Įsigijęs kempingo operatoriaus teises, K. Butkus neslėpė ambicingų planų paversti šią vietą patrauklia tiek pasvaliečiams, tiek miesto svečiams. „Man, mano šeimai, draugams Pasvalys mielas širdžiai, pasistengsime, jog ta meile užsikrėstų ir čia užsukantys turistai. Permainas pradėsime nuo mažų detalių“, – tapęs kempingo šeimininku tuomet „Darbui“ sakė K. Butkus.

Tampa traukos centru

„Atvažiuoji į Pasvalio kempingą, o ten kaip pasakoje! Paspirtukai, mobiliosios pirties ir kubilo nuoma, kavinukė, namukai apsistoti, nuostabus parkas! Vau, rekomenduoju užsukti, nes tai puiki vieta poilsiui! Kostai, nesustok!“ Tai tik vienas iš pastarosiomis dienomis feisbuko platybėse rastų įrašų apie Pasvalio kempingą. Prieš savaitę jame lankydamiesi ir kalbėdamiesi su Kostu Butkumi įsitikinome, kad pacituotas feisbuko įrašas nėra reklaminis triukas ar momentinio susižavėjimo išraiška.

Prieš metus jauno iniciatyvaus verslininko puoselėtos svajonės paversti Pasvalio kempingą patrauklia vieta ne tik kad nepriblėso, bet ir įgavo didesnį pagreitį.

Kas gi pasikeitė kempinge mažiau nei per metus?

„Startavome pernai rugpjūčio pradžioje. Stovyklavusiems jauniesiems sportininkams leidome baigti sezoną. Per tas dvi savaites pasiruošėme kempingo namelių remontui – supirkome reikalingas medžiagas, nuodugniai apžiūrėjome, ką pirmiausia reikia taisyti“, – sakė Kostas. Į darbus kibo ne tik šeima – tėtis, mama, brolis ir jis pats – bet ir senelis, tetos, dėdė, bičiuliai. Visi talkininkai darbus pasiskirstė pagal savo sugebėjimus. Pavyzdžiui, senelis tvarkė santechniką.

Iki šiol Pasvalio kempinge vasarą stovyklaudavo beveik vien tik sportininkai, o rudenį ir žiemą nameliai dažniausiai būdavo tušti. Naujasis kempingo šeimininkas, išstudijavęs Lietuvos ir užsienio šalių kempingų veiklą, tvirtino, kad buvęs mūsų kempingo įvaizdis neatitiko klasikinių šio verslo standartų. Anot Kosto, kempingas negali būti paverstas vien tik sportininkų poilsio ir treniruočių baze. Tačiau, anot pašnekovo, tai nereiškia, kad Pasvalio kempinge nebepamatysime stovyklaujančių ir šalia esančiame stadione kamuolius gainiojančių jaunųjų sportininkų. Jiems statomi du aštuonviečiai nameliai. Vieno statinio darbai jau eina į pabaigą. Taigi, sportininkams bus galima pasiūlyti 16 vietų. Jaukiuose mediniuose nameliuose bus tik lovos, o dušais, tualetais ir virtuve sportininkai naudosis kitame pastate. „Svarstome, ar nevertų statyti ir trečią namelį. Žiūrėsime, koks bus poreikis“, – kalbėjo K. Butkus. Naujasis kempingo operatorius, pats būdamas didelis sporto mėgėjas ir sveiko gyvenimo būdo propaguotojas, viliasi, kad Pasvalio kempingas ir toliau liks jaunųjų sportininkų mėgstama vieta. Pašnekovas minėjo, kad ir pats mąsto apie tokių stovyklų organizavimą.

Dabar Pasvalio kempingo klientams parengta 14 kambarių su visais patogumais. Tačiau koronaviruso pandemija ypač skaudžiai smogė turizmo verslui – užsidarė ne tik kempingai, bet ir viešbučiai, moteliai. Švelnėjant karantino režimui, atsigavimo ženklai, anot Kosto, jau jaučiami. „Po truputį daugėja užsakymų. Ką tik viena šeima telefonu teiravosi, ar galima trumpam apsistoti su kemperiu“, – pasakojo Kostas. Informaciją apie Pasvalio kempingą ir jo paslaugas galima rasti įvairiuose šio verslo internetiniuose tinklalapiuose. Su užsienio klientais savininkas dažniausiai bendrauja anglų kalba. Tačiau buvo priverstas išmokti ir rusiškai, nors sėdėdamas mokyklos suole gana skeptiškai vertino šios kalbos vartojimo galimybes. Rusiškai tenka bendrauti su rusais, ukrainiečiais, baltarusiais.

Kilnus gestas senjorams

Prie baro mus pasitiko žaviai šypsodamasi Gabija. Ji klientams siūlo rinktis ne tik įvairių rūšių kavos, bet ir „Ustukių malūno“ gardžių trapučių. O labiau išalkusieji susigundo ir sumuštiniais. Tik alkoholio mėgėjams teks nusivilti – jo čia nė su žiburiu nerasi. Tokia yra principinė jaunojo kempingo šeimininko pozicija ir jis džiaugiasi, kad sulaukia vis daugiau įvairaus amžiaus lankytojų.

