Panevėžio miesto ir rajono gyventojai yra raginami rinkti plastikinius kamštelius nuo plastikinių butelių, sulčių, pieno ir kitų pakuočių. Surinkus bent 50 vnt. kamštelių kviečiami atvykti į „Romantic“ viešbučio registratūrą, kur surinkti kamšteliai bus išmainyti į du puodelius kavos.

„Mūsų tikslas savo pavyzdžiu įkvėpti ir užkrėsti aplinkinius rūpintis gamta. „Romantic“ komanda jau ne pirmus metus aktyviai palaiko iniciatyvą „Kamštelių vajus“. Nes mes tikime, kad net maži darbai gali tapti prasmingu indėliu, siekiant prisidėti prie mūsų planetos tausojimo ir ekologijos puoselėjimo. O kodėl būtent plastikiniai kamšteliai? Vienas kamštelis sveria tris gramus ir tai yra puiki žaliava perdirbimui, tačiau ją parduoti sudėtinga dėl tarp plastiko pasitaikančių metalinių kamštelių. Dėl to nuspręsta kamštelius smulkinti, perlydyti ir perdirbti į žaidybines detales, skirtas edukacijoms ir laisvalaikio užimtumui visoje Lietuvoje“, – apie iniciatyvą kalbėjo „Romantic“ atstovė.

Šis ekologiją ir socialinę atsakomybę skatinantis projektas skirtas sumažinti mūsų gamtos taršą. Kol valstybių atstovai rengia naujus įstatymus, skatinančius ekologiją, o verslo atstovai kuria gamtai draugiškas inovacijas, mes galime mažais darbais prisidėti prie švaresnio mūsų pasaulio kūrimo.

Pagalvokite, jei pieno pakelį sudaro tik „vaškuotas“ storas kartonas, yra didelė tikimybė, kad jis suirs per 2-3 mėnesius. Dar ilgesnį laiką nesuyra plastikinis butelis, pagamintas iš polietileno tereftalato (PET), į kurį paprastai pilame mineralinį vandenį. Toks plastikinis butelis nebūdamas ant tiesioginių saulės spindulių gali išbūti nesuiręs net iki 400–500 metų. Štai įprastinė metalinė (plieno, alavo) pakuotė suyra maždaug per 50–70 metų, o aliuminio skardinė su specialia danga dirvožemyje gali išlikti daugiau nei 200 metų.

Ir tai tik nedidelė dalis mūsų kasdienybėje naudojamų pakuočių. Tad galbūt pradėkite nuo mažų plastiko kamštelių? Priduokite į taromatus tarą. Šiuolaikiniai taromatai plastikinę tarą priima be plastikinių kamštelių. O surinkę bent 50 vnt. kamštelių atvykite į „Romantic“ viešbutį, kur būsite nemokamai pavaišinti kava viešbučio restorane „Déjà vu“.