Garažų savininkai irgi nebeišmano, kaip patiems apsisaugoti nuo bėdos ir pagelbėti nuo žiemos atliekas masiškai pradėjusiam kaupti kaimynui. Šis šiukšlėmis užgrūdo ne tik savo garažą, automobilį bei bendrą kiemą, bet ir greta įsirengė laužavietę, net lauko prausyklą.

Įtaria ligą

Į „Sekundės“ redakcija kreipęsis Savitiškio gatvės gale esančios 4-osios metalinių garažų bendrijos pirmininkas Romualdas Jokubaitis pasakojo pagalbos prašęs įvairių institucijų, bet rimta problema tebėra neišspręsta.

„Turime tokią bėdą: vienas mūsų bendrijos narys ėmė kaupti atliekas. Pagalbos prašėme ir aplinkosaugos, ir miesto Savivaldybės, ir priešgaisrinės tarnybos. Tik pastaroji buvo atvykusi, surašė protokolą, įpareigojo garažo savininką susitvarkyti. Bet krūvos ne tik nemažėja, bet dar labiau auga“, – kalbėjo R. Jokubaitis.

Jo teigimu, atliekas kaupiantis kaimynas bendrijoje įregistruotas jau penkerius metus, bet keistai elgtis pradėjo tik nuo pernai gruodžio. Pirmininko ir kitų narių nuomone, pensinio amžiau vyrui galbūt sutriko sveikata.

„Mes galvojame, gal jam kokia nors liga prasidėjo? Velka žmogus atliekas iš konteinerių: skudurus, plastikinius indus. Šiukšlių pilnas jo garažas, mašina, o dabar jau ir lauke krūvomis užremti trys svetimi garažai“, – nuogąstauja pirmininkas.

Jo pastebėjimu, kaimynas atliekomis prigrūstą ir net ant viršaus apkrautą, virvėmis aprištą automobilį kartais nuvaro prie netoli esančio prekybos centro „Babilonas“ ir čia krūmuose palieka savaitei ar ilgiau. Tą patį atliekų prigrūstą „Audi 80“ universalą panevėžiečiai mato paliekamą įvairiose miesto vietose.

Pats gyventojas bendrijos teritorijoje įsirengė laužavietę, prausiasi artimiausiame vandens telkinyje. Todėl spėjama, jog žmogus turbūt ir gyvena garaže.

„Dažnai jį čia matome, bandome ir kalbėtis, bet į mus nereaguoja. Sako, kad vaikų namams paramą renka. Baisu darosi: ir žmogaus gaila, gali ir infekciją užnešti, graužikais apleis, o jei ugnis kiltų“, – būgštauja R. Jokubaitis.

Šalia šios bendrijos glaudžiasi dar du tokie pat garažų masyvai, iš viso Savitiškio gatvės gale stovi per 1000 garažų.

Sujudo tarnybos

Atliekas kaupiantis garažo šeimininkas jau pateko į ugniagesių akiratį. Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Vaiginytė informavo, kad gegužės 5-ąją pagal gautą skundą buvo atliktas neplaninis priešgaisrinis techninis patikrinimas garažų bendrijoje. Vyriškiui surašytas nurodymas per mėnesį pašalinti šiukšles bei degias atliekas. Po nurodyto termino vėl bus atliekamas patikrinimas.

„Garažų bendrijos yra priskiriamos ketvirtos grupės objektams, kurių planiniai priešgaisriniai techniniai patikrinimai neatliekami. Tokios vietos tikrinamos tik esant Viešojo administravimo įstatyme nurodytiems neplaninių patikrinimų pagrindams“, – teigė V. Vaiginytė.

Garažų bendrijos rūpesčiai žinomi ir Panevėžio savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriui. „Dėl Lietuvoje įvesto karantino bei laikantis karantino metu nustatytų įpareigojimų bei apsaugos buvo vengiama tiesioginio kontakto su gyventojais, jeigu tai nėra būtina“, – teisinosi Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Daiva Svirelienė.

Anot jos, pirmadienį skyriaus specialistai buvo nuvykę į vietą, ketindami patikrinti informaciją dėl kaupiamų atliekų. Pasak vedėjos, dabar renkama informacija dėl administracinio nusižengimo nesilaikant Tvarkymo ir švaros taisyklių.

Šiais metais dėl netvarkingų garažų bendrijų teritorijų Savivaldybė daugiau pranešimų nėra gavusi. Pirmadienį garažų bendrijos skundą užregistravo ir Aplinkos apsaugos departamentas.

Bandys išprašyti

Su apsileidusiu garažo savininku susisiekti nepavyko – jo telefonas išjungtas. Tikrintojai jo nerado ir pirmadienį bendrijos teritorijoje.

R. Jokubaitis teigė surinksiąs visų tarnybų protokolus ir bandysiąs nedrausmingą kaimyną iškeldinti. Šis esą galėsiąs savo metaliniam garažui ieškoti kitos vietos.

„Jei ir toliau taip, varysime iš bendrijos. Bet aišku, gali prasidėti teismai ir nė nežinia, kokia būtų pabaiga. Ir dabar atvykę Savivaldybės darbuotojai kaltina bendriją. Ji neva turi tvarkytis ir atsako už netvarką, bet kaip mums tą padaryti, niekas nepasako“, – į kampą įvarytas jaučiasi pirmininkas.