Koronaviruso pandemijos fone turbūt prasčiausiai jaučiasi senjorai. Ne vien dėl to, kad jiems virusas pavojingiausias. Ant kultūros įstaigų, kavinių durų iškabinti skelbimai, rekomenduojantys nesilankyti vyresnio amžiaus žmonėms juos žeidė psichologiškai. Tuo tarpu Pasvalio kempingas senjorams plačiausiai atvertas. Jie čia nemokamai vaišinami kava. „Neprašome asmens dokumentų ir neklausiame metų. Kai kurie žmonės sulaukę keturiasdešimties jau galbūt pasijunta senjorais, o kiti jaunatviškai jaučiasi būdami ir septyniasdešimties metų“, – šypsodamasis svarstė K. Butkus. Tokiu gestu, anot kempingo šeimininko, skatinamas ir senjorų fizinis aktyvumas – pasivaišinus tonizuojančiu gėrimu, malonu pasivaikščioti parko takeliais. Apie šios gražios akcijos populiarumą byloja Kosto pasakotas vienas epizodas.

Vieną rytą prie kempingo su sūnumi vaikščiojusią pagyvenusio amžiaus moterį jis pakvietė kavos. Išgirdusi netikėtą malonų pasiūlymą, senjorė net apsiašarojo ir sakė, kad sukalbės poterius už geraširdį kempingo šeimininką. Tos pačios dienos vakare kempinge ji pasirodė su dviem panašaus amžiaus draugėmis. Pasivaišinusios kava, senjorės atsidėkojo Kostui gražiais padėkos žodžiais ir linkėjimais. „To ir užtenka. Nuoširdžių teigiamų emocijų juk už jokius pinigus nenupirksi“, – patenkintas kalbėjo K. Butkus.

Kostas džiaugiasi, kad kempingą taip pat pamėgo mamos su mažais vaikais. Kol atžalos siaučia atnaujintose žaidimų aikštelėse, mamos pavėsinėse ar ant sėdmaišių mėgaujasi kava. Į kavinę dažnai užsuka ir futbolo aikštėje besitreniruojančių vaikų tėvai.

Parko takeliais rieda paspirtukai

Sparčiai populiarėjanti ekologiška transporto priemonė – elektrinis paspirtukas, anot Kosto, dabar pati populiariausia kempingo siūloma paslauga. „Iš anksto visi septyni rezervuoti nuo ryto iki vakaro, vos spėjame pakrauti akumuliatorius“, – šyptelėjo pašnekovas. Pasvaliečiams pasiūlęs šią pramogą, jaunasis verslininkas, kaip sakoma, pataikė tiesiai į dešimtuką. Sunku atsispirti pagundai ekologiška transporto priemone pasivažinėti jaukaus parko takais, mėgaujantis pačia gražiausia gamtos muzika – medžių ošimu ir paukščių čiulbesiu. Pašnekovas minėjo, kad paspirtukus nuomojasi ne tik jaunimas. Ši pramoga vis dažniau tampa šeiminė. Būna klientų, kurie net po keturias valandas važinėjasi. Tad paspirtukus patariame iš anksto rezervuoti telefonu.

Galima mėgautis pirties malonumais

Pati naujausia kempingo siūloma atrakcija – mobilioji pirtis su kubilu. Kempingo savininkas parodė prieš kelias dienas iš Mažeikių parsivežtą dailią pirtelę su panoraminiais langais. Anot Kosto, tokia pirtis – kol kas vienintelė visoje Panevėžio apskrityje. Joje vienu metu – saunoje ar rusiškoje pirtyje – gali pertis nuo trijų iki šešių žmonių. Kostas neabejoja, kad pirties malonumais besimėgaujančių bus į valias. Dar į kempingą neatriedėjus pirčiai, gautas užsakymas iš Tetirvinų. „Prie pirties stovės dar ir kubilas. Tad galėsime siūlyti SPA paslaugas vietoje ir, klientams pageidaujant, nuvežti pirtį bei kubilą į bet kurį pasaulio kraštą. Net mano mamai, kuri šiaip jau nemėgsta pirčių, patiko. Šios pirties dugne yra padarytos keturios skylės, o viršuje ventiliacija – tam, kad netruktų deguonies ir klientai komfortiškai jaustųsi. O čia specialūs gultai masažui“, – su užsidegimu toliau aiškino K. Butkus.

Šiemet 22-ąjį gimtadienį atšventęs jaunasis Pasvalio kempingo šeimininkas turi įvairių sumanymų, kaip lankytojams padaryti patrauklų Šilo ežerėlį ir kitas parko erdves. Vienas iš artimiausių planų – „Basų kojų takas“ Giotenės alėjoje.