti darbus, šiuo atveju – „Panevėžio keliai“

„Gal eismo sąlygos suderintos ir buvo, bet ar sudėjo kelininkai ženklus, kaip priklauso? Viską reikia aiškintis. Tai nebus labai sunku, nes ir pareigūnų automobiliuose yra vaizdo kameros, jos plačiai filmuoja“, – pabrėžė T. Martinaitis.

Gatvė perasfaltuojama

Panevėžio savivaldybė gegužę viešuosiuose pirkimuose už 5,2 mln. eurų nupirko gatvių remonto darbų. Per trejus metus kelininkų sulauks 27 gatvės ar jų atkarpos. Į šį sąrašą pateko ir J. Janonio gatvės dalis nuo Nemuno gatvės žiedinės sankryžos iki Bernatonių gatvės.

Pasak Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojo Dariaus Linkono, šioje gatvės atkarpoje perklojamas viršutinis asfalto dangos sluoksnis – nufrezuojami 4 cm asfalto sluoksnio ir dengiama iš naujo. Lygiai taip pat praėjusią savaitę daryta Pramonės gatvėje, dabar – dar ir J. Bielinio gatvėje.

Ar kelininkai teisingai buvo pastatę remontuojamoje J. Janonio gatvėje eismą žyminčius ženklus, už tai atsakinga bendrovė „Panevėžio keliai“ atsakymo nepateikė.