Penktą kartą konkursą skelbiančios Savivaldybės vizija – plaukiojantis muzikinis šviesų ir projekcijų ant vandens fontanas. Pagal suprogramuotą algoritmą ant vandens būtų rodomas ne mažiau nei valandos trukmės fontano spektaklis: šoktų vandens čiurkšlės, skambėtų muzika, keistųsi povandeninis srovių apšvietimas ir net būtų projektuojamas vaizdas ant vandens ekrano.

Tokiam grožiui Savivaldybė nusiteikusi lėšų surasti miesto biudžete. Kiek planuojama išleisti naujajam fontanui, kol vyksta viešieji pirkimai, neįvardijama. Dar prieš porą metų kalbėta apie tam reikalingus pusę milijono eurų.

Konkurso sąlygose numatyta, kad laimėtojas darbus turėtų suspėti atlikti ilgiausiai per pusmetį. Savivaldybė pasiūlymų laukia iki gegužės vidurio. Projekto vadovo Mariaus Garbausko teigimu, jei neiškils kliūčių, rangos sutartis galėtų būti pasirašyta jau birželio viduryje. I

š rangovų pageidaujamo įrengti fontano vėduoklės formos vandens srovė turėtų siekti apie 15 m aukščio, 36 m skersmens, o vaizdo projekcijos siektų kelias dešimtis metrų ploto. Plaukiojantis fontanas šaltuoju sezonu būtų išardomas.

Savivaldybė pageidauja, kad įrengėjai fontaną suprogramuotų dviem spektaklio versijoms – šviesiajam ir tamsiajam paros metui. Taip pat jis turėtų būti interaktyvus – reaguoti į stebėtojo užsakymus, veiksmus.

Konkursus nutraukdavo

Konkursą naujajam Senvagės fontanui įrengti pirmą kartą Panevėžio savivaldybė paskelbė dar 2018-ųjų pavasarį. Jis turėjo tapti tų metų Aukštaitijos sostinės gimtadienio svarbiausiu akcentu. Ir nors vienas po kito skelbtieji konkursai sulaukdavo dalyvių, jie būdavo nutraukiami.

Iki šiol skelbtuose konkursuose Savivaldybė nors ir sulaukdavo dalyvių, vis dėlto jie būdavo nutraukiami. Konkursai sulaukdavo dalyvių pretenzijų dėl jų sąlygų, labiausiai – dėl kvalifikacinių reikalavimų. Savivaldybei teko koreguoti sąlygas ir skelbti naujas paieškas, kas įrengtų fontaną. M. Garucko teigimu, tokį darbą galinčių atlikti įmonių ratas Lietuvoje nėra platus.

Savivaldybė neseniai skelbė rangos darbų konkursus ir pačiai Senvagei bei Bendruomenių rūmų prieigoms su Kranto gatvele rekonstruoti. Abu laimėjusios Panevėžio įmonės „JK Ranga“ pasiūlymai galiausiai atmesti dėl kvalifikacijos reikalavimų neatitikimo. Su tokiu Savivaldybės verdiktu kategoriškai nesutikusi dėl užsakymų nusiteikusi bylinėtis ir praėjusią savaitę kreipėsi į teismą. Šis pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė Savivaldybės administracijos vykdomo pirkimo procedūras iki įsiteisės sprendimas šioje byloje.

Su slapta potekste

Dabartinis 12 metrų aukščio Senvagės fontanas įrengtas dar 1972-aisiais. Už jo priežiūrą įmonei „Panevėžio gatvėse“ praėjusį sezoną Savivaldybė sumokėjo apie 1500 eurų.

Įmonės direktorės Viktorijos Juodikienės teigimu, fontanas susidėvėjęs ne tik morališkai, bet ir fiziškai. „Didelė rizika, kad senas fontanas bet kada gali išsijungti“, – sako direktorė.

Šis fontanas tapęs ne tik Senvagės, bet viso Panevėžio vizitine kortele. Į miesto istoriją jis įėjo ne tik kaip modernus sovietmečio akcentas, bet ir dėl savo įdomios, anuomet neviešintos istorijos.

Senieji panevėžiečiai ir dabar pasakoja, kad dar apie 1980-uosius pačiame Aukštaitijos sostinės centre naktimis vandenyje raibuliuodavo ne šiaip šviesos atspindžiai, bet lietuviška Trispalvė. Spalvoti povandeniniai prožektoriai, turėję sutemus apšviesti aukštyn šaunantį fontaną, į Panevėžį pargabenti iš Kaliningrado srities karinės gamyklos. Ką darbuotojai parvežė, valdžia išvydo tik įjungus šviesas – giliu sovietmečiu fontano čiurkšlės nusidažė geltona, žalia ir raudona spalvomis. Nors tvirtinta, kad taip atsitiko netyčia, visgi patriotiniais jausmais degę panevėžiečiai neabejoja: išrinktosios prožektorių spalvos turėjo slaptą potekstę.