Vėl pradėjus dirbti Panevėžyje esantiems prekybos ir pramogų centrams, visoms parduotuvėms, laisvę pajutę miestiečiai skubėjo ne tik apsipirkti, bet ir susitikti su ilgai nematytais bičiuliais, pabendrauti.

Itin daug žmonių šiandien galima buvo sutikti turguje „Tau, žemdirby“, kapinėse. Panevėžiečiai neslėpė, kad suskubo įsigyti įvairių gėlių ir jas dar šį savaitgalį pasodinti ant savo artimųjų kapų.

Žmonės perka gėles

„Kitą savaitę švęsime Motinos dieną. Seniai nebeturiu mamos. Visada prižiūriu mamos kapą, o prieš Motinos dieną tradiciškai ant kapo pasodinu našlaičių. Tą ir šiandien darau. Džiugu, kad koronaviruso pandemija mūsų šalyje mažėja ir sušvelnino karantino draudimus. Namie jau sėdėti darosi sunku“, – kalbėjo turguje sutikta panevėžietė Laima.

Taip pat turguje apsilankę sutuoktiniai Arvydas ir Janina pasakojo taip pat nusipirkę gėlių, važiuos jas sodinti į kapines.

„Reikia juk pagerbti mirusius artimuosius. Svarbu, kad kapai atrodytų tvarkingai ir būtų prižiūrėti. Pasodinsime spalvingų gėlyčių. Oras geras, tam tikrai tinkamas“, – kalbėjo Janina.

Stebėjosi miestiečių gausa

Panevėžietė Monika stebėjosi, kad tik pranešus apie sušvelnintus karantino draudimus, žmonės taip masiškai skuba į parduotuves, turgų ar kitas prekybos vietas.

„Man baisu. Atvažiavau tiesiog uždegti žvakutę į kapus. Šiandien brolio metinės… Kol važiavome su vyru į kapines, kalbėjomės, nejau žmonės tikrai nesupranta koronaviruso baisumo. Tiek mieste automobilių, kaip per didžiąsias šventes. Parduotuvėse pilna žmonių. Tikiuosi nebus taip, kad po šio savaitgalio vėl išaugs užsikrėtusiųjų skaičius“, – teigė Monika.

Pirkėjų daug

Gėlėmis turguje prekiaujanti moteris sakė nė kiek nenustebusi, kad šiandien tiek daug pirkėjų.

„Nors ir karantinas, bet jis juk sušvelnintas. Pirkėjų tikrai daug. Juk pavasaris. Žmonės po mėnesio karantine išsiilgo visko. O dar ir kitą savaitę juk švęsime Motinos dieną. Labai daug perka kėlių, kurias sodins kapinėse. Daug kas perka ir sodinukų. Mums gerai, prekyba bent jau kiek pajudėjo. Sunku buvo, kai mėnesį gyvenome beveik be pajamų“, – sakė pardavėja.

Baudos niekur nedingo

Priminsime, kad ir sušvelninus karantino draudimus, policijos pareigūnai ir toliau užtikrins karantino tvarkos laikymąsi visose viešose vietose ir kontroliuos saviizoliacijos turinčius laikytis žmones.

Kad karantinas dar neatšauktas ir nereikėtų pamiršti jo taisyklių, priminė ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Dar kartą noriu prašyti visų atsakingumo. Kalbu tiek apie verslo atstovus, tiek apie jų klientus. Ir kitus. Būkime sąmoningi, toliau laikykimės karantino režimo, saugokime vieni kitus. Pandemija dar nesibaigė, rizika išlieka – ir pakankamai didelė“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Priminsime, kad Administracinių nusižengimų kodeksas asmenims už karantino taisyklių pažeidimus numato baudą nuo 500 iki 1 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų. Pirmą kartą skiriama pusė minimalios baudos